Siyaset Başbakan Erdoğan gündemi değerlendirdi
Paylaş
Başbakan Erdoğan gündemi değerlendirdi

Erdoğan gazetecilerin sorularını yanıtladı

Cumartesi ve Pazar günleri yapılan görüşme bir çok yönüyle çözüm sürecini güçlendiren bir adım. Sayın Barzani'nin, Şivan Perver ve rahatsız olmasına rağmen İbrahim Tatlıses'in katılması çok önemliydi. 70 bin vardı.

Çözüm sürecinin içerisindeyiz. Siyasetin genelinde bu var zaten. Bu adımları 2005'de attığımızda da söyledik. Şivan Perver'in vatandaşlık talebi olursa ve Ahmet Kaya'nın mezarının getirilmesi için talep olursa üzerimize düşeni yaparız.
Şivan'dan haber bekliyoruz.

Haberin Devamı

startFlvPlayer_PostaV2("divFlvPlayer13193","13193","201311","13193-81209.jpg","Şivan Perver'in vatandaşlığı");


KÜRDİSTAN İFADESİ

Irak Kürdistan Bölgesel yönetimi ifadesinden muhalefetin rahatsız olması manidar. Gazi Mustafa Kemal'in bazı ifadelerini getirdim. Bir defa Irak Anayasasında "Kürdistan Bölgesi" diye geçer. Bu onların anayasal ismidir. Gazi Mustafa Kemal'in ifadeleri içinde var. "Kürdistan" ifadesi geçiyor. Lazistan ve Kürdistan ifadeleri konuşmasında var. Bu ifadeleri kullanan Gazi Mustafa Kemal bölücü mü! Ama Diyarbakır belediye başkanının Türkiye üzerinden bölgeye "Kürdistan" ifadesini kullanması, dayatır gibi demesi rahatsızlığa neden olur.

>>> ERDOĞAN'DAN BEDELLİ AÇIKLAMASI

GENEL AF DEMEDİM
Ahlak değerleri batıda hukuk ile iç içedir. Hatta inanç değerleri de. Benim oradaki dağlardan inme, oradaki cezaevleri ile konu. Bakıyorsunuz bir bölümün atmışlar. Oradaki cümlem farklı. Yanlış anlaşılma var. Genel af ifadesini kullanmadım. Böyle bir konuşmam yoktur. Ben bir Başbakan olarak katili af etme yetkisin göremem. Devlete karşı işlenen suçlarda böyle bir adım, siyasi durumlarda bölme bir adım atılabilir. Özlemimiz dağlardan inilmesidir.

Haberin Devamı

startFlvPlayer_PostaV2("divFlvPlayer13194","13194","201311","13194-81224.jpg",""Genel af" demedim");

BARZANİ YANLIŞ ETTİ
Sayın Barzani Öcalan’a af gibi bir ifade kullanmışsa yanlış etmiştir. Bununla ilgili yargı hükmünü vermiştir ve şu anda da bu hüküm devam etmektedir. Bu onun da bizim de alanımız değildir. Bir defa biz şuna inanıyoruz, gerek Diyarbakır merkezde gerekse diğerlerinde şu ifadeyi kullandım. Tek vatan, tek millet, tek millet, tek devlet.

DİYARBAKIR ZİYARETİ

Herkes barışı tesis ettiniz diyor. Muhalefet dediği için hain olmayız. Millet ne diyor, ona bakıyoruz. 76 yaşındaki Halise teyze niye bize destek veriyor. Bunun için. Muhalefet partileri Güneydoğu''da tabela partisi. Van, Mardin ve Diyarbakır'a gittim. Bu hafta Trabazon'a gidiyorum. Ankara'ya mahkum değiliz. Diyarbakır'da meydan Türk ve partimizin bayraklarıyla doluydu. Ne oldu kıyamet mi koptu.

startFlvPlayer_PostaV2("divFlvPlayer13195","13195","201311","13195-81235.jpg","Muhalefet Güneydoğu'da tabela partisi");


