Siyaset Barzani'ye 'bayrak' sürprizi
Paylaş
Barzani'ye 'bayrak' sürprizi

Barzani'nin Davutoğlu ile düzenlediği basın toplantısında sadece Türk bayrağı kullanılması gazetecilerin dikkatini çekti

Irak’ın kuzeyindeki bölgesel yönetimin lideri Mesud Barzani, son günlerde yaşanan terör olaylarıyla ilgili olarak, "Türk veya Kürt herhangi bir gencin kanının dökülmesinin kendilerini oldukça üzdüğünü, bunu bir an önce sona erdirmek gerektiğini" söyledi.

Barzani, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile Dışişleri Bakanlığında yapılan görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, son terör olaylarında gençlerini kaybeden ailelerin acılarını paylaştığını söyledi ve ölenlerin yakınlarına baş sağlığı diledi. Barzani, "Türk veya Kürt herhangi bir gencin kanının dökülmesi bizi oldukça üzmektedir. Bir an önce bunu sona erdirmek gerekiyor" dedi.

DAVUTOĞLU: ÖZEL BİR ANLAMI YOK

Ziyarette sembollerin de ön plana çıktığını ve salonda sadece Türk bayrağına yer verildiğini söyleyen bir gazetecinin, "Bu konuda bizi aydınlatır mısınız ve Sayın Barzani bu konuda ne düşünüyor?" diye sorması üzerine Davutoğlu, "Bunun özel bir anlamı yok. İstiyorsanız Irak bayrağını da hemen getiririz.

Aslında konutta hazırlıklar yapılmıştı, yoksa özel bir anlamı yok. Bizim için Irak’tan gelen herkes Irak vatandaşıdır ve Irak bayrağı onları temsil eder. Özel bir anlam yüklemeyin" dedi.

BARZANİ: DİKKAT ETMEDİM

Barzani ise "Kesinlikle buna dikkat etmiş bile değilim. Siz söylemeden bunu fark etmedim" dedi.

Türkiye’de kendisine gösterilen sıcak karşılamadan dolayı teşekkür eden Barzani, kendisini Türkiye’de "kardeş ve dostları içinde" hissettiğini kaydetti.



Dışişleri Bakanı Davutoğlu’nun Erbil’e yaptığı ziyarete atıfta bulunan Barzani, bu ziyaretle Türkiye ile kuzey Irak arasındaki ilişkileri doğru bir çizgiye oturttuklarını belirtti.

Barzani, Ankara’ya yaptığı ziyaretin Davutoğlu’nun Erbil ziyaretinin "tamamlayıcısı" olduğunu, dostluk ve kardeşliği pekiştirdiğini söyledi.

Türkiye’nin bölgedeki rolüne işaret eden Barzani, geleceklerini Türkiye ile iyi ilişkilerde gördüklerini, Türkiye ile kuzey Irak arasında çok sayıda ortak değer olmakla birlikte önlerinde "yapacakları çok iş" bulunduğunu ifade etti.

Barzani, Irak’ın Batıya açılmasında Türkiye’nin önemli bir köprü olduğunu, Irak’ın da Türkiye’nin Körfez bölgesine açılımında bir köprü vazifesi gördüğünü belirtti.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın bölgeye yönelik açılım politikasını takdirle karşıladığını bildiren Barzani, Türkiye ile ilişkileri daha ileriye götürmek için her türlü işbirliği yapmaya hazır olduklarını kaydetti.

Barzani, Irak’ta kurulacak hükümet konusunda ise kendilerinin hükümet kurma çalışmalarında takınacağı tavrın "yapıcı" ve "tüm tarafları içerecek şekilde" olacağını söyledi.

-SORULAR-

Bir gazetecinin, BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ile yarın yapacağı görüşmenin nedenini ve ileteceği mesajları sorması üzerine Barzani, "Bu konudaki tavrımız oldukça açıktır. Bizim isteğimiz, yapılan bu açılım politikasına tüm Kürtlerin destek verip, var olan sıkıntıları bir an önce sona erdirmesi konusunda çaba göstermesidir" diye konuştu.

