Gündem 'Balyoz'cuya mesaj Kral TV'den gidecekti

'Balyoz'cuya mesaj Kral TV'den gidecekti

Paylaş
'Balyoz'cuya mesaj Kral TV'den gidecekti

Askeri bilirkişi 'Balyoz'un darbe planı olduğunu açıkladı. Rapora göre ülkeyi kaosa sürükleyecek eylemlerin emirleri radyo ve Kral TV'den verilecekti

2002-2003 yılları arasında İstanbul’daki Birinci Ordu Komutanlığı’nda hazırlandığı öne sürülen ‘Balyoz’ adlı darbe planı iddiaları sonrası başlatılan operasyonlarda muvazzaf ve emekli 33 subay tutuklanmıştı. ‘Balyoz Planı’na ilişkin olarak 1’inci Ordu Komutanlığı Askeri Savcısı Hâkim Albay Bülent Münger’in talimatı doğrultusunda Kurmay Binbaşı Ahmet Erdoğan tarafından hazırlanan bilirkişi raporunda ‘Balyoz’a ilişkin çarpıcı bilgilere yer verildi.

Haberin Devamı

KOMUTANLIKTAN GİZLİ

Raporda, planın Kara Kuvvetleri Komutanlığı’ndan (KKK) gizlendiği ve KKK’nın emrine muhalif olarak hazırlandığı ortaya çıktı. Raporun, incelenen 3 DVD ve 1 CD’deki dokümanların gerçek olduğu varsayımına dayanılarak hazırlandığı belirtildi.

Rapora göre, “Eylemi başlatmada esas muhabere vasıtası olarak ‘radyo’ ve Kral TV mesaj bant sisteminin kullanılması planlanıyordu. Raporda “Balyoz Planı”nın incelenmesiyle ilgili olarak da şu bilgilere yer veriliyor: “1’inci Ordu Komutanlığı’nın 2003’teki seminerinden önce 2002 yılı Aralık ayında sınırlı sayıda birlik ve personelin bilgisi dahilinde Balyoz Sıkıyönetim Komutanlığı tarafından Balyoz Güvenlik Harekât Planı adında ayrı bir plan hazırlandığı anlaşılmıştır.”

Haberin Devamı

ÖNCELİK RADYODA

“Harekâtın İstanbul’dan sevk ve idare edilmesi, eylemlerin ise ilgili bölgelerde kullanılacak komuta merkezlerinden sevk ve idare edilmesi, daha önce belirlenen cansız posta kutularının kullanılmaya devam edilmesi, eylem grupları tarafından daha önce belirlenmiş gizli haberleşme usullerinin kullanılması, eylemi başlatmada esas muhabere vasıtası olarak radyonun, yedek muhabere vasıtası ise, Kral TV mesaj bant sisteminin kullanılması planlanmıştır.”

İnceleme bölümünün sonunda ise “‘Darbe için elverişli koşullar oluşturmak maksadıyla’ Çarşaf, Sakal, Oraj ve Suga harekât planlarının hazırlandığının ifade edildiği, ancak anılan bu planların 1’inci Ordu Komutanlığı Plan Semineri-03 cereyan tarzı planında yer almadığı” ifadesi yer alıyor.