"ZİYARET KÜRTLERİ BÖLDÜ MÜ?"
Millet deyince ne anlıyorsun. Sadece Türkü mü anlıyorsun. Kürt, Türk, Laz. Etnik kavramların hepsi millet kavramı içinde yer alır. Diyarbakır'da Şivan Perver, İbrahim Tatlıses ne mesajı verdik. Birlik mesajı verdi. Bu mesajlar devam edecek. Seçime daha 5 ay var. Barzani niye böyle bir görev üstlenerek buraya gelsin. Tam aksine muhalefet bu birliği başaramayınca bize yüklendi.

ERBİL - BAĞDAT - ANKARA İLİŞKİLERİ
Irak'taki merkezi yönetim ile sıkıntıların tabii ki farkındayız. Sayin Maliki'nin Türkiye'ye gelmek istemesini memnuniyetle karşıladık. Şu anda Kuzey Irak (Erbil) çok farklı noktada. Merkezi yönetime (Bağdat) doğru gidince aynı noktada değil. Irak terörle mücadele ediyor. Bunlar yaşanmasın istiyoruz. Yarın Putin ile görüşmede Suriye konusunu gündeme getireceğiz. İsrail konusunda adımlar bekliyoruz. İsrail'in adımlar atması gerekiyor.

ÇÖZÜM İÇİN TAKVİM VAR MI?
Kritik eşik vardı. Bunu aştık. En son demokratikleşme paketinde oldu. Önümüzdeki günlerde parlamentoya sevk edeceğiz. Parlamento sürecinde bunun hizlanacağına inanıyorum.

Haberin Devamı

İMRALI GÖRÜŞMELERİ
Şu anda istihbarat servisimiz üzerine düşen görevi yapıyor. Adalet bakanlığımız da uygun gördüğü isimleri zaman zaman oraya gönderiyor. Stratejimiz böyle. Şartlar değişirse stratejimizi değiştiririz. Bazen şartlar stratejiyi değiştirir.

VATANDAŞLIK TANIMI
60 madde konusu var ya. Ana muhafelet dedi ki ben varım. 60 maddeyi çıkaralım.

MERDİVEN ALTI DERSANE DÖNEMİ BİTMELİ
Şu ana kadar böyle bir polemiğin içine girmek istemedim. Bu polemiği çirkin buldum. İktidar olduğumuzda ben hatta Hüseyin (Çelik) beyin döneminde dönüşüm istedim. Bir çok konuda attığımız reformu bu konuda da atalım dedim. Sağlık reformu. Tek çatı altında topladık. Bu dönüşümü eğitimde tamamlamak istiyoruz. Atılan gazete başlıkları çok çirkindi. Gece baskını manşeti atıldı. Bir taraftan taslak diyeceksin, bir taraftan baskın. Bu yeni başlamadı. Ben bunları görüştüm. Biz bu konuyu çözeğiz dedim. ( Erdoğan bu sırada gazete küpürlerini gösterdi ekranda) Samimi olalım. Sizden hizmet almakla hizmet alalım. Bunları okula dönüştürelim. Merdiven altı dersane dönemini bitireceğiz. Niye ısrarla dersane? Fen ve sosyal bilimler ile Anadolu liselerinin yüzde 95'i dersaneye gidiyor. Meslek liseleri yüzde 15. Yani mali durumu iyi olmayan gidemiyor bu verilere göre. Bölgeler de manidar. İstanbul'da yüzde 9, Van'da yüzde 5.5. Televizyon ekranlarında fakir fukara çocukları çıkarıyorsak, bu fakirler neden bundan istifade edemiyorlar. Zengin ailelerin çocuklarının bu kurslara gittiğini görüyorsunuz.
Dersane borcu intihara sürükledi haberleri var. Bu insanlar borcuna sadık insanlar. Ama karşılayamayınca bunlar yaşanıyor. İsteniyorsa bunları devlete veririz diyorlar. Ama kusura bakmayın biz darbe hükümeti değiliz. Kurun okulları biz sizden hizmet alalım. Böyle bir kavgaya gerek yok. Böyle bir hizmet yapacaksanız gelin okul yapın. Alın bu çocukları yetiştirin. Önemli olan bu hizmeti vermek. Okuma salonlarının kapatılmasına dair hiç bir şey yok. Nereden servis yapıldı? Rakamlar konuldu hatırlayın. Böyle bir şey yok. Zihniyet değişimi yapıyoruz. Biz istiyoruz ki, çocuklarımız yarış atı olmasın ya. Ailesiyle yaşasınlar. Çocukluğunu yaşasınlar. 81 ilde üniversite var. Bütçemizin yarısını eğitime tahsis ediyoruz.

