Kültür - Sanat Barış Manço'nun oğlundan göz yaşartan özlem mesajı
Paylaş
Barış Manço'nun oğlundan göz yaşartan özlem mesajı

Türkiye’nin efsane sanatçılarından Barış Manço’nun 74. yaş gününde küçük oğlu babasına olan özlemini dile getirdi. Barış Manço’nun vefat ettiği sırada 15 yaşında olan oğlu Batıkan Manço, ölüm haberi ile hayatının altüst olduğunu, "Kamyon çarpmışa döndüm" sözleriyle anlattı. Usta sanatçının Kadıköy’deki müzeleştirilen evi de 2016 yılında 200 bin ziyaretçiyi ağırladı. Manço’ya doğum gününde sokaktan da şarkılarıyla mesaj gönderildi

BARIŞ SEVGİSİ HİÇ DİNMEDİ

2 Ocak 1943 yılında dünyaya gözlerini açan Barış Manço bugün aramızda olsaydı 74 yaşında olacaktı. Usta sanatçı ‘Bir insan ne zaman bahsedilmekten vazgeçerse o zaman ölmüş sayılır’ sözüyle yıllara rağmen hala aramızda. Aradan geçen 18 yıla rağmen sanatçının şarkıları 7’den 70’e herkesin dilinde. Müzikle uğraşan Doğukan Manço’nun yanı sıra şimdilerde Kadıköy’de kendi kafesini işleten Batıkan Manço, ailenin kameralara daha uzak durduğu en küçük ferdi. 18 yıl boyunca babasına olan saygı ve sevginin hiç eksilmeden devam ettiğini bundan da büyük gurur duyduğunu belirten Manço; "Bu yıl 18 yıl olacak. Fakat hiçbir zaman dinmeyen bir sevgi alaka gördük her zaman. En çok gururlandığımız kısımda Barış Manço’yu hiç tanımamış çocuklar bile şarkıları ezbere söylüyorlar "dedi.



"BABAMI BOYKOT EDERDİM"

Müzikle uğraşmasının yansıra yaptığı televizyon programlarıyla çocukların sevgilisi olan Manço’yu, küçük oğlu o dönemlerde çok kıskandığını anlattı. Batıkan Manço programdaki çocuklardan babasını kıskandığı için programa başvuru yaptığı dönemi şu sözlerle anlattı; " Adam Olacak Çocuk programı ilk başladığı zamanlarda ben ve abim boykot edermişiz hiç televizyonu açmazmışız. Abim odayı terk edermiş ben arkamı dönermişim ama yine de dinlermişim. Benim babama her zaman hayranlığım vardı. Ne zaman televizyonda görsem radyoda duysam oturur izlerdim dinlerdim. Adam olacak çocuğa katılma talebinde bulundum. Doğukan’ın yaşı kurtarmıyordu ama ben katıldım. Geçenlerde kaydını izlemiştik. Domates biber patlıcan şarkısını domates biber salça diye değiştirmiştim. Programa katılacak kadar şanslıydım."



"SANATA DAİR NE YAPILIYORSA ÇOK ÇABUK HARCANIYOR"

Asıl mesleği Grafik Tasarım ve Animasyon olan Manço yeni projeler üzerinde çalıştığını fakat Türkiye’de sanatın hak ettiği değeri bulmadığından yakındı. Manço projelerine yönelik; "Aklımdan geçen kısa kısa animasyonlar filmler var fakat bu işin tam olarak değeri henüz Türkiye’de anlaşılamadığı için onu yapmak için biraz daha vakit bekliyorum. Çünkü sanat dalında çok sağlıklı bir yolda gidemiyoruz. Çünkü sanata dair ne yapılıyorsa çok çabuk harcanıyor. Ama sanat olamayan ne varsa da insanların dilinden düşmüyor ne yazık ki "ifadelerini kullandı.



MÜZE GECE 00.00'A KADAR AÇIK OLACAK

Sanatçının yaşadığı ev 2010 yılında Kadıköy Belediyesi ve Manço ailesi iş birliği ile müzeye dönüştürüldü. Doğum gününde sanatçıyı ve ailesini yalnız bırakmak istemeyenler Manço’yu müzede ziyaret edebilir. Batıkan Manço vatandaşları müzeye davet ederek; "Müze 12’ye kadar açık oluyor tüm sevenleri ile birlikte bizde burada bulunuyoruz. Bizleri bu önemli günde yalnız bırakmamaları bizler için en güzel hediye "dedi.



200 BİN ZİYARETÇİ GELDİ

Şarkıları kuşaktan kuşağa aktarılan sanatçının Kadıköy’de bulunan müzesine yoğun ziyaretçi akını var. Müze sorumlusu Sırma Çelik yurt içi ve yurt dışından çeşitli ziyaretçileri ağırladıklarını belirterek, "Müze açıldığı tarihten günümüze kadar 200 bin civarında ziyaretçimiz gelmiş oldu. Aylık 3 bin civarında ortalama ziyaretçi sayımız var. Hem yurtiçinden hem yurt dışından çok fazla ziyaretçimiz var. Anadolu yakasına gelen her kişi buraya uğramadan gitmiyor" dedi.



Hayranları doğum günü mesajlarıyla Barış Manço’yu yalnız bırakmadı. Sokakta bazı vatandaşlar rahmetle andı bazıları ise şarkılarıyla sanatçıya seslendi. Sevenlerinin mesajlarında şu sözler vardı:

"İyi ki doğmuş iyi ki tanımışız. Keşke daha uzun yaşasaydı."
"Televizyondan da olsa tanımış olmak bizim için büyük mutluluk."
"Çok seviyoruz onu Allah rahmet eylesin. Onun gibi sanatçının bir daha geleceğini zannetmiyorum."
"İyi ki doğmuş, iyi ki bizim memleketimizin sanatçısı olmuş."
"Hem gelecek kuşaklara hem geçmiş kuşaklara etki etmiş bir sanatçı. Annemizden babamızdan hep duyuyoruz. Saygıyla anıyoruz. İyi ki doğdun Barış Manço."
"Eşsiz bir sanatçıydı. Yıllarca müziğini dinledik. Nur içinde yatsın."
"torunum bayram sabahı onun şarkılarını açıyor. ‘Hadi anane kalkalım Barış Manço söylüyor’ diyor. Kaliteli bir adamdı. Adam gibi adamdı. Nurlar içinde yatsın."
"Aramızdan kayboldu ama kalbimizde yaşıyor."
"Ruhuna rahmet okuyorum. Doğum gününde ona dua gönderiyorum."
"Nur içinde yatsın. Onun şarkıları iyi büyüdük."



BARIŞ MANÇO'NUN BİYOGRAFİSİ

Barış Manço
, 2 Ocak 1943 tarihinde, Rikkat ve Hakkı Manço çiftinin dördüncü çocukları olarak Moda’da dünyaya geldi. Annesi Rikkat Hanım, Türk Sanat Müziği sanatçısıydı. Aileden gelen yeteneğiyle özellikle ortaokul öğrenimini aldığı yaşlarda müzikle ilgilenmeye başladı. Lise yılları Galatasaray Lisesi’nde başladı.

Müzik hayatına Galatasaray Lisesi’nde adım atan Barış Manço’nun arkadaşlarıyla birlikte kurduğu ilk grubun adı “Kafadarlar”, ikincisi ise “Harmoniler”di. Daha sonra Şişli Terakki Lisesi’ne geçiş yaptı.

Lise yılları bittiğinde Belçika Kraliyet Güzel Sanatlar Akademisi’nde 1963- 1971 yılları arasında resim, grafik ve iç mimari eğitimi aldı. Belçika’da “Lemistgrees” adında, Amerikalı, Belçikalı, İtalyan, Kuzey Afrikalı, İngiliz müzisyenlerden oluşan bir grupta yer aldı. “Lemistgrees”le çalışmalarının sürdüğü iki yıl içerisinde Paris Olympia’da konser verdi. 1966 yılında Paris’te iki 45’lik plak çıkardı.

1970 yılında Türkiye’ye döndüğünde Fuat Güner ve Mazhar Alanson ile birlikte “Kaygısızlar” adlı grubu kurdu. Aranjman şarkılara tepki göstererek Anadolu’dan beslenen pop folk tarzında müzik yapmaya başladı. Onuncu plağı “Dağlar Dağlar” ile büyük bir çıkış yaptı, albüm beş ayda 700 bin adet satışa ulaştı. “Dağlar Dağlar” çalışması, sanatçıya Altın Plak Ödülü’nü de kazandırdı. 1971 yılında Moğollar ile çalıştı. Aynı yıl Kurtalan Ekspres’i kurdu. İlk klibini 1973’te, “Hey Koca Topçu”ya çekti. 1975’te ilk albümü “2023”ü yaptı. 1978'de Lale Manço ile evlendi, Doğukan
ve Batıkan adında iki erkek çocuğu oldu.

1980 yılında Altın Orfe’de “Nick The Chopper” ve “Ben Bir Şarkıyım” adlı Bulgar şarkısı ile de altın madalyalar aldı. Yurtdışında birçok TV programına konuk olarak katıldı, birçok ülkede koserler verdi. 1983 yılında Eurovision Şarkı Yarışması’na “Kazma” adlı şarkısıyla katıldı, ancak elendi.

1988 yılının Ekim ayında TRT 1 ’de çocuk ve aileye yönelik bir eğitim kültür ve eğlence programı olarak başlayan “7’den 77’ye”, 1998 Haziran ayında 370. kez ekrana gelerek Türk televizyonculuğunda ulaşılması zor bir rekora imza attı. “Ekvatordan Kutuplar’a” isimli programında ekibiyle birlikte beş kıtada 100’den fazla değişik yöreye giderek 600.000 km.’ye yakın yol kat etti.

Bestelediği 200’ün üzerindeki şarkısı, kendisine 12 altın ve 1 platin albüm ve kaset ödülü kazandırırken, bu şarkıların bir bölümü daha sonra Yunanca, Bulgarca, Arapça, Farsça, Kürtçe, Japonca, İbranice, Fransızca, İngilizce ve lemenkçe olarak yorumlandı. Müzik ve televizyon hayatında sayısız ödüller alan Barış Manço’nun 1991 yılında devlet sanatçısı unvanı, yine aynı yıl Hacettepe Üniversitesi Onursal Doktora unvanı, Uluslararası Teknoloji Ödülü, Japonya Uluslararası Kültür ve Barış Ödülü, Belçika Krallığı Leopold II Şövalyesi Nişanı, Fransız Kültür Bakanlığı Edebiyat ve Sanat Şövalyesi Nişanı, Türkmenistan Cumhurbaşkanlığı tarafından verilen Türkmen Vatandaşlığı ödülleri vardır.

Barış Manço, 1 Şubat 1999 tarihinde Moda’da vefat etti.

Haberin Devamı