Barzani, "Türkiye ile bölgesel yönetim arasında ilişkilerin geliştirilmesinde herhangi bir anlaşma sağlandı mı?" sorusunu yanıtlarken, yaptığı ziyaretin aralarındaki ilişkiyi daha da geliştirmeyi amaçladığını, ziyaretine çeşitli bakanların da katıldığını ve ilişkileri ekonomik, ticari alanlarda geliştirmeyi amaçladıklarını ifade etti.

Davutoğlu’nun Erbil’e yaptığı ziyareti hatırlatan bir gazetecinin, "Bundan sonra herhangi bir ziyaret düşünülüyor mu? Ziyaret hangi seviyede olacak? Başbakan Erdoğan’ın bölgeye bir ziyareti bekleniyor" demesi üzerine Dışişleri Bakanı Davutoğlu, "Bu tür ziyaretler normal görülmeli her düzeyde. Ziyaretlerin tarihi diye anılması güzeldir, ama bundan sonra o kadar normalleşmeli ki haber niteliği bile o şekilde öne çıkmamalı" diye konuştu.

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Bağdat’ta Irak’ın bütün kesimlerini temsil eden bir hükümetin kurulmasının ardından, Cumhurbaşkanı, Başbakan ve kendisinin de Erbil dahil olmak üzere Irak’ın her bir şehrine ziyaretlerde bulunabileceğini söyledi.

Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyinin başbakan düzeyinde yılda bir kez toplanmayı zaruri gördüğünü belirten Davutoğlu, "Bu çerçevede Erbil başta olmak üzere ziyaretlerimiz artacak" dedi.

Bir basın mensubunun, İsrail’in Gazze’ye yönelik ambargosunu sertleştirdiğini ve Gazze’ye giden yardım gemilerine saldırısında insanların hayatını kaybettiğini hatırlatarak, buna tepkilerinin ne olduğunu sorması üzerine Barzani, sivil insanların hayatını kaybetmesinden üzüntü duyduklarını ifade etti.

-"ŞİDDETİN DEVAM ETMESİNİN YANINDA DEĞİLİZ"-

ürkiye, Irak ve ABD arasında yapılan üçlü mekanizma toplantısında bir eylem planı üzerinde mutabakata varıldığını anımsatan bir basın mensubunun, "Sizin bugün verdiğiniz mesajlar var mıdır? Bölgesel yönetimden PKK ile mücadelede somut adımlar bekleyecek miyiz?" sorusunu ise Barzani, "Hiçbir şekilde şiddetin devam etmesinin yanında değiliz. Türkiye’nin güvenliğini de kendi güvenliğimizden ayrı görmüyoruz. Üzücü olayların sona erdirilmesi için tüm çabalarımızı göstereceğiz" diye yanıtladı.

Kerkük için 6 yıl önce "Gerekirse savaşırız" dediği hatırlatılarak, bugün tutumlarının ne olduğu sorulan Barzani, Kerkük konusunun çözümü için anayasanın bir çizgi belirlediğini kaydederek, "Anayasanın dışında herhangi bir çözüm istemiş değiliz. Bunun çözüm yolunu anayasa belirlemiştir. Anayasada yer alan 140. maddenin uygulanmasını istiyoruz" ifadelerini kullandı.

Ziyarette sembollerin de ön plana çıktığını ve salonda sadece Türk bayrağına yer verildiğini söyleyen bir gazetecinin, "Bu konuda bizi aydınlatır mısınız ve Sayın Barzani bu konuda ne düşünüyor?" diye sorması üzerine Davutoğlu, "Bunun özel bir anlamı yok. İstiyorsanız Irak bayrağını da hemen getiririz.

Aslında konutta hazırlıklar yapılmıştı, yoksa özel bir anlamı yok. Bizim için Irak’tan gelen herkes Irak vatandaşıdır ve Irak bayrağı onları temsil eder. Özel bir anlam yüklemeyin" dedi.

Barzani ise "Kesinlikle buna dikkat etmiş bile değilim. Siz söylemeden bunu fark etmedim" dedi.

AA

4

Haberin Devamı