Sağlık Başbakan 3 çocuk diyor, devlet öyle demiyor!

Başbakan 3 çocuk diyor, devlet öyle demiyor!

Paylaş
Başbakan 3 çocuk diyor, devlet öyle demiyor!

Başbakan Erdoğan '3 çocuk yapın' telkininde bulunurken, devlet tüp bebek tedavisinde engellemeler getirdi. Olan çocuk sahibi olmak isteyenlere oldu!

6 Mart 2010 tarihinde yürürlüğe giren yeni yönetmelikle yapılan düzenlemeler çocuk sahibi olmak için tüp bebek tedavisi gören hastaların şanslarının azalmasına sebep oldu.

Haberin Devamı

Konu hakkında bilgi veren Dr. Hakan Özörnek şu açıklamalarda bulundu:

“Tüp bebek tedavisinde gebelik şansı anne adayına verilen döllenmiş yumurta (embriyo) sayısı ile artış gösterdiği bilinmektedir. Gebelik oranındaki bu artış çoğul gebelik yani ikiz, üçüz riskini de beraberinde getirir. Çoğul gebelikler hem bebekler hem de anne adayı için riskler taşımakta ve özellikle üçüzlerde erken doğum ve prematürite oldukça büyük problem olmakta, kuvöz ve yeni doğan yoğun bakım uzmanı sıkıntısı çekilen ülkemizde trajik sonuçlara sebebiyet verebilmektedir. Ancak bunun çözümü çocuk hasretiyle yanan binlerce ailenin ömür boyu çocuksuz kalması olmamalıdır.”

Yeni düzenleme 35 yaş altı kadınlara ilk iki tüp bebek denemesinde sadece tek bir döllenmiş yumurta (embriyo) verilmesini ön görüyor.

Haberin Devamı

Dr. Özörnek, “Bunun hiçbir istisnası yok. Mesela embriyo kalitesinin kötü olduğu durumlarda sayıyı arttırma şansı yok. Dünyada tek embriyo ile gebelik oranı iyi merkezlerde %25-35 arasında değişiyor. Çok embriyo vererek gebelik oranlarını yüksek tutmaya çalışan merkezlerde bu oran %15 e kadar inebilmekte.

Türkiye gerçeğinde hastaların büyük bir kısmı ancak tek bir tüp bebek tedavisi görebilecek ekonomik güce sahipler yani basit bir hesapla çocuk isteyen her 3 çiftten iki tanesi eğer yeterli paraları yoksa ömür boyu çocuksuzluğa mahkum olacaklar.

Çoğul gebeliklerin engellenmesi adına ekonomik durumu iyi olmayan ailelerin çocuk şansını elinden almak ne kadar kabul edilebilir. Tek embriyo transferinin aynen Türkiye gibi kanunen zorunlu olduğu kuzey Avrupa ülkelerinde devlet hastalara istedikleri kadar tüp bebek tedavisini ücretsiz olarak yaptırma imkanı sağlıyor dolayısı ile hasta mağdur edilmiyor.

Türkiye’de ise devlet tedavinin sadece 2 seferini, o da kısmen karşılamakta, bu olanağı da sadece belli şartları yerine getiren çiftlere sunmaktadır.

Bu durum çocuk özlemi olan çiftlerin şanslarını düşürmemek adına bu yeni düzenlemenin transfer edilebilecek embriyo sayısının üst sınırının 2 olması kaydıyla doktorun inisiyatifine bırakılması ve doktorun da hastanın durumuna ve embriyonun kalitesine göre kararını vermesinin doğru olacağına inanıyorum.” diye konuştu.

Haberin Devamı