Gündem Barajda su tutuldu, tarım arazileri susuz kaldı

Barajda su tutuldu, tarım arazileri susuz kaldı

Paylaş
Barajda su tutuldu, tarım arazileri susuz kaldı

Barajda su tutuldu, tarım arazileri susuz kaldı

Çukurova yöresinde enerji üretimi ve sulama amaçlı yapılan Yedigöze Barajı’nda su tutulmaya başlanması ile Toroslar Sulama Birliği bünyesindeki Adana ve Mersinli çiftçilerin yaklaşık 100 bin dekar narenciye ve 25 bin dekar sebze ekili arazileri susuz kaldı. DSİ Adana Bölge Müdürü Numan Gündüz, baraj nedeniyle tarım arazilerinin susuz kaldığını, ancak yapılan çalışma ile bir hafta sonunda yeniden su verileceğini söyledi.

Haberin Devamı

Adana’nın Aladağ ve İmamoğlu ilçeleri arasında, Seyhan Nehri üzerinde yapımı tamamlanan Yedigöze Sani Bey Barajı ve Hidroelektrik Santrali için geçen 15 Haziran’dan itibaren su tutulmaya başlandı. Kurulu gücü 320 megavat, yıllık üretimi yaklaşık bir milyar kilovat/saat olan barajda su tutulmaya başlayınca Seyhan Nehri’nde su seviyesi zamanla düştü. Seviyesinin ve debisinin düşmesiyle sulama kanalları susuz kaldı, Adana ve Mersinli çiftçilerin yararlandığı ve motopomplar aracılığı ile dağıtılan su, 15 gündür tarlalara verilemez hale geldi. Suyun tarlalara gelmemesi ile birlikte ayaklanan çiftçiler, Toroslar Sulama Birliği yönetimi ile görüştü. Birliğin, suyun Yedigöz Barajı’ndaki toplanma nedeniyle verilemediğini bildirmesi ile çiftçiler isyan etti.

Haberin Devamı

YAĞMUR DUASI

Bölge çiftçileri ve üreticileri, bir süre daha sulama suyu verilemeyeceğini öğrenince yağmur duasına çıktı. Yenice’de toplanan bir grup çiftçi, müezzin Mehmet Akif Koca ile birlikte yağmur duası etti.

Çiftçiler, yetkililerin konuya eğilmelerini ve bir an önce mahsullerini kurtarma yoluna gidilmesini isteyerek, “Bölgede bulunan yaklaşık 100 bin dekar narenciye ve 25 bin dekar sebze kuruma tehlikesiyle karşı karşıya kalmış durumdadır. Narenciyenin düzelmesi için su vermek gerek, aksi taktirde narenciye boy almayacak ve sulu meyve vermeyecek. Bölgede sebzeler de kuruma tehlikesiyle karşı karşıya ne yapacağımızı şaşırmış durumdayız. İşimiz yağacak yağmura kaldı. Allah bize yardımcı olsun Başbakanda sesimizi duysun barajın kapağını açtırsın” diye konuştu.

Yeniceli çiftçi Hüseyin Karabacak, sebzenin para ettiği bir dönemde yaşadıkları susuzluk nedeniyle ürünlerinin kurumaya başladığını belirtti. Karabacak, “Adana’nın Mavi Bulvarı ile Tarsus arasında kalan tarım alanları 10 gündür zor günler geçiriyor. En az bir 10 gün daha su verilmeyeceği belirtiliyor. Yedigöze Barajı’nda toplatılan su nedeniyle çok zor günler geçiyoruz” dedi.

Toroslar sulama Birliği Başkanı İmat Bozdoğanlı da, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Yedigöze Barajı’nda su tutulmasından dolayı yaklaşık 2 aydır motopomplarla su çekiyor TS1 ve TS2 kanalına su aktarıyorduk, ancak, suyun kotu bir motoru bile çalıştırmayacak seviyeye düştüğünden, su veremiyoruz” dedi.

Haberin Devamı

DSİ Adana Bölge Müdürü Numan Gündüz ise, çiftçilerin sorununa pazar gününe kadar çözüm bulabileceklerini belirtti. Gündüz, “2 Kasım’a kadar su veriliyordu. Ancak, 2 Kasım’dan sonra barajda su tutulunca bu durum meydana geldi. Özellikle Yenice ve Tarsus kesimindeki çiftçilerimizin bu durumdan olumsuz etkilendiği bilgisi üzerine yeni bir çalışma başlattık. Yedigöze Barajı’ndan su verilmeye başlandı. Hafta sonuna kadar suyun bölgeye ulaşmasını bekliyoruz” diye konuştu.

Cenk AYKIR/TARSUS (Mersin), (DHA)