Siyaset 'Başbakan anadilde savunma için talimat verdi'
Paylaş
'Başbakan anadilde savunma için talimat verdi'

Bakanlar Kurulu toplantısından sonra Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç açıklamalarda bulundu. Arınç, cezaevlerinde süren açlık grevlerinde talep edilen anadilde savunma yapılabilmesi konusunda Adalet Bakanı Sadullah Ergin'e talimat verildiğini açıkladı

Bakanlar Kurulu toplantısı sona erdi. Başbakanlık Merkez Bina'da, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığındaki toplantı, yaklaşık 5 saat sürdü.

Haberin Devamı

Toplantının ardından açıklama yapan Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, açlık grevleriyle ilgili olarak, ''Bugün açlık grevlerinin eğer dayanıklarından birisi olarak ana dilde savunma yapma imkanının getirilmesi düşünülüyorsa bu konu CMK'nın 202. maddesinde yapılacak bir eklemeyle önümüzdeki günlerde esasen gerçekleştirilecektir'' dedi.

Arınç, ''Başbakan'ın, anadilde savunma için gerekli talimatı verdiğini'' söyledi.

Öcalan’ın avukatlarıyla görüşmesi

Terör örgütü elebaşının avukatlarıyla görüşebilmesinin önündeki mevzuat engelinin ne olduğu sorusuna ise Arınç şöyle cevap verdi: "Başbakanımızın bu konuya yönelik sözleri olmuşsa benim sözlerim kapsamında bunu değerlendirin. Ben de bir hukukçuyum. Ağırlaştırılmış müebbet hapse mahkum olan bir insanın kararı kesinleşmemişse yani dava halen devam ediyorsa her dava için bunu söylemek mümkün, avukatlarıyla hukuki istişareler yapmak amacıyla onun görüşme imkanı vardır. Hakkındaki karar kesinleşmişse bütün derecattan geçerek ki Öcalan ile ilgili böyle bir karar olduğunu herkes biliyor. O zaman avukatlarıyla bu konuda görüşmesinin uluslararası hukuk çerçevesinde karşılığı yoktur. Ancak o kişi başka başka sebeplerle avukat talep ederse olabilir ki o kişinin ailevi bir sorunu vardır, bir miras sorunu vardır. Yani çözülmek zorunda olan başka bir problemi olabilir. O takdirde avukat ile görüşmek isteğini, şüphesiz bu konuda infazla yetkili olan Adalet Bakanlığımızın uygun görmesi lazım. Geçmişte Öcalan’ın ana davası kesinleşmekle birlikte başka açılmış ve süreci devam ettirmeye matuf davalar vardı. O davalar sebebiyle avukatlarıyla görüşüyordu. O davalar da bitti. Dolayısıyla benim söylediğim iki konu önemlidir. Bir kendisinin kabul etmesi, arzu etmesi ve istemesi. İkincisi de bu görüşmenin ne amaçla olacağının Adalet Bakanlığı tarafından bilinip ona göre bir karar verilmesi gerekecektir. Adalet Bakanlığı bu konuda tek yetkili mercidir."

'Açlık grevlerini sona erdirsinler'

"İnsanların yaşaması için BDP’nin de bir çağrı yapmasını bekler misiniz?" sorusu üzerine Arınç, "Şüphesiz. Çünkü bu arkadaşlarımız özellikle bu açlık grevleriyle ve oradaki tutuklu ve hükümlülerle onların savunduğu ve dayanak yaptığı konularla yakından ilgili olarak kendilerini gösteriyorlar. Şahıslarına karşı hiçbir diyeceğim yok. Bir milletvekili arkadaşınız olarak ben onlara diyorum ki: İçeride, bu grevi sürdürmek niyetinde olan, gerek baskı ördüğünden gerek inandığından, kalplerini yarıp bakamayız, bu kişilerle görüşün, aileleriyle görüşün, yakınlarıyla görüşün, onlara etkili olabilecek kimse, onlar daha iyi bilirler, ben onlar kadar bilemem. Onlarla görüşün ve onlardan rica edin. Bu açlık grevlerini sona erdirsinler. Eğer böyle hayırlı bir iş yaparlarsa biz BDP’li milletvekili arkadaşlarımıza sadece teşekkür ederiz."

MHP’NİN ARINÇ HAKKINDAKİ GENSORUSU

Haberin Devamı

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, MHP tarafından hakkında TBMM’ye verilen gensoru konusuna da değindi. Gensorunun haksız olduğunu ifade eden Arınç, "Biz Türkiye’de yıllardır devam eden bu red ve inkar politikalarını ortadan kaldırmakla Türkiye’nin demokratikleşmesine, özgürleşmesine en büyük katkıyı sağladığımıza inanıyoruz" dedi.

Haberin Devamı

HAKKARİ VE ŞEMDİNLİ OLAYLARI

Haberin Devamı

Hakkari ve Şemdinli’de yaşanan olaylara da değinen Arınç terör eylemlerini kınayarak şöyle konuştu:

"Maalesef terör örgütü Özellikle Hakkari, Şemdinli ve o bölgede okullara çocukların gönderilmemesi amacıyla propaganda yapıyor. Sadece Hakkari merkezde bildiğim kadarıyla yüksek oranda bir katılımsızlık var. Onun dışında halk bunu dinlemiyor ve çocuklarını okula gönderiyor. Bu durumda tehditlerinin para etmediğini görünce, okullar molotov kokteyli ile yakılmaya, öğretmenler hırpalanmaya hatta kaçırılmaya çalışıldı. En sonunda maalesef Hakkari’ye üniversite açmış bir hükümet olarak, bizi fevkalade üzen bir olayla üniversite tahrip edildi. Şimdi Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımızın sunumu sırasında bildiğiniz gibi toplum yararına çalışma diye sanırım dört beş yıldan beri devam eden bir konu var. Önce 6 aydı sonra 9 ay ücret verilmek suretiyle özellikle Milli Eğitim hizmetlerinde, temizlik hizmetlerinde, başka kurumlarda insanlar çalıştırılmaya başlandı. Bu başarılı bir süreç olarak da devam ediyor. Özel Güvenlikçi olarak da çalışabilir mi dendiğinde, eğer sertifika alabilirlerse, bu maçla istifade edilebilir denmişti. Ben şahsen olumlu olduğunu düşünüyorum."

Haberin Devamı

Açlık grevi yapanların yakınlarıyla BDP’nin görüşmesinin olumlu olabileceğini ifade eden Arınç, "Açlık grevlerini sona erdirsinler. Eğer böyle bir hayırlı iş yaparlarsa; BDP’li Milletvekili arkadaşlarımıza sadece teşekkür ederiz" dedi.



AA, DHA