Gündem Başbakan Binali Yıldırım'dan flaş seçim barajı açıklaması!

Başbakan Binali Yıldırım'dan flaş seçim barajı açıklaması!

Paylaş
Başbakan Binali Yıldırım'dan flaş seçim barajı açıklaması!

Başbakan Binali Yıldırım,  televizyonların genel yayın yönetmenleriyle buluştu. Yıldırım, toplantıda yüzde 10 seçim barajının düşürülebileceğini söyledi. Başbakan, ayrıca, MHP ile ortak program yapmayacaklarını da açıkladı.

Başbakan Binali Yıldırım, Çankaya Köşkü'nde televizyonların genel yayın yönetmenleriyle bir araya geldi ve gündeme ilişkin açıklamalarda bulunarak soruları yanıtladı.

"YÜZDE 10 SEÇİM BARAJI İNDİRİLEBİLİR"


Yıldırım, "Yüzde 10 seçim barajı konuşulur, indirilebilir bu seçim barajı. Çünkü bu cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminde artık model değiştiği için parti gruplarından ziyade, milletvekilleri ön plana çıkıyor. Bu esnetilebilir, partilerle konuşmak lazım" ifadelerini kullandı.


"'EVET' BİR FAZLA ÇIKSA YETERLİDİR"


"Referandumdan rahatlıkla 'Evet' çıkar" diyen Yıldırım, "'Evet' bir fazla çıksa yeterlidir. Kimse meşruiyet tartışması başlatmamalı" dedi.

"Bu sistem zaten temsilde adaleti, yönetimde istikrarı getiriyor" diyen Yıldırım, "Ayrıca bir şeye lüzum yok. İstikrarı sağlamak amacıyla baraj yüksek tutulmadı mı? Şimdi artık bu istikrarı sandıkta vatandaş sağlıyor. Dolayısıyla birtakım barajlarla istikrarı garanti altına almak ihtiyacı ortadan kalkıyor. Bu yüzden barajla ilgili bir düzenleme yapılabilir" şeklinde konuştu.

"BÜTÜN PARTİLERLE KONUŞACAĞIZ"


Yıldırım, şöyle devam etti:

"Milletvekillerinin hangi usullerle seçileceği, hangi yöntem olacağı konusu da oturulup konuşulacak, bir partinin vereceği karar değil ama biz AK Parti olarak buna açığız. Oturup bütün partilerle konuşacağız, makul bir noktada buluşursak bu değişikliği de yaparız. Bu, yapılan cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin bir parçası değil, bunun dışında anayasa konusu olmadığı için hemen 16 Nisan'dan sonra oturup konuşalım bu işi, biz hazırız"


İSVİÇRE'DE PANKART KRİZİ


İsviçre'de Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı hedef gösteren pankart ile ilgili olarak da Yıldırım, şunları kaydetti:

"Kabul edilebilir bir şey değil. Bu, tamamen suçtur. Türkiye, diplomatik yollardan yapılması gerekeni yapmıştır. Zannediyorum onlar da soruşturma başlattılar."

MHP'DE MUHALİFLERİN PROGRAMLARINDA YAŞANAN OLAYLAR


Başbakan Yıldırım MHP'li muhaliflerin toplantılarında çıkan olaylara ilişkin değerlendirmesinde, "Tabii orada MHP'nin kendi bünyesinde olan bir sorun. Olmamasını tercih ederiz ama bu da bir sonuç, bir vaka. Biz İçişleri Bakanlığımıza kesin talimat verdik. Her türlü programı kim yapmak istiyorsa, muhalif, müzahir, kim olursa olsun, yer temini konusunda herhangi bir kısıtlama olmayacak. Ayrıca toplantının genel asayişini, toplantının yapılmasını engelleyici faaliyetlere de müsamaha gösterilmeyecek. Bunlar çok net bir şekilde söylendi." ifadelerini kullandı.


MHP İLE ORTAK PROGRAM OLACAK MI?


MHP ile birlikte program yapmayacaklarını kaydeden Yıldırım, "Beraber program yapmıyoruz ama MHP de biz de 'Evet' kampanyası yapıyoruz, hedefimiz aynı." dedi. Yıldırım, 'Evet' çıkması durumunda MHP ile birleşme olmayacağını da sözlerine ekledi.


'BÜTÜN AVRUPA BİZE KARŞI' DEĞERLENDİRMESİ YANLIŞ OLUR


Başbakan Yıldırım, "Avrupa'yı toptancı usulle değerlendirmek yanlış olur. Bazı ülkeler daha makul, bazı ülkeler ise maalesef olumsuz bir tutum içerisindeler. 'Bütün Avrupa bize karşı' şeklinde değerlendirmek hata olur" dedi.

"HER KESİMİ KUCAKLAMAMIZ LAZIM"


"Bu değişiklik CHP için de bir fırsat bundan sonra ülke yönetimine talip olmak için de bir fırsat getiriyor" diyen Başbakani "Çalışacak vatandaşı ikna edecek. Şimdi vatandaş partiler üzerinde kümeleniyor. Bu sistemde parti kimliğinin üstünde bir iddiayla ülkenin tümüne hitap edebilecek. Cumhurbaşkanlığı seçiminde yüzde elli oy almak için Türkiye'nin geneline yönelik politikalarınızn olması lazım, her kesimi kucaklamanız lazım, bunu yaparsa CHP'nin de şansı artar" ifadelerini kullandı.


"CHP VARSA BİZ DE VARIZ"


Yıldırım, CHP'nin idam açıklamalarıyla ilgili de "CHP varsa biz de varız. Hodri meydan" dedi.