Siyaset Balyoz'da 102 sanığa yakalama kararı
Paylaş
Balyoz'da 102 sanığa yakalama kararı

"Balyoz" soruşturmasında 102 sanık hakkında yakalama kararı çıkartıldı

Defalarca tutuklama ve salıverme dalgaları yaşanan ‘Balyoz planı’ davasında dün yeni bir tutuklama dalgası geldi. Savcılığın hazırladığı iddianameyi kabul eden İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi, 196 sanıktan 102’si hakkında ‘yakalama kararı’ çıkardı.

Hükümeti devirmek için 2003’te 1. Ordu Komutanlığı’nda hazırlandığı iddia edilen ‘Balyoz Darbe Planı’ davasında önemli bir gelişme yaşandı.

Savcılığın hazırladığı iddianame İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 19 Temmuz’da kabul edilmiş ve resmen dava açılmıştı. İddianamede 196 muvazzaf ve emekli asker ‘sanık’ olarak yer almıştı. İstanbul 10. Ağır Ceza dün 102 sanık hakkında ‘yakalama kararı’ çıkardı.

Kuvvet komutanları ilk kez

Yakalanması istenenler arasında eski kuvvet komutanları da var: Eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek ve eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral İbrahim Fırtına da var. Haklarında tutuklama çıkan muvazzaflar arasında da “6. Kolordu Komutanı Korgeneral Nejat Bek, Harp Akademileri Komutan Yardımcısı Korgeneral Yurdaer Olcan, Güney Deniz Saha Komutanı Koramiral Kadir Sağdıç, Kuzey Deniz Saha Komutanı Koramiral Mehmet Otuzbiroğlu, 3. Taktik Piyade Tümen Komutanı Tümgeneral Gürbüz Kaya” da var.

Kararla birlikte Ergenekon sürecinde ilk kez eski de olsa kuvvet komutanları hakkında ‘yakalama kararı’ çıkmış oldu. İrtica ile Mücadele Eylem Planı” belgesinde ıslak imzası olduğu öne sürülen ve tutuklu bulunan Albay Dursun Çiçek de hakkında tutuklama kararı çıkarılan Balyoz sanıkları arasında yer alıyor.

26’sı muvazzaf general

Hakkında tutuklama kararı çıkarılan 102 kişiden 26’sı muvazzaf, 27’si emekli general. Görevdeki 26 generalden 6’sı korgeneral-koramiral, 7’si tümgeneraltümamiral, 13’ü ise tuğgeneral-tuğamiral rütbelerinde bulunuyor. İddianamede bütün şüphelilere yöneltilen ortak suçlama, “Çetin Doğan liderliğinde, Türkiye Cumhuriyeti yürütme organını cebren ıskat veya vazife görmekten men etmek” için oluşturulan yapılanma içinde yer almak.”

15-20 yıl hapis isteniyor

İddianameye göre, kendisine Balyoz Komutanlığı adını veren yapılanma, ‘1 numaralı’ sanık Çetin Doğan liderliğinde dönemin Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanlarının bilgisi ve ordu bünyesindeki hiyerarşi dışında darbe amacıyla harekete geçti. Dönemin Harp Akademileri Komutanı Orgeneral İbrahim Fırtına ve Donanma Komutanı Özden Örnek’le de bu konuda anlaşma sağlandı. Sanıkların 15 ila 20 yıl arasında hapis cezasına çarptırılmaları isteniyor.

İlk duruşma 16 Aralık’ta

İlk duruşma tarihi 16 Aralık 2010. Duruşmalar Ergenekon davalarının görüldüğü Silivri Cezaevi’nde olacak. Mahkeme kararı oybirliğiyle verdi. Yakalama kararının gerekçesi şöyle belirtildi: “Dosyadaki delil durumu, sanıkların üzerlerine atılı suçun vasıf ve mahiyeti, kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösteren olguların bulunması, atılı suçun tutuklamayı gerektiren suçlardan olması ve adli kontrol hükümleri yetersiz kalacağından yakalanmalarına....” Sanıkların avukatları kararı ‘son derece ağır ve hukuksuz’ olarak nitelendirdikleri karara itiraz edeceklerini söyledi.

