Beden Sağlığı Baş boyun kanserlerini baş aşağı edin

Baş boyun kanserlerini baş aşağı edin

Paylaş
Baş boyun kanserlerini baş aşağı edin

Sigara, alkol ve HPV virüsünün risk faktörü olarak tetiklediği baş boyun kanserleri, erken teşhis edildiğinde tedavi edilebilen kanser türleri arasında yer alıyor. Avrupa Baş ve Boyun Topluluğu (EHNS) ile Baş Boyun Kanserleri Derneği de konuya dikkat çekmek için #başaşağıedelim sloganıyla bir farkındalık kampanyası başlattı

Avrupa Baş ve Boyun Topluluğu (EHNS) ve Baş Boyun Kanserleri Derneği iş birliğiyle gündeme taşınan baş boyun kanserlerine, erkeklerde kadınlara oranla 2-3 kat daha fazla rastlanıyor. Daha çok 40 yaş üstünde yaygın görüldüğünü belirten uzmanlar, son dönemde gençlerde görülme sıklığında artış olduğuna dikkat çekiyor.

Baş ve boyun bölgesindeki dokulardan ve organlardan gelişen kanserler olarak tanımlanan baş boyun kanserleri; yüz cildi, ağız boşluğu (dil, dudak, damak, diş eti, yanak kanserleri), boğaz (farinks), geniz (nazofarinks) burun ve paranazal sinüsler, gırtlak (larinks), yutak, tükürük bezleri, tiroit kanserleri olarak sıralanıyor.

SES KISIKLIĞI VE GEÇMEYEN AĞIZ İÇİ YARALARINA DİKKAT!

Hastalığın başlıca belirtiler ise ağız içinde geçmeyen yaralar, düzelmeyen ses kısıklığı, boğaz ağrısı, yutma güçlüğü, burunda kanlı akıntı ve tıkanıklık boyunda şişlik olarak sıralanıyor. Belirti olarak kabul edilen şikâyetlerden herhangi birinin 3 haftadan daha fazla devam etmesi halinde ilgili doktora başvurmak gerekiyor.

Hastalığa tanı koymak için tam bir kulak-burun-boğaz ve boyun muayenesi yapılıyor. Normal muayeneye ek olarak endoskopik incelemeler de yapılıyor. Takiben gerekli durumlarda ultrasonografi (US), manyetik rezonans (MR), bilgisayarlı tomografi (BT) ve/veya PET/BT gibi radyolojik görüntülemelerden yardım alınıyor. Tanı, ince iğne aspirasyon sitolojisi ve biyopsi ile patolojik inceleme yapılarak konuyor.

BAŞ BOYUN KANSERLERİ BAŞ AŞAĞI

Avrupa Baş ve Boyun Topluluğu (EHNS), Baş Boyun Kanserleri Derneği iş birliğiyle düzenlenen Baş ve Boyun Kanserleri Farkındalık Haftası, sosyal medyada baş aşağı duran görseller ve #başveboyunkanserlerini #başaşağıedelim #SupportingSurvivorship sloganıyla paylaşıldı.

Bu yıl Avrupa’da geçekleşen kampanyanın temasına paralel olarak hastalık hakkında farkındalık yaratırken sağ kalım oranını desteklemek (#SupportingSurvivorship) ve erken teşhisin önemine dikkat çekmek amaçlandı. Ayrıca bu hastalıkla mücadele edenleri kanseri baş aşağı ederek sağlıklı hayatlarına geri dönmeleri için motive etmek hedeflendi.

Kampanyaya destek verenler Facebook, Instagram hesaplarından #başveboyunkanserlerini #başaşağıedelim #SupportingSurvivorship etiketiyle baş aşağı edilmiş fotoğrafları, görselleri veya spor, eğlence ortamlarındaki eski fotoğraflarını (#tbt) paylaşarak kampanyaya destek oldu.

Katılımcılar, kampanya için hazırlanan filmi https://www.youtube.com/watch?v=ZDhDEwnP6MM linkine girdikten sonra videonun altında çıkan paylaş butonunu kullanarak istedikleri sosyal medya hesabından paylaşabilecek.


Haberin Devamı