Siyaset Barışı kucakladılar
Paylaş
Barışı kucakladılar

Türkiye'ye gelen Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad ile eşi Esma Esad, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve First Lady Hayrünnisa Gül tarafından Çırağan Sarayı'nın kapısında karşılandı

Barısı kucakladılar

Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün davetlisi olarak, eşi Esma Esad ile birlikte dün Türkiye’ye geldi. Çırağan Sarayı’na giden Esad çifti İstanbul Boğazı’nı görmek isteyince güzergah değiştirildi.

Beşar Esad ile Esma Esad’ı Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve First Lady Hayrünnisa Gül, Çırağan Sarayı’nın kapısında karşıladı. İki ülkenin devlet başkanları ile First Ladyleri son derece sıcak bir şekilde kucaklaştı.

‘Değerli kardeşim’

Gül ve Esad’ın yaptığı görüşmenin ardından Suriye ile ‘basın ve yayın alanında işbirliği anlaşması’ ile ‘kara hudut kapılarının ortak kullanımına dair anlaşma’ imzalandı.

Basın toplantısında Beşar Esad için “Değerli kardeşim” diyen Gül şunları söyledi: “İran ile ilgili nükleer meselenin barışçı yollarla çözümüne önem veriyoruz.

Suriye ile İsrail arasındaki, İsrail ile Lübnan arasındaki ve Filistin ile İsrail arasındaki bütün problemlerin barış ve diyalogla çözümüne çok önem veriyoruz. Irak’taki istikrar bizim için çok önemli.”

‘İsrail barış istemiyor’

Beşar Esad ise “Cumhurbaşkanı Gül’e Suriye’nin Türkiye’nin arabuluculuğuna bağlı olduğunu vurguladım. Ancak İsrail başarılı bir arabuluculuğa hazır değil. Çünkü barış İsrailliler tarafından istenmiyor” dedi.

Beşar Esad, Türkiye için de “Biz artık kendimizi bir ülkeden diğerine geçmiş gibi hissetmiyoruz. Bu, iki ülke arasında her alandaki ilişkilerin ne kadar geliştiğini gösteriyor” diye konuştu.

‘Bölge savaş kaldırmaz’

Bir gazeteci “İsrail savaş tamtamları çalıyor. Bunu nasıl yorumluyorsunuz?” diye sordu. Bu soruya Gül şu yanıtı verdi: “Savaş sözünü duymak istemeyiz. Zaten Gazze’de iki sene önce olanlar bardağı taşırdı. Bundan sonra yeni bir savaşı bu bölge kaldıramaz.”

2

Haberin Devamı