Siyaset Başbakan Binali Yıldırım ve Devlet Bahçeli'den ortak açıklama
Paylaş
Başbakan Binali Yıldırım ve Devlet Bahçeli'den ortak açıklama

Bugün gözler Ankara'da Başbakan Binali Yıldırım ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli arasındaki yeni Anayasa görüşmesindeydi. İki lideri kritik zirve sonrası kameraların karşısına geçti...

Başbakan Binali Yıldırım ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, anayasa değişikliği ve başkanlık sistemin konusunu Çankaya Köşkü’nde görüştü. İki lider ortak açıklama yaptı. Başbakan Yıldırım haftaya MHP ile mutabık kalınan metnin Meclis'e sunulacağını kaydetti. Binali Yıldırım, değişiklikte seçilen Cumhurbaşkanı'nın partisiyle ilişkisinin süreceğini söyledi. Yıldırım, "Meclis görüşmeleri tamamlandıktan sonra 60 gün içinde referandum öngörülüyor. Meclis çalışmalarının tamamlanmasından sonra, bütün her şey yolunda giderse yazın başında böyle bir durum olabilir" diye konuştu.

DEVLET BAHÇELİ: BUGÜNKÜ GÖRÜŞMEMİZ OLUMLU GEÇMİŞTİR


MHP lideri Devlet Bahçeli: Bugünkü görüşmemiz olumlu geçmiştir. İnşallah çok kısa bir süre içinde TBMM’ye bir metin sunulacaktır. Meclis’e sunulmuş olacak metin Meclis’in değerlendrirmesi sonucunda hayırlı sonuçlar vereceğine inanıyorum.

Başbakan Binali Yıldırım: Anayasa’da sınırlı bir değişiklik yapılması konusu bir süredir gündemdedir. Bu konuda MHP ile birlikte yürüttüğümü müzakereler belirli bir olgunluğa erişti. Son gözden geçirmeler de yapılacak ve önümüzdeki hafta inşallah AK Parti olarak anayasa değişikliği teklifimizi TBMM’ye sunmuş olacağız. Ondan sonraki iş meclisimizin iradesidir. Meclisimizden 330’u aşan bir kabulle geçmesi gerekiyor ki referandum süreci başlasın. O da milletimizin vereceği bir karardır. 2007 cumhurbaşkanlığı seçimi sonrası ortaya çıkan mevcut durumun yasayla düzenlenmesi ve istikrar ve güveni sağlayacak şekilde, siyasi istikrar için çok yerinde bir karar olacaktır. Milletimize hayırlı uğurlu olur diye umuyorum.

Gazetecilerin sorularına cevap:

CUMHURBAŞKANININ PARTİSİYLE İLİŞİĞİ DEVAM EDECEK


Başbakan Binali Yıldırım: Bu değişiklikte cumhurbaşkanının eğer seçilirse partisiyle ilişiği devam edecek. Yapılan en önemli değişiklik budur. Mevcut anayasada partisiyle ilişiği kesilir yazıyor. Yapılan bu. AK Parti kendi anayasa değişikliği olarak bu teklifi sunacak. Şüphesiz sunacağımız bu teklif MHP’nin de üzerinde mutabık kaldığı ve üzerinde anlaştığı bir teklif olacak. Şüphesiz şekil, usul, yazım olarak bazı konuların gözden geçirilme gereği var. Bu bizim ortak görüşümüz. Bu bir iki gün içinde arkadaşlarımız bunları sayın genel başkanın ve bizim bakış açımızı dikkate alarak tamamlamış olacak.

Çok açık bir şey söylüyorum. Yeni getirilecek değişiklikte cumhurbaşkanı seçilen kişinin partisiyle ilişkisi devam edecek. Seçim kanununun anayasada yeri yok. Açıklandığı zaman vatandaşlarımız bütün ayrıntılarını bilecek. Biz siyasi partileriz, gizli saklı bir şey olmaz. Her şey milletimizin gözü önünde olmaktadır. İstikrarın ve güçlü siyasi iktidarın devamı için pürüzlerin ve anlaşmazlıkların kaldırılmasını hedef alıyoruz.


YAZ BAŞINDA REFERANDUM OLABİLİR


Meclis görüşmeleri tamamlandıktan sonra 60 gün içinde referandum öngörülüyor. Meclis çalışmalarının tamamlanmasından sonra, bütün her şey yolunda giderse yazın başında böyle bir durum olabilir.

SEÇİM DİYE BİR ŞEY GÜNDEMDE YOK


Seçim diye bir şey gündemde yok. Vatandaş artık işine gücüne bakacak. Sürekli seçimle vatandaşın ne vaktini ne parasını israf etmemek lazım.

Haberin Devamı