Siyaset Balyoz'da deprem
Paylaş
Balyoz'da deprem

'Balyoz' soruşturmasında sular durulmuyor. Tutuklamalar, itirazlar, tahliyeler, yeniden tutuklamalar derken dün iki savcı 70'i muvazzaf 86 subay hakkında gözaltı kararı verdi

HALKIN KAFASI KARIŞTI

Darbe planı olduğu öne sürülen ‘Balyoz Harekat Planı’na yönelik soruşturma kapsamında tutuklanan 19 emekli ve muvazzaf subay avukatların itirazı üzerine 31 Mart ve 1 Nisan’da serbest bırakılmıştı.

Savcıların itirazı üzerine 12. Ağır Ceza Mahkemesi önceki gün bu 19 subay ile daha önce savcılıktan serbest bırakılan 2 subay hakkında yeniden yakalama emri çıkarmıştı.

GENERALLERE GÖZALTI

Dün sabah yeni bir ‘Balyoz’ operasyonu başladı. Özel yetkili savcılar Mehmet Berk, Ali Haydar, Süleyman Pehlivan ve Bilal Bayraktar, 21 ilde 70’i muvazzaf 86 subayın gözaltına alınması için talimat verdi.

Polis aralarında eski MGK Genel Sekreteri emekli Org. Şükrü Sarıışık ile eski GATA Komutanı emekli Tümg. Tuncay Çakan’ın da olduğu bazı subayları gözaltına aldı.

OPERASYONLAR DURDU

Akşam saatlerinde İstanbul Başsavcısı Aykut Cengiz Engin, savcılardan Bilal Bayraktar ile Mehmet Berk’e görevden el çektirdi. Bu gelişme üzerine operasyonların durdurulduğu öne sürüldü.

Başsavcı Aykut Cengiz Engin daha önce emniyete gönderdiği yazıda savcılardan gelen talimatlarda kendisinin veya başsavcı vekillerinin onayı yoksa işleme konmamasını istemişti.

'Çarşı izni bitti geri dönüyoruz’

İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi’nin Nöbetçi Hakimi Oktay Kuban, ‘Balyoz Darbe Planı’ soruşturmasında tutuklanan 8’i emekli toplam 19 subayı 1 Nisan’da “Kuvvetli suç şüphesi yok” gerekçesiyle serbest bırakmıştı.

Savcıların itirazı üzerine 12. Ağır Ceza Mahkemesi, Oktay Kuban’ın katılmadığı oturumda, daha önce serbest kalan 2 asker ile beraber toplam 21 askerin yeniden tutuklanmasına karar vermişti. Askerlerin bazıları dün soruşturmayı yürüten Beşiktaş’taki Özel Yetkili İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekilliği’ne giderek teslim oldu.

İlk teslim olan şüphelilerden emekli Tuğgeneral İzzet Ocak ile emekli Albay Kubilay Aktaş, serbest kaldıktan 5 gün sonra yeniden tutuklanmayı beklerken “Çarşı izni bitti, dönüyoruz” diye espri yaptı.

Yakalama emri yüzlerine okunan İzzet Ocak ve Kubilay Aktaş, tutuklanarak cezaevine gönderildi. Daha sonra adliyeye gelen emekli Albay Suat Aytın da tutuklandı.

2 komutan GATA’da Tutuklanması istenen eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan’ın avukatı Celal Ülgen, yakalama emrine itiraz etti. Avukat Ülgen, Gülhane Askeri Tıp Akademisi (GATA) Haydarpaşa Hastanesi’nde tedavi gören müvekkilinin durumunun ciddi olduğunu, evine bile gidemeyeceğini söyledi.

86 asker için gözaltı kararı

‘Balyoz Darbe Planı’ soruşturması kapsamında dün yapılan üçüncü dalga operasyonda, 21 ilde 70’i muvazzaf 86 askerin gözaltına alınması için karar çıkarıldı.

Gözaltı ve arama talimatları, dün 08.00 sıralarında İstanbul’un yanı sıra Ankara, İzmir, Çanakkale, Adana, Ağrı, Bayburt, Diyarbakır, Eskişehir, Erzurum, Konya, Mersin, Sivas, Tokat, Van, Ardahan, Amasya, Kastamonu, Kocaeli, Mardin ve Kırklareli’ndeki emniyet birimlerine ve merkez komutanlıklarına bildirildi.