Haberin Devamı

Haberin Devamı
startFlvPlayer_PostaV2("divFlvPlayer13196","13196","201311","13196-81254.jpg","Merdiven altı dersane dönemi bitmeli");



DERSANELER KA-PA-TI-LA-CAK

"Kur-an Kursları bizim için ne kadar önemliyse dersaneler de önemlidir" cümlesi kara propaganda. Bizim iktidarımızdan önce üniversite soruları dersane üzerinden geliyordu. Şimdi okul müfredatı üzerinden geliyor. Dersaneler üzerinden vatandaştan 20 bin lira ücret alıyorlar. Burada bir gerçek bir kenara konulmuş oluyor. Dersanaleri Kur-an Kursları ile karşılaştırmak yanlıştır. 800 bin öğretmeniz var. Devletin okullarından bir şey almıyoruz demek saygısızlıktır. Eğitimde reform yaptık yaptık. 4+4+4. Bu kampanyayı yürütenleri diyoruz ki, madem başarılısınız, gelin okul kurun. Okul kurmak istemiyorum diyorsan ver. Şubat'ta 10 bin öğretmen atanacak. 126 bin öğretmen açığımız var. Bütçeyi de hesaplayacağız. Önümüzdeki 4 yıl içerisinde bunu sıfırlamış olacağız. 4+4+4 ile Türkiye dönüşüm yaşıyor. Bu dernekler arkadaşlar bunu okula dönüştürmek yöntemiyle, açık lise yöntemiyle bunu yapabilirler. Dersaneler konusunda geri dönüşü yok. En son açıklamamı bir yıl önce yaptım. Bu dönüşümü tamamlayacağız. Geçiş için süre istediler. Burada talepleri var. 4 yıl olsun diye. Ben sıcak bakmıyorum buna. Ama görüşülür. Kurarlar özel okullarını. Kendi diliyle eğitimini yapsın. Özel okul sana ait olan bir şeydir. Okul müfredatına dayalı sınav sistemi olacak.

CEMAAT'A KARŞI GİRİŞ Mİ?
Bu mesele memleket ve eğitim meselesi. Parti programında yer alan meseledir. 2008 yılında bu programlar görünür. Yeni açıklanmış bir şey değildir. Şimdi cemaat ile hizmet ile karşı karşı gelmek gibi bir yere çekmek çok yanlış bir şeydir. Cemaat yanlısı arkadaşlarımız bize saldırmalarını anlamakta zorlanıyoruz.. Niçin belli bir cemaate karşı olsun. Biz belli bir grubun değil, tüm milletin iktidarıyız. Bu kara kampanyayı bitirmeli lazım. 800 bine aşkın öğretmenin yaptığına karşı bunu yapmak doğru değil. "Osla'da bunların sözü verildi diyorlar". olmaz. Sen benim MİT müsteşarımını yanımda mıydın? Olmaz. Bugün bir gazete bir dersanenin yakılmasını "bu mu rant" diye yazmış. Bugüne kadar AK Parti'nin bir çok binası yakılmıştır. Partililerimiz kaçırılmıştır. Sen de inanıyorum diyorsan mücadele edeceksin.

