Oral Çalışlar Barzani’yi çaresiz bırakmak
HABERİ PAYLAŞ

Barzani’yi çaresiz bırakmak

Haberin Devamı

Diyarbakırlı, Dicle Üniversitesi öğretim üyesi Vahap Coşkun, serbestiyet.com’daki yazısında, Irak Kürdistanı'nda iktidarı elinde tutan Kürdistan Bölgesel Yönetimi (KBY)’nin, Türkiye için bir tehdit oluşturmadığını, şu şekilde ifade ediyor:

“Kürdistan’ın bağımsızlığı Türkiye için bir tehlike oluşturmuyor. Ne dün ne bugün, KBY’den Türkiye’ye yönelmiş bir saldırıdan söz edilebilir. Aksine KBY fiili olarak 25 yıl, hukuki olarak 12 yıldır hâkim olduğu bölgede, Türkiye ile hep işbirliği içinde oldu. Bağımsızlık, Türkiye’nin mevcut sınırlarını değiştirme iddiasını taşımıyor.”

Vahap Coşkun, sorunun Ankara-Erbil değil, Bağdat-Erbil arasında olduğu saptamasında bulunuyor. Türkiye'nin soruna bu kadar taraf olmasını gerektirecek bir durum göremediğini belirtiyor.

“Sorun, Bağdat ile Erbil arasındadır. Her iki merkez bu sorunu ya müzakere, ya çatışma, ya da hem müzakere hem çatışma yollarını takip ederek halledebilir. Bu vasatta Türkiye (...) ‘hakem ve arabulucu’ rolünü üstlenebilirdi. Lakin kısa vadeli iç politika hesaplarından ötürü, mevcut olmayan bir beka sorunu yaratılıp KBY’ye tamamen sırt çevrilmesi, bu ihtimali ortadan kaldırdı.”

DEAŞ’i yaratan bataklık

Aklın yolu bir. Ancak, AK Parti iktidarı, Barzani’nin referandumunu, Türkiye'ye karşı bir düşmanlık olarak gördü ve süreç gelişti… Barzani ise kanlı bir çatışmaya yol açabilecek bir “Kerkük direnişi”ne girmedi. Müzakere kapısını açık bırakarak çekildi.

Tablo, İran denetimindeki Irak yönetiminin istediği yönde çözülmüş gibi görünse de, bunun geçici olduğunu anlamak zor değil.

Aşdi Şabi’nin Şii milislerinin ve Şiici Irak yönetiminin, Kerkük’ün demografik yapısına müdahale etmemesini düşünemeyiz.

Kerkük, değişik etnik gruplardan oluşsa da, kentte mezhebi olarak Sünni çoğunluk var. Dışarıdan gelen kuvvetler, Şii… Saddam’ın devrilmesinden sonra Bağdat'ta yönetimi ele geçiren Şii iktidarlar (Maliki-İbadi), Sünnilere kan kusturdu. Bunu en iyi Ankara biliyor.

DEAŞ, bu çaresizliğin batağındaki Sünni tepkisi olarak ortaya çıktı…

Şimdi ne olacak?

Bölgedeki PKK/YPG güçlerinin ABD tarafından silahlandırılıp eğitildiği bir gerçek. Barzani ile barışçı yoldan anlaşmak istemeyen Irak’ın Şii yönetiminin karşısına bu kez ABD destekli PKK/YPG çıkabilecek…

Barzani’yi çaresizleştirmek, tasfiye etmek, Türkiye’nin ne işine yarayacak,bir işine yarayacak mı, bu ise başka bir tartışma konusu...

Sıradaki haber yükleniyor...
holder