İSTANBUL’DA 9 KİŞİ

Gözaltına alınanlar arasında eski Ege Ordu Komutanı ve eski MGK (Milli Güvenlik Kurulu) Genel Sekreteri emekli Orgeneral Şükrü Sarıışık, eski GATA Komutanı emekli Tümgeneral Tuncay Çakan, emekli Tuğgeneral Mustafa Kemal Tutkun, emekli Tuğgeneral Ünal Akbulut, Kıbrıs Barış Harekatı’nın planlayıcılarından emekli Deniz Kurmay Albay Ertuğrul Üçler de yer aldı.

İstanbul’da 9 kişinin gözaltına alındığı, bunların arasında emekli Albay Yaşar Öztürk’ün de olduğu öğrenildi.

THK’DAN AYRILMIŞ

Emekli Tuğgeneral Mustafa Kemal Tutkun’un Çanakkale’nin Güzelyalı beldesindeki evinde arama yapıldı.

Tutkun’un, 2003’te emekli olduktan sonra Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nde Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi okutmanı olarak görev yaptığı öğrenildi. Hakkında gözaltı kararı çıkarılan şüphelilerden emekli Albay Ali Tarık Akca yurtdışında olduğu gerekçesiyle bulunamazken, emekli Albay Erdal Akyazan Ankara’daki evinde gözaltına alındı.

Türk Hava Kurumu (THK), Ali Tarık Akca’nın ‘kurum tarafından görevlendirildiği için yurtdışında bulunduğu’ yönündeki iddiayı yalanlayarak “Akca’nın THK ile ilişiği 8 Mart’ta kesildi” açıklaması yaptı.

Başsavcı el koydu

Balyoz soruşturmasını yürüten özel yetkili savcılar Mehmet Berk, Ali Haydar, Süleyman Pehlivan ve Bilal Bayraktar, dün sabah 70’i muvazzaf 86 subayın gözaltına alınması için talimat verdi.

Balyoz’un en büyük dalgası sürerken akşam saatlerinde İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Cengiz Engin, savcılardan Bilal Bayraktar ile Mehmet Berk’e görevden el çektirdi. Yerlerine Murat Yöner ile Mehmet Ergül atandı. Bu görev değişikliği büyük şaşkınlık yarattı.

Farklı illerde yürütülen operasyonu durduran Başsavcı Engin’in, bazı gözaltı kararlarını iptal ettiği de öğrenildi. Engin’in, savcıları talimatına uymadığı gerekçesiyle görevden aldığı iddia edildi.

KAÇAMAK CEVAPLAR

Savcıların görevden alınmasıyla ilgili soruları yanıtlayan İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili Turan Çolakkadı, görev değişikliğinin kendi yetkilerinde bulunduğunu ve her yıl onlarca kişiyi görevden aldıklarını, yerlerine atama yaptıklarını söyledi.

Çolakkadı “Soruşturma savcılarının kimliğini açıklamak, Terörle Mücadele Kanunu’na göre suçtur. Bu konuda bilgi vermeyiz” dedi. 21 kente gönderilen gözaltı talimatının ne kadarının uygulandığı, iki savcının görevden alınması ve bazı gözaltı işlemlerinin durdurulması nedeniyle anlaşılamadı.

‘ONAY ALIN’ DEMİŞTİ

Aykut Cengin Engin, 22 Ocak’ta Balyoz savcılarına “gizliliğe riayet etmeleri için” yazı göndermiş, “Soruşturma savcısı tarafından görevlendirilenler, işlemleri gizlilik içerisinde yürütecek, dinleme kayıtlarını görmek, suret almak isteyenler olursa, talepleri yerine getirilmeyecek.

Bilgilerin ilgisiz kişiler veya basına verilmesi halinde haklarında işlemler yapılacaktır” demişti. Başsavcı Engin 27 Şubat’ta da Emniyet Müdürlüğü ve Merkez Komutanlığı’na yazı yazarak “Balyoz soruşturmasını yürüten savcıların talimatlarında başsavcıvekillerinin imzası yoksa iade edin” uyarısını yapmıştı.

4

Haberin Devamı