Ekonomi Bas parmak, tanısın

Bas parmak, tanısın

Paylaş
Bas parmak, tanısın

Türkiye, banka müşterisini parmak izinden tanıyan 'biyokimlik' uygulamasıyla tanışıyor. İş Bankası ve Vakıfbank'ın eş zamanlı başlattığı uygulamada, müşteriler, ATM'ye şifre girmiyor, 'parmak' basıyor. Türkiye, yüksek güvenlik sunacak olan sistemi uygulayan beşinci ülke

İki bankada uygulamada

Haberin Devamı

Türkiye bankaları, ‘biyokimlik’ adlı yepyeni bir güvenlik uygulamasıyla tanışıyor. Uygulama, kart güvenliğini şifre yerine ‘parmak izi’ ile sağlıyor. Müşteriler ATM (para çekme makinesi) başına gittiklerinde şifre girmiyor, ATM’ye parmak basıyor ve her insanın kendisine özgü olan parmak izini tanıtıyor. İş Bankası ve Vakıfbank’ın dün eş zamanlı olarak başlattığı uygulamanın, kısa zamanda diğer bankalara da yayılması bekleniyor. Türkiye ‘biyokimlik’ uygulamasını hayata geçiren beşinci ülke oldu.

Damar yapısını tanıyor

Uzun adı ‘Parmak Damar Tanıma Sistemi’ olan ‘biyokimlik’, kızıl ötesi ışınlar yardımıyla parmaktaki damar yapısının haritasının çıkarılması, sonrasında ise bu haritanın bankamatiklerdeki gereçlerce doğrulanması esasıyla çalışıyor. Sistemi Japonya geliştirip 2008’den bu yana yaygın biçimde uygulamaya başladı. Her bireyde farklı olan parmak damar yapısı, dış etkiler sonucu değişmeyen, kopyalanamayan ve çalınamayan özellik gösteriyor. Parmak yapısı, ikiz kardeşlerde bile farklı oluyor.

Haberin Devamı

Kopyalanamaz, değişmez

İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Hakan Aran, sistemin tanıtıldığı toplantıda, biyokimliğin, diğer tüm güvenlik yöntemlerinden hızlı çalıştığını kaydetti. Sistemin sadece parmak izini değil, damar yapısını da kullandığını belirten Aran, “Müşterilerimiz yaşamları boyunca değişmeyecek, hatırlamak zorunda kalmayacakları ve kopyalanamaz bir şifreyi, her an güvenle taşıyor olacak” diye konuştu. Eylül ayı sonuna kadar bin şube ve bin Bankamatik’te uygulamaya geçecek operasyonun maliyeti 5 milyon euro oldu.