Siyaset Başbakan Erdoğan'dan önemli açıklamalar
Paylaş
Başbakan Erdoğan'dan önemli açıklamalar

Başbakan Erdoğan Kanal 24'te Mustafa Karaalioğlu'nun sorularını yanıtladı. Erdoğan, çözüm sürecinden 'paralel devlete' kadar çarpıcı açıklamalar yaptı..

Başbakan Erdoğan dün gece Kanal 24'te Star Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Mustafa Karaalioğlu'nun sorularını yanıtladı. Erdoğan, 'paralel devlet,' Erdoğan'sız AK Parti, YAŞ, Çözüm Süreci başlıklarında dikkat çekici açıklamalarda bulundu.

Haberin Devamı

İŞTE ERDOĞAN'IN AÇIKLAMALARININ SATIR BAŞLARI

Şimdi burada öyle bir güzellik var ki, bir taraftan Cumhurbaşkanını halk seçecek, başbakanını halk seçecek. Halkın seçtikleri halkı yönetecek. Cumhurbaşkanının halk tarafından seçiliyor olması nedeniyle bu pazar çok büyük bir anlam ifade ediyor.

İstanbul başka bir şehir. İstanbul'un hakkını veremedik. Şehirlerin de insanlar üzerinde hakkı var. İstanbul benim aşkım sevdam. 4 yıl belediye başkanlığı yaptım. İlçe belediye başkanlığı yaptığım dönemde İstanbul'u ciddi manada değiştirdik.

Şimdi ben İstiklal Caddesi'nde miting yaparım diyorsun ama orada alışveriş yapan insanları engelliyorsunuz. Bir süre sonra vandalizme dönüşüyor. Şimdi biz Yenikapı'da ve Maltepe'de bunun örneğini verdik. Buna alışmamız lazım, alıştırmamız lazım. Bunların daha ufaklarını ilçelerde yaparsak bunların vandalizme dönülmesini engellemiş oluruz.

Haberin Devamı

Halkımız bizi Cumhurbaşkanı seçerse, Başbakan olarak son görüşmemiz oldu. Cumhurbaşkanı olarak da siz halkınızla bir araya gelemezsiniz diye bir şey yok.

Torunlar da yanınızdaydı. Nasıl bir miting süreci var?

Zaman oluyor onlar beni motive ediyor, zaman oluyor ben onları motive ediyorum. Büyüdükleri zaman anlatacakları hatıralar olmalı. Bu hatıraları onların hanesine yazdırmamız lazım.

Reklam çekimleri hangi dönemde yaptınız?

Zannediyorum bayramdaydı çekimler yapıldı. Yapımcı arkadaşlar çok memnundu. Seri bir şekilde işi bitirdiniz dediler. Çok kısa bir sürede tamamladık.

Bir insan neden Cumhurbaşkanlığına aday olur. Yol işini hükümet yapar diyor. Demek ki sen hizmetkar değil efendi olmaya gelmişsin. Yani cumhurbaşkanı halkın oylarıyla oraya geliyor ve aynı zamanda devletin başı olması sebebiyle, Bakanlar Kurulu'na başkanlık edebileceğine göre sürekli kontakta olacaksın. Ben şimdi sayın başbakanla rutin görüşmelerin yapılmsıyla yetinmeyebilirim.

Nasıl bir Cumhurbaşkanı olacaksınız?

Anayasa 104. Cumhurbaşkanı devletin başıdır. Bu sıfatla Türk milletinin birliğini temsil eder. Bu ülkede kim yaşıyorsa bunların birliğini temsil ediyor. Devlet organlarının düzenli çalışmasını gözetir. Bu iktidarın kendi içinde uyumu var ama bir de kurumlar arası uyum var. Devletin başı o kadar rahat olamaz. sorunları çözme heyecanını kendinde hissetmiyrosa bana göre bu seçimin hiç bir anlamı yok.

Haberin Devamı

Başkanlık ve yarı başkanlık bu sistemden farklı. Bakıyorsunuz ABD'deki sistem farklı diğer ülkelerdeki farklı. Gelişmiş ülkelerin genelinde başkanlık sisteminin olması anlamlıdır. Bizim artık burada bir sçrama yapmamız lazım.

Daha önce sayın Turgut Özal ve sayın Süleyman Demirel de bunu söyledi ama bunu ben söyleyince rahatsız oldular.

Yurt dışı seçmeni bir rahatsızlık yarattı mı?

bu seömenden değil YSK'dan kaynaklanıyor. Bu randevu olayı her şeyi alt üst etti. Vatandaş randevu almayla uğraşır mı ya? Vatandaş bunlarla uğraşmaz. Bizim kolaylaştırıcı olmamız gerekirdi. Ama herhalde yüzde 10'u zor aşacak.

Pazar günü katılım yüksek görünüyor. Kamuoyu araştırmalarında katılım yüzde 90'ın üzerinde görünüyor.