46 sanık tutuklanıp bırakılmıştı

Balyoz Güvenlik Harekat Planı soruşturması kapsamında daha önce aralarında 1. Ordu eski Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan, emekli Tuğgeneral Süha Tanyeli, Emekli Korgeneral Engin Alan, Tümgeneral Abdullah Dalay, Korgeneral Yurdaer Olcan ve Korgeneral Nuri Ali Kararbaba’nın da bulunduğu 46 kişi tutuklanmış yapılan itirazlar üzerine tahliye olmuşlardı. Balyoz davasından tutuklu sanık kalmamıştı.

İki kez tahliye edildi

Davanın bir numaralı sanığı emekli Orgeneral Çetin Doğan 26 Şubat 2010’da sevk edildiği İstanbul 10’uncu Ağır Ceza’da üye hakimi Ali Efendi Peksak tarafından tutuklanmıştı. Avukatlarının yaptığı itiraz üzerine 1 Nisan 2010’da 12’inci Ağır Ceza Mahkemesi üye Hakimi Oktay Kuban tarafından tahliye edilmişti.

Çetin Doğan hakkında savcılığın yaptığı itiraz üzerine 12’inci Ağır Ceza heyetince yakalama kararı çıkartılmıştı. Çetin Doğan 23 Nisan 2010’da teslim olarak ikinci kez tutuklanmıştı. Doğan avukatlarının itirazı üzerine 18 Haziran 2010’da ikinci kez tahliye edilmişti. Çetin Doğan ’ın avukatı Cemal Ülgen “Hangi yeni delil, dosyaya girdi de daha önce tahliye olan yüzlerce kişi hakkında tutuklanmasına karar veriyorsunuz. Bunun neresi adalet” dedi.

İddianamede 5 aşamalı eylem planı yer alıyor

İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nce kabul edilen iddianameye göre, 1. Ordu Komutanlığı’nda 5- 7 Mart 2003’te 196 askerin katılımıyla yapılan seminer çerçevesinde beş aşamalı bir eylem planı uygulanacaktı. İddianameye göre plan, darbeyi hedefliyor. Şüpheli sayısı 196, ilk sırada Çetin Doğan, ikinci sırada Özden Örnek, üçüncü sırada Halil İbrahim Fırtına yer alıyor.

'Oraj ve Fuga planları’

İddianamede yöneltilen suçlamalar şöyleydi: Eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Halil Halil İbrahim Fırtına: Balyoz Darbe Planı’nın hayata geçirilmesi için gereken kaos ve kargaşa ortamını hazırlamak amacıyla “Oraj Hava Harekat Planı” isimli bir plan hazırladı. Eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek: Kaos ve kargaşa ortamını hazırlamak amacıyla “Fuga Harekat Planı” isimli bir plan hazırladı. Deniz Kuvvetleri bünyesinde çalışma grupları oluşturuldu.

Cezaevi isyanı

Şanlıurfa E Tipi Cezaevi’nde önceki gün PKK’lı Erkan Gümüştaş kendini yakarak yaralamıştı. Adli suçtan hükümlü Müslüm Kaya da Gümüştaş’a yardımda bulunmuştu. Erkan Gümüştaş hastaneye kaldırılırken Müslüm Kaya tek kişilik müşahade koğuşuna alındı. Bir grup tutuklu dün bu durumu protesto etmek için yangın çıkarıp isyan girişiminde bulundu.

Yangın itfaiyenin müdahalesi ile söndürüldü. Olayın duyulması üzerine tutukluların yakınları ile aralarında BDP Mardin Milletvekili Emine Ayna’nın bulunduğu bir grup BDP’li cezaevi önüne geldi. Cezaevi kapısını yumruklayarak “Ben milletvekiliyim beni içeriye alın” diyen Emine Ayna’nın cezaevi yönetimi tarafından içeriye alınmaması üzerine gerginlik çıktı. Yaşanan gerginlik sırasında, araya giren partililere polis copla müdahale etti. Daha sonra Emine Ayna, cezaevi yönetimi tarafından içeriye alınarak kendisine avukat eşliğinde bilgi verildi.

2

Haberin Devamı