Ekonomi Bankalara faiz değil masraf kazandırıyor

Bankalara faiz değil masraf kazandırıyor

Paylaş
Bankalara faiz değil masraf kazandırıyor

Tüketici kredileri yarışında faiz oranları yüzde 0.45'e kadar gerilerken masraf ya da komisyon adı altında alınan paraya dikkat etmek gerekiyor

O KADAR DA UCUZ DEĞİL

Haberin Devamı

Bankaların tüketici kredileri alanındaki rekabeti, ilan edilen faiz oranlarını 1 yıl vadeli, 3 bin liraya kadar kredilerde yüzde 0.45’e kadar indirdi. Ancak, inen faiz, kredileri göründüğü kadar ‘ucuzlatmadı’. Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Profesör Doktor Serdar Altınok, yaklaşan yılbaşı öncesi, bankaların ‘masraf ya da komisyon’ adı altında aldığı paranın, kredi faizlerinin maliyetini katladığına dikkat çekti.

FAİZ 35, MASRAF 250 LİRA

Faiz oranlarının ‘0.50’nin bile altına düştüğü’ yolundaki televizyon reklamlarına dikkat çeken Altınok, şöyle konuştu: “Bankanın kestiği masraflar faizleri katlıyor. Örneğin yüzde 0.49 faizle 1 yıl vadeli 1000 lira kredi alan kişi, bir yılda 35 lira faiz, 200-250 lira komisyon ödüyor. Bu yüzde 20-25 yıllık faize denk geliyor. Milleti kandırmak doğru değil. Tüketici de hesapsız kredi çekmesin.”

Haberin Devamı

YARI YARIYA GERİLEDİ

Serdar Altınok, bununla birlikte, kredi faizlerinin bir yıl öncesine göre yarı yarıya düştüğüne ve daha avantajlı hale geldiğine dikkat çekti. Bu bir yılda Merkez Bankası’nın politika faizlerini 10.25 puan düşürerek yüzde 6.5’a indirdiğini hatırlatan Altınok, “Kredinin masraflı faizi, Merkez Bankası faizinin kat kat üstüne çıkıyor. Yani faizler inse de bu durum vatandaştan çok bankacıya yaradı” dedi.