Siyaset Başbakan, 'Ben bir şey yaptım' dedi mi?
Paylaş
Başbakan, 'Ben bir şey yaptım' dedi mi?

Yeni Şafak yazarı Ali Bayramoğlu, Başbakan Erdoğan'la ilgili çok ilginç bir anekdot anlattı ama...

Gazeteci Ali Bayramoğlu, BBC Türkçe'ye konuşan Başbakan Erdoğan'ın “Kaçak Ermenileri sınırdışı ederiz” dedikten sonra koridorda karşılaştığı Dışişleri Bakanı Davutoğlu'na “Ben bir şey yaptım” dediğini söyledi. Dışişleri Bakanlığı iddiayı yalanladı

Mirgün Cabas ve Ruşen Çakır’ın sunduğu “Yazı İşleri” programına konuk olan Yeni Şafak gazetesi yazarı Ali Bayramoğlu, Başbakan Recep Erdoğan’ın kaçak Ermenilerle ilgili sözlerini değerlendirdi.

Başbakan Erdoğan ile Dışişleri Bakanı Davutoğlu arasında geçen ilginç bir anektodu da aktaran Ali Bayramoğlu, şunları söyledi:

“Bunda çok büyük bir sorun var. Böyle bir şeyi düşünmek ahlaki bir sorundur. Bu seni ilgilendirir ama bunu ifade ettiğin bir andan itibaren siyasi sorun haline gelmeye başlar, o da hepimizi ilgilendirir.

'HERKES FEVKALADE RAHATSIZ'

İki tane çok büyük sorun var. Birincisi, bir siyasi meselenin çözümünde gariban insanları kurşun haline getirmek. İster kaçak olsun ya da olmasınlar. Telaffuz edilebilir mi, malesef ediyor Başbakan.

O zaman hemen düşünülmesi gereken Almanya ve Fransa’daki Türkler olmamalı mı? Olmalı, oradada aynı durumla karşı karşıya kaldılar. Şimdi ciddi tarihsel mesele var. Biz 4-5 yıldır ne tartışıyoruz? 1915’i, Ermenileri ve azınlıkları tartışıyoruz. Bu dil bütün Ermenileri ilgilendirecek, bir tehcir duygusu veriyor. Bu da kabul edilemez.

Herkes fevkalede rahatsız. Sağdan sola biraz aklı selim, vicdan sahibi herkes Başbakan’ın bu dilinden rahatsız.

'BUNU KONUŞMUŞTUK, İNANMIYORUM'

Bu dilden Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun da rahatsız olduğunu biliyorum. Yanlış duymadıysam Başbakan Erdoğan ilk telafuz ettiği zaman Davutoğlu da aynı binadaymış, koridorda karşılaşmışlar. Başbakan, Davutoğlu’na ‘Ben bir şey yaptım’ demiş, Davutoğlu da ‘Bunu konuşmuştuk, inanmıyorum’ demiş.



Biz de inanmamıştık. Başbakan bunu yapabiliyor, bundan da rahatsız oluyor. Rahatsız olduğu şeye itiraz edildiğinde buna inatla devam de edebiliyor. Gelen anektot doğruysa -ki doğru olduğunu biliyorum.

Ben yazarım, gazetecim. Kanaatlerim, doğru bildiğim değerler var. Ya desteklerim ya da desteklemem. Herhangi bir siyasi sorumluluğum yok, ama onun var. Onun o sorumluluğunu sorgularım. Bana kızıp devam ediyorsa daha vahim bir sorun var demektir.

Buradan nasıl dönecekler bilmiyorum ama çok sevimsiz bir çerçeve. Ana fikir şu bence, şans 2002’den beri dış politakada Türkiye’ye birçok konuda hep yardım etti. Rüzgar hep arkadan esti. Davos’taki Başbakan’ın çıkışı büyük bir artıya döndü.

Güç gösterisi ve başarı arasındaki orantı doğru orantılı olduğu zaman bunun yaratmış olduğu özgüven ve büyüklük duygusu demokratik olandan agresif olana çok kolay geçebiliyor. Hak savunmak ile saldırgan olmak arasındaki çizgi çok ince bir çizgi. Bunu hükümetin dış politikasında görüyorum, zaman zaman yazıyorum. Bunu yeni büyüklük duygusunun, başarının getirdiği özgüvenini tortuları olarak karşımızda.

Açıkçası Başbakan’ın şu sözlerini pilopolitik olarak değerlendirmek istemiyorum, olmadığını tahmin ediyorum. Bu daha çok psikopolitik, psikolojik bir şey.”

DIŞİŞLERİ'NDEN SERT YALANLAMA

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Burak Özügergin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu arasında geçtiği öne sürülen diyalogla ilgili haberlerin "gerçeği yansıtmadığını" söyledi.

Özügergin, "Bugün bazı basın yayın organlarında Sayın Başbakanımız ile Sayın Bakanımız arasında, Sayın Başbakanımızın son günlerde bir İngiliz yayın kuruluşuna verdikleri mülakata ilişkin olarak gerçekleştirildiği ileri sürülen bir diyaloğa yer verildiği görülmüştür. Söz konusu iddialar tamamen hayal ürünü olup, gerçeği yansıtmamaktadır" diye konuştu.

(NTVMSNBC, AA)

2

Haberin Devamı