startFlvPlayer_PostaV2("divFlvPlayer13197","13197","201311","13197-81266.jpg","Cemaatteki arkadaşların bize saldırmasını anlamıyoruz");



CEMAAT İLE GERİLİM NE ZAMAN BAŞLADI?
Bir siyasi parti olarak kimseyi kendimize düşman etmek istemeyiz. Bugüne kadar beraber yürüdük. Fitneye fırsat vermemek gerek. Oslo sürecinde fitne yapanları gördük. Fitne yapanlar diğer dünyada hesap verecekler. Fitne yapanlar benim cephemde ise benim, farklı noktada ise onların bulması gerekiyor.

startFlvPlayer_PostaV2("divFlvPlayer13198","13198","201311","13198-81289.jpg","Cemaat ile gerilim ne zaman başladı");

"MEDYA SAVAŞI YAŞANACAK MI?"
Gazeteci İbrahim Karagül, cemaat ile hükümet arasındaki çatışma dili yumuşayacak mı diye sordu? Medyada bu çatışmaya dönecek dedi.
Erdoğan: Biz bu yasayı geçireceğiz. Niyetimiz samimi. Hizmet almak konusunda her şeyi almak için hazırız. Hayır siz şekil vermek istiyorsunuz. Bu sektördeki ses yüzde 25. Ses farklı çıkıyor. Ama medyadan dolayı ses hep yüksek çıkıyor. Bizim niyetimiz hayırlı. Biz kavga içinde olmadık. Ama şu andaki dil gönül dili değil. Onlar da gönül diliyle konuşmalı. Yüzde 25 bir temsilleri söz konusu dersanede. Biz yolumuza devam edeceğiz. Gösteriler oluyor zaman zaman. Sabırla bakıyoruz.

startFlvPlayer_PostaV2("divFlvPlayer13200","13200","201311","13200-81318.jpg","Cemaat ile dersane ilişkisi");

KIZLI ERKEKLİ TARTIŞMA
TBMM başkan vekili Sadık Yakut'un sözleri kişisel. Zaten O da bunu söyledi.(Sadık Yakut, kızlı erkekli eğitime karşı olduğunu ve bunun partisinin değil, kişisel görüşü olduğunu söylemişti)

startFlvPlayer_PostaV2("divFlvPlayer13201","13201","201311","13201-81327.jpg","Kızlı erkekli yorumu");



BEDELLİ ASKERLİK VE ASKER KAÇAKLARI
Gazeteciler, asker kaçakları yakalanırsa 14 bin lira ceza ödeyeceğini bunun çok pahalı olduğunu bunun nasıl düzeleceğini sordu. Erdoğan da: Para sorununu çözsek bu insanlar askere mi gidecek. Bedellide beklentimiz fazlaydı. Şimdi 1 milyonu aşkın bedelli bekleyen var.

startFlvPlayer_PostaV2("divFlvPlayer13202","13202","201311","13202-81341.jpg","Bedelli askerlik ve asker kaçakları");


YEREL SEÇİMLER
Erdoğan AK Parti'nin İstanbul adayı bellidir. CHP'nin değil. Adaylarımızn açıklanmasıyla birlikte önümüzdeki döneme yönelik ne gibi projeler inşaa edecekler. Şuanda ne durumdayız, tanıtımlarla ilgili yapılacak olan lansmanlarda sunucaklar. İlk etepata 4 veya 5 merkezde büyükşehir belediye başkanlarımızı il belediye başkanlarıyla beraber tanıtmak istiyoruz. Büyükşehir belediyelerinden 22'sini il belediyelerinden de 11'ini belirlemiş vaziyetteyiz. Önümüzdeki haftadan itibaren açıklamaya başlayacağız.

startFlvPlayer_PostaV2("divFlvPlayer13203","13203","201311","13203-81354.jpg","Yerel seçimler ve adaylar");