Ekonomi Bankalara ikinci darbe

Bankalara ikinci darbe

Paylaş
Bankalara ikinci darbe

Bankalara bir darbe de Merkez Bankası'ndan geldi

24-48 BİN LİRA HARİÇ

Hükümetten sonra Merkez Bankası da ‘çok kârlı’ bulunan bankacılık sektörüne darbe vurdu. Hafta içinde bankaların şubeleri için her yıl 24 ile 48 bin lira arasında değişen şube harcı getiren hükümetten yaklaşık bir hafta önce Merkez Bankası da bankaların kaynak maliyetlerini artıracak olan yurtdışından kullanılan kredilere yüzde 9 zorunlu karşılık uygulayacağını duyurdu.

KARAR 8 OCAK'TA ALINDI

Merkez Bankası’nın 8 Ocak tarihli Zorunlu Karşılık Tebliği’nde yaptığı değişiklikle bankalar yurtdışı şubeleri aracılığıyla kullandırdıkları krediler için yüzde 9 oranında karşılık ayırmak zorunda kalacak. Kararla şaşkına dönen bankacılık sektörü temsilcileri, zorunlu karşılık uygulamasının döviz cinsi kredi kullanan şirketlerin kredi maliyetlerini artıracağını vurguladı.

SENDİKASYON KREDİSİ HARİÇ

Zorunlu Karşılık Tebliği’ne eklenen geçici maddeyle, 30 Haziran 2009’dan önce, bir sözleşmeye dayalı konsorsiyum ya da sendikasyon kredileri gibi, doğrudan banka yönetim kurulu ve genel müdürlük üst düzey yetkililerinin imzaları ile alınanlar kapsam dışı bırakıldı. Aynı şekilde 30 Haziran 2009 ile 8 Ocak 2010 arasında temin edilenler de vadeleri sonuna kadar zorunlu karşılığa tabi olmayacak.

3.6 MİLYAR DOLAR OLACAKTI

Merkez Bankası bunu geçen yıl yapmış olsaydı bankalar, yurtdışından kullandırdığı 40 milyar dolar kredi için 3.6 milyar dolar karşılık ayıracaktı. Zorunlu karşılık, Merkez Bankası’nın araçlarından biri. Banka, piyasadaki likidite koşulları ve kredi piyasasının seyrine göre karşılıkları indiriyor veya yükseltiyor. Kararın dövizde yaşanan artışı frenleyeceği ve kredilerde TL’ye dönüleceği belirtiliyor.

2

Haberin Devamı