Hakan Çelik Başbakan Binali Yıldırım: Savaş devletle olur
HABERİ PAYLAŞ

Başbakan Binali Yıldırım: Savaş devletle olur

Haberin Devamı


Başbakan Binali Yıldırım, Singapur ve Vietnam’ı kapsayan gezisinden dönüşünde basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

MHP lideri Devlet Bahçeli’nin Kuzey Irak’taki ‘bağımsız Kürdistan’ referandumu konusu savaş sebebi sayılmalı yönünde değerlendirmesi oldu. Ne diyorsunuz?


Bizim bu kararla ilgili duruşumuz çok açık ve net. Başından beri bunun yanlış bir adım olacağını söyledik. Bugün de aynı şeyi söylüyoruz. Bölgede zaten yeterince sorun var. Bunları çözmeden yeni bir sorun alanı oluşturmaktan başka bir işe yaramaz. ‘bu karar iptal edilmeli’ Behemehal bu karar iptal edilmeli. Irak merkezi yönetimi istemiyor, İran, Türkiye istemiyor. ABD ‘İstemiyoruz’ diyor. Avrupa ‘Zamansız’ diyor. Bu konuda Kuzey Irak yönetiminin ısrar etmesinin anlamı yok. Üstelik bölgedeki grupların kendi aralarında da tam görüş birliği yok. Kerkük’te Türkmenler, Araplar var. ‘karmaşık Hale gelir’ Burayı da bu işe dahil etmesi durumunda işler daha karmaşık hale gelecek. Nasıl geçmişte Kerkük’te oldu bitti yapıldıysa bundan sonrası da benzer sıkıntıyı yaşatabilir. Yanlış yoldan dönmeleri gerekir.


Savaş sebebi sayar mı Türkiye bu adımı?

Savaş devletle devlet arasında olur. Biz bunları devlet olarak tanımıyoruz. Bir devlet bize kafa tutar, egemenlik hakkımıza karşı hareket içinde olursa savaş sebebidir. Ama burada Irak’ın parçası bir bölgesel yönetim var. Bu savaş nedeni olmaz.

'DAVULLA ZURNAYLA OPERASYON YAPILMAZ'


Suriye ile ilgili bir operasyon beklentisi var mı? Haziran’dan itibaren Afrin ve İdlib konusunda? Bu operasyonlar yapılacak mı?

En son Cumhurbaşkanı Erdoğan ‘Fırat Kalkanı’nı genişleteceğiz’ dedi. Kamuoyunda beklenti oluştu bu konuda. Türkiye’nin bu kararlılığı sürüyor mu, yoksa gündemden düştü mü? Durup dururken bir yere saldıracak değiliz, ancak şartlar gerektirirse, can ve mal emniyeti tehdit altında olursa, hükümranlık haklarımıza zarar veren gelişme olursa misliyle karşılık veririz. Detaylar uygulamayla ilgilidir. Bir yere operasyon davulla zurnayla yapılmaz. Taktik hazırlığı ve planlama süreci olur. Başka ülkenin topraklarına girmenin uluslararası, istişareleri, hukuki zemini olması ve meşru mazeretinin olması lazım.


'AMACIMIZ: BARIŞ'


Bugüne kadar muhataplarla yapılan görüşmelerde istediğimizi alabildik mi?

Hiçbir ülke istediğini yüzde yüz alamaz. Amaç Suriye’nin tekrar barış içinde yoluna devam etmesi, ülke içindeki bütün unsurların içinde olacağı bir devlet olarak yoluna devam etmesi. Bizim de hedefimiz bu. Yoksa keyfimizden mi operasyon yapacağız. Kendi ülkemizin can mal güvenliği için bu tedbirleri almak zorundayız. ‘devlet otoritesi yok’


Radikal bir dış politika değişikliğine gidecek miyiz rejim ile özellikle? Gidişat buna elverecek mi?

Suriye’ye bakalım, orada ülke çapında devlet otoritesi mi var? Amerika var, Rusya var İran var, Türkiye var, Avrupa var. Bu ülkeler işleri düzeltmeye çalışıyor. Bizim önceliğimiz o şu anda. Onun dışında zaman kaybedecek işlerle uğraşmanın anlamı yok. ‘sözler tutulsun’

Amerika ile karşı karşıya gelir miyiz Suriye’de? Sıcak temas gibi bir tehlike var mı?

NATO ülkesinden bahsediyoruz, olmamalı, olması için de bir sebep yok. PKK’nın Suriye kolu PYD-YPG konusunda bize söyledikleri dışında bir tutum alırlarsa tabii ki sorun olur.

'İYİ ANLATMAK LAZIM'


Vietnam’a 1978’den bu yana neden üst düzeyli bir ziyaret yapılmamış?

Ben de o soruyu sordum ama tatminkar bir cevap bulamadım. Aslında Vietnam’ın bugüne kadar beklenmemesi gereken ülke olduğunu gördüm. Büyük potansiyeli var. Türkiye için birlikte çalışılabilecek ciddi alanlar var. Biz gelmemişiz ama bizim işadamlarımız gelmiş. 16 tane iş adamımız, 728 milyon dolar yatırım yapmış. Tekstil, turizm, tüketim malzemeleri, endüstri var. Bütün alanlarda yatırımcılarımız iş yapıyorlar.

Vietnamda FETÖ okulları olduğu söyleniyordu. Gündeme geldi mi?

Evet gündeme geldi, çok olumluydu tavırları, ilgi gösterdiler. Titizliği göstereceklerini bizatihi Başbakan söyledi. Örgütü anlatınca işin vehameti anlaşılıyor. Yoksa anlamakta zorlanıyorlar. Onun için daha çok anlatmamız lazım.

HANIM 'KANALI DEĞİŞTİR' DİYOR


Spor ve kültür alanında istenen başarılar elde edilemedi, eksik kalan kısımlar oldu. Spordaki gelişmeleri takip ediyor musunuz?

Atletizm ve güreşte başarılarımız var ama yeterli değil. Daha fazla gencimizin başarılı olması için gayret göstermemiz lazım.

Birçok branşta Türk sporcuların çok azaldığını başka ülkelerden transfer edilen sporcularla netice alınmaya çalışıldığını görüyoruz.

Evet ben de böyle düşünüyorum. Milli takımlara mutlaka Türkleri katmak gerekiyor. Kendi kaynağımızı ikinci plana atıyoruz. Maç seyretmeye oturuyoruz, hanım 3 dakika sonra “Değiştir kanalı, bunlar arasında hiçbir Türk ismi yok, başkasının maçından bize ne?” diyor. Böyle taşıma suyuyla değirmen dönmez. Kendi çocuklarımızı yetiştireceğiz. Dünya yıldızı yapacağız. Dünya kadar para veriyoruz bunlara.... Bunun adı “Desinler ki ağanın fesi var!”

Sıradaki haber yükleniyor...
holder