Gündem Balyoz tahliyesi AİHM'den

Balyoz tahliyesi AİHM'den

Paylaş
Balyoz tahliyesi AİHM'den

Balyoz Darbe Planı davasında aralarında eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan'ın da bulunduğu 14 sanığı tahliye eden İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesi Hakimi Yılmaz Alp, gerekçeli kararında hukuk dersi verdi

Hükümete darbe teşebbüsü

Haberin Devamı

Aralarında eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan ile emekli Korgeneral Engin Alan’ın da yer aldığı 26 emekli ve muvazzaf asker hakkında “Balyoz Darbe Planı ile cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs etmek” suçlamasıyla dava açılmıştı.

İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesi, geçen Cuma aralarında Çetin Doğan’ın da bulunduğu 5’i emekli, 9’u muvazzaf 14 askeri tahliye etmişti.

‘Darbe delili yok’

Sanıklar yurt dışı yasağı ve adli kontrol şartıyla tahliye edilmişti. Tahliyeye karar verenr İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesi’nin Hakimi Yılmaz Alp’in ‘tahliye gerekçesi’ dün belli oldu. Kararda “Sanıkların kaçma olasılıkları yok. Deliller toplandığından delillerin yok edilmesi, gizlenmesi ve değiştirilmesi şüphesi de bulunmuyor.

Haberin Devamı

Şüphelilerin katıldıkları ya da görevlendirildikleri Balyoz Seminer Planı’nda, yapılması planlanan eylemin icra hareketlerini gerçekleştiğine ilişkin somut deliller bulunmuyor” dedi.

İnsan Hakları’na hatırlatma

Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve AIHM (Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi) kararlarına atıfta bulunulan kararda şunlara yer verdi: “Türkiye, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ni onaylamış ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin yargı yetkisini tanımış bir ülkedir. Tutukluluğun devamı için somut olguların varlığı, inandırıcı ve bireysel özgürlüklere saygı ilkesini ortadan kaldıracak şekilde mahkeme tarafından ortaya konmalıdır. Aksi durum Avrupa İnsan Hakları Sözlmeşmesi’nin 5’inci maddesinin ihlali sonucunu doğurur.”