PENSİLVANYA..

Pensilvanya şu anda ulusal güvenliğimizi tehdit eden bir unsurdur. CHP ve MHP bu yapının Türkiye'deki uzantıları. Bir de onların medyası var. Müşterek olarak bir çalışma yürütürken faiz lobisi de aynı şekilde bunların yanında yerini almış durumda. Bize karşı CHP'nin güçlü olduğu yerde CHP'yi, MHP'nin güçlü olduğu yerde MHP'Yi, BDP'nin güçlü olduğu yerde BDP'yi desteklediler.

Haberin Devamı

İsrail ortada, Pensilvanya ortada. İsrail'in bu kıyımına karşılık, neredeyse 2 bin can gitti. Pensilvanya'dan bir açıklama geldi mi? Bir beddua geldi mi?

PENSİLVANYA'DAKİ BAŞKA BİR HAVAYLA GELECEKTİ

Bakın inlerine girdik giriyoruz. Bazı tuzluklar hemen ortaya çıktı. Sen milletvekili de olsan nezarethaneye giremezsin. Bu suçtur. Kendilerini kurtarabilmek için bunlarda takiye var yalan var. Dürüst ol. bütün bu adımlarla beraber inşallah, bu paralel vesayet süreci de devam edecek. İşin daha başındayız. Geçmişte olanlar ortadaydı. Ve yargı gerekenleri yapmaya başladı. Gezi, 17-25 Aralık darbe girişimleri akamete uğradı. Eğer bunlar gerçekleşseydi Pensilvanya'daki Türkiye'ye farklı bir havada gelecekti. Bunların şirazesi kaçmış. Benimle Adalet Bakanı arasında geçen konuşmaları dinlediler.

Haberin Devamı

PARALEL YAPININ ŞİFRELERİNİ ÇÖZMEYE BAŞLADIK

Şifrelerini çözmeye başladık çözmeye devam edeceğiz. Onlar şimdi son çırpınışlarını oynuyor. Bu can bu tende oldukça bu paralele yapıyla mücadele etmeye kesinlikle sonuna kadar devam edeceğim. Son 2-3 senede olanları gördükten sonra milletimin bu bedeli ödememeli. Türkmenlere insani yardım götürürken MİT'in tırlarını çeviren kimdi? Paralel yargı ve paralel güvenlik. Askerler MİT elemanlarını dövüyor. MİT aracını arayamasın böyle bir yetkin yok.

NE ZAMAN HİSSETTİNİZ?

Referandumun ardından yapılan atamalarda bazı şeyleri hissettim. nereye gidiyoruz diye baktım maalesef orada bazı bakanlıktaki arkadaşlarımızın gafleti bize bu bedeli ödetti. Yargıtay'da, Danıştay'da gördük. Bunların uygulamalarını görüyoruz zaten. Bunlarda nankörlük var ihanet var.

ÇÖZÜM SÜRECİ

Kürt kardeşlerimin sorunuyla ilgili Diyarbakır'da bir açıklamam olmuştu. Daha sonra çözüm sürecine yönelik adımları attık. Akil adamlar süreciyle işi farklı bir boyuta taşıdık. Yasal alt yapı için de düzenlemeleri yaptık. Böylece çözüm süreci yasal zemini olarak halkımıza hizmet vermeye başladı. Çözüm süreciyle ilgili Doğu ve Güneydoğu'da halk bunu satın aldı. Bu bölgedeki halkın yaşam güvenliği ve özgürlük.. Bunun yanında bir silahsızlanma, herkesin kendi evlerine dönmesi, diğer sosyal imkanların hazırlanması.. Bir taraftan da bütün kamu görevlilerinin bir güvencesi yoktu.

7 ŞUBAT MİT KRİZİ

7 Şubat olayı manidardır. Şu anda bunu açıklayamayacağım bir süreçtir. Yargı mensupları MİT Müsteşarına tehdit savurursa, 'Gel senin ifadeni alacağım' bunu nasıl yaparsın? Bu tür şeylerde devletin en hassas yeri orası ve sen orayı örselemeye çalışıyorsun. Ben bir kere dedim ki Müsteşarıma odanda kal. Diğer arkadaşlar da misafir olacak orada kalacak dedik. Sağolsunlar onlar da orada dik durdular. Sağlam durdular. Oyun öyle bozuldu. Allah muhafaza darbenin başlangıç adımı orasıydı.

ASKERİ VESAYET BİTTİ Mİ?

Askeri vesayetle ilgili olarak anlaşılan böyle bir dönem artık ben büyük ölçüde yok diyorum. Vesayet bağıra bağıra gelmez. Vesayet adeta bir sır zinciridir. Ondan sonra sizi o zincirle bağlar. Bizim burada çok dikkatli olmamız ve rehavete kapılmamamız gerