Ekonomi Bankaya borcunu kuruşuna kadar öde

Bankaya borcunu kuruşuna kadar öde

Paylaş
Bankaya borcunu kuruşuna kadar öde

Bankaya kredi veya kart borcunuz var. Borcunuz 5 bin lira 21 kuruş olsun. 5 bin lirayı ödeyip 21 kuruşu unuttunuz ya da önemsemediniz. Aman dikkat!

BİLAL EMİN TURAN / POSTA

Bankalara zamanında ödenmeyen kuruşluk borç bakiyeleri, birçok tüketicinin canını yakıyor. Siz önemsemeseniz dahi bankalar kalan bakiye kırıntılarını unutmuyor.

İHTARNAME SÜRPRİZİ


Hatta 1 kuruş alacağı için daha yüksek olan ihtarname ücretinden kaçınmayan bankalara şahit olduk. Bu yüzden mağdur olanlar az değil. Üstelik çıkarılan fatura da yüksek. Müşterinin iletişim bilgileri (telefon, mail) olsa dahi 2-3 yıl sonra gelen ‘borcunuz var, ödeyin’ şeklindeki ihtarnameler dikkat çekiyor.

1 LİRAYA 6500 LİRA


Yaşanan son olay ise bunun canlı kanıtı. Borç mağduru Ü. Kızıltan, 1999 Gölcük depremi öncesine ait bir borcun 17 yıl sonra kendisine ihtarname ile bildirildiğini söyledi. Kızıltan, “Kredi kartıma ait 1 liranın altında borç kalmış. Ama bana geçen yıl 6 bin 500 lira borç çıkardılar. 3 bin 500 liraya anlaşıp peşin ödedim. Herkesin başına gelebilir” dedi.


NE YAPMAK GEREKİYOR?

MUTLAKA SORGULAYIN


Bankaların müşteriyle ilgili bilgileri Findeks’e bildirdiğine dikkat çeken Denizbank Genel Müdür Yardımcısı Oğuzhan Özark, “Borç bakiyesi, gecikme durumu Findeks’ten sorgulanabilir” dedi. Findeks, Türkiye’nin önde gelen dokuz bankasının ortaklığı ile kurulan Kredi Kayıt Bürosu tarafından hayata geçirildi.

BİR YOL DAHA VAR


Bankalar müşteriyle ilgili kredi bilgilerini iki gün sonra Findeks’e geçiyor. ‘Findeks.com’a girerek veya uygulamayı cep telefonuna indirerek abone olanlar kredi notunu, borç bakiyesini ve borç geçmişini 4 lira karşılığında sorgulayabiliyor. Sürpriz borca karşı bir yöntem daha var. O da ‘borcu yoktur’ yazısı almak. Bunun için bankaya başvurmak gerekiyor.

KARA LİSTE NEDENİ


Telefon, internet, su, elektrik gibi daha önce kapattığınız abonelikler nedeniyle de borç çıkabilir. Arada kaçan kuruşluk kırıntı borçlar nedeniyle yasal takibe düşüp kara listeye girmeniz de kaçınılmaz. Kötüsü var. İcra takibi başlatılabilir veya kapattığınızı düşündüğünüz taşıt kredisi nedeniyle aracınıza rehin koyulabilir.

Haberin Devamı