Siyaset Baransu'nun avukatları tutukluluğuna itiraz etti
Paylaş
Baransu'nun avukatları tutukluluğuna itiraz etti

"Balyoz'da Kumpas" iddialarına ilişkin yürütülen soruşturmanın ilk şüphelisi olarak tutuklanan gazeteci Mehmet Baransu'nun avukatları tutukluluğa itiraz etti

"Balyoz'da Kumpas" iddialarına ilişkin yürütülen soruşturmanın ilk şüphelisi olarak tutuklanan gazeteci Mehmet Baransu'nun avukatları tutukluluğa itiraz etti. Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'na gelerek İstanbul 6. Sulh Ceza Hakimliği'ne itirazda bulunan Baransu'nun avukatları, adliye çıkışında açıklama yaptı.

Haberin Devamı

Adliye önünde, aralarında Zaman Gazetesi Genel Yayın Müdürü Ekrem Dumanlı, Baransu'nun babası Bahattin Baransu ve eşi Nesibe Baransu'nun da bulunduğu çok sayıda kişi de Baransu'ya destek olmak için toplandı. Gruptakiler, 'Özgür basın susturulamaz' şeklinde slogan atarken, 'Baransu değil, gazetecilik tutuklu' ve 'Tankların önüne yattığım için hapisteyim' şeklinde dövizler açtı.

"TÜRKİYE'DEKİ GAZETECİLİK FAALİYETLERİNİ TOPTAN ESİR ALMANIN İLK ADIMI ATILMIŞTIR"

Mehmet Baransu'nun avukatı Sercan Sakallı, "Müvekkilim, daha önce takipsizlik kararıyla sonuçlanan bir iddiadan dolayı günlerdir hürriyeti tahdit suçu işlenerek, adeta esir alınmış durumdadır. Devletin gizli belgeleriyle ilgili suçlamada, evvelce, savcılık Mehmet Baransu hakkında takipsizlik kararı vermişti.

Haberin Devamı

Aynı konuda, aynı suçlamayla, aynı kişi hakkında soruşturma başlatılamaz. Gözaltı kararı verilemez. Bu kişi tutuklanamaz. Bunların hepsi gerçekleşiyorsa, burada bir tutuklamadan değil, esir almadan söz edilebilir. Esir alınan müvekkilimiz Mehmet Baransu olmakla birlikte, gizli belgeleri yayınlamak şeklinde bir suçlama yapılarak, Türkiye'deki gazetecilik faaliyetlerini toptan esir almanın ilk adımı atılmıştır" diye konuştu.

TUTUKLULUĞA İTİRAZ ETTİLER

Metris Cezaevi'nde yatan Mehmet Baransu'nun salıverilmesi için gerekli itirazları yaptıklarını kaydeden Sakallı, "Baransu derhal serbest bırakılmalıdır. Şu an işlenmekte olan hürriyeti tahdit suçuyla ilgili sorumlular hakkında gerekli müracaatlarımızı yapacağız. Ve biliyoruz ki sorumlular mutlaka yargılanacaktır. Baransu, tüm Türkiye'yi, yaşanan hukuksuzluklara cesurca göğüs germeye davet etmektedir" ifadesini kullandı.

"BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ TEHDİT ALTINDA"

Zaman Gazetesi Genel Yayın Müdürü Ekrem Dumanlı da, "14 Aralık'la başlayan süreç tamamen gazetecileri yıldırma, sindirme, bıktırma; yazma ve konuşma gibi en temel vazifesi olan gazetecilerin görevlerini yapamamalarına yönelik bir operasyon. Bütün gazeteleri devletin ajansına bağlayalım, bütün televizyonları da devletin televizyonlarına bağlayalım, hiçkimse bir şey yazmasın. Aynen bazılarının özlediği üçüncü sınıf Ortadoğu demokrasisinde olduğu gibi, bütün gazeteleri bir gazeteye bağlasınlar, bir ajansa bağlasınlar. Kendileri söylesin, kendileri yazsın, kendileri konuşsun. Türkiye'de demokrasi tehdit altında, basın özgürlüğü tehdit altında" diye konuştu.

Haberin Devamı

"BİZLERİ SUSTURAMAZLAR"

Zaman Gazetesi yazarlarından Mümtaz'er Türköne de "Bir yerde durmak ve karşı koymak lazım. Bizler karşı koymaya, direnmeye devam edeceğiz. Bunu bilsinler, bunun sonu, sınırı yok. Basını susturamazlar. Bizleri susturamazlar. Bizler haklı bildiğimiz şeyleri yazmaya, söylemeye devam edeceğiz" dedi.

"BABASI OLARAK MEHMET'İMLE GURUR DUYUYORUM"

Mehmet Baransu'nun babası Bahattin Baransu da, "Babası olarak Mehmet'imle gurur duyuyorum. Desteklemek için gelen herkese teşekkürlerimi iletiyorum" dedi.

Cem TURSUN / DHA