Gündem Balyoz'dan El Kaide'ye

Balyoz'dan El Kaide'ye

Paylaş
Balyoz'dan El Kaide'ye

Tanyeri dün ajandasındaki iki kelimelik not yüzünden aşırı dinci terör örgütü El Kaide'nin 15-20 Kasım 2003'de İstanbul'da gerçekleştirdiği kanlı sinagog saldırılarıyla ilgili şüpheli olarak sorgulandı

SİLİVRİ'DE TUTUKLU

Haberin Devamı

‘Balyoz Darbe Planı’ soruşturması kapsamında Genelkurmay Başkanlığı Stratejik Araştırmalar ve Etüd Merkezi eski Başkanı olan emekli Tuğgeneral Süha Tanyeri de tutuklanmıştı.

Silivri’de tutuklu bulunan Süha Tanyeri, dün ifadesinin alınması için İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın Beşiktaş’taki adliye binasına getirildi.

61 KİŞİ ÖLMÜŞTÜ

‘Hükümeti devirmek için darbe hazırlamak’ iddiasıyla tutuklanan emekli Tuğgeneral Süha Tanyeri, dün aşırı dinci terör örgütü El Kaide’nin İstanbul’daki kanlı eylemleriyle ilgili şüpheli sıfatıyla sorgulandı. El Kaide’nin 15-20 Kasım 2003 tarihlerinde İstanbul’da Neva Şalom ve Beth Israel sinagogları ile HSBC Bank ve İngiltere Başkonsolosluğu’na düzenlediği bombalı intihar saldırılarında 61 kişi ölmüştü.

Haberin Devamı

AJANDADAKİ NOT

Saldırıda kullanılan bombaların ‘Gökkuşağı Deterjan’ adındaki bir firmada hazırlandığı iddia edilmişti. Süha Tanyeri’ne ait bir ajandada ‘Gökkuşağı deterjan’ yazılı bir notun ortaya çıktığı ileri sürülmüş, bu nedenle bombalı saldırıların Balyoz Planı kapsamında yapıldığı iddia edilmişti.

Cumhuriyet Savcısı Mehmet Ergül, sorguda Tanyeri’ne Balyoz Planı’nda kilise ve sinagoglara yönelik eylemlerin yer aldığı öne sürülen 80 sayfalık belgeleri de gösterdi.

‘SONRADAN EKLENMİŞ’

Emekli Tuğgeneral Tanyeri, 10 sayfalık ifadesinde ajandadaki notun kendisine ait olmadığını söyledi. Avukatı Hüseyin Ersöz de “Bu yazı kesinlikle müvekkilime ait değil. Notun deftere sonradan eklendiği çok açık. Not defterindeki yazıların müvekkilimin el yazısı ile karşılaştırılmasını istiyoruz. Müvekkilimin El Kaide ile bağlantılı olduğu iddiası sadece iki kelimeden oluşan o yazı” dedi.

Ayşegül USTA-Haluk ATALAY/DHA