Gündem Baronlar Türkiye'den kaçıyor

Baronlar Türkiye'den kaçıyor

Paylaş
Baronlar Türkiye'den kaçıyor

ABD Uyuşturucuyla Mücadele Ofisi yetkilileri Avrupalı ve ABD'li uyuşturucu baronlarının Türkiye'yi 'yakalanma ihtimali yüksek riskli ülke' olarak gördüğünü ve rotayı farklı ülkelere yönlendirdiğini açıkladı

Türkiye'de uyuşturucuyla mücadele konusunda sağlanan ilerleme, ABD’de yapılan ve Türkiye’den üst düzey emniyet yetkililerinin de katıldığı toplantıda masaya yatırıldı. ABD’li yetkililer, özellikle Avrupalı uyuşturucu baronlarının Türkiye’yi riskli bölge olarak kabul edip, rotalarını Rusya ve Doğu Akdeniz ülkelerine çevirdiklerini açıkladı.

Haberin Devamı

Hürriyet gazetesinin haberine göre, ABD Uyuşturucuyla Mücadele Ofisi’nin (DEA) Washington’daki merkezinde Mayıs’ın ilk haftasında düzenlenen toplantıya aralarında Türkiye’den üst düzey emniyet yetkililerinin de bulunduğu 20 ülkenin güvenlik güçleri katıldı. Toplantıda Asya ve Avrupa ülkelerinde uyuşturucuyla mücadele konusunda yapılan çalışmalar hakkında bilgi alışverişinde bulunuldu. Resmi rakamlara göre Türkiye’de 2008’de 22 ton, 2009’da 16 ton, 2010’da ise 8 ton eroin yakalandığını belirten ABD’li yetkililer, güvenlik güçlerinin başarısına dikkat çekti.

Türkiye artık riskli ülke

DEA yetkilileri, Asya ve Avrupa’da bulunan 50’ye yakın irtibat bürosu görevlilerinin yaptığı çalışmalar üzerine hazırladıkları rapor kapsamında Avrupalı ve ABD’li uyuşturucu baronlarının Türkiye’yi “yakalanma ihtimali yüksek riskli ülke” olarak gördüğünü ve rotayı farklı ülkelere yönlendirdiğini açıkladı. Özellikle Afganistan’da üretildikten sonra Türkiye’den Avrupa’ya sokulan eroinin yeni rotası, Özbekistan, Türkmenistan, Azerbaycan, Kazakistan, Rusya ve Avrupa’nın diğer ülkeleri olarak açıklandı.

Doğu Akdeniz’den ise eroinin, İran, Irak, Suriye, Yunanistan güzergâhı izlenerek Avrupa’ya ulaştırıldığı belirtildi. Uyuşturucu baronlarının Afganistan’daki eroini deniz yolu ile Karadeniz üzerinden önce Rusya’ya ardından Avrupa’ya kaçırdıkları bildirildi.

Haberin Devamı

İrtibatlarını kaybettiler

Özellikle İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nün düzenlediği operasyonlar nedeniyle, Avrupalı uyuşturucu tacirlerinin Türkiye’deki irtibatlarını büyük ölçüde kaybettiği de toplantıda değerlendirildi. Türk emniyet yetkilileri ise toplantıda, sadece İstanbul’da 6 ayda 1,5 ton eroin ele geçirildiğini, uyuşturucu tacirlerinin üst üste aldığı darbeler nedeniyle sevkiyatı önemli ölçüde azalttıklarını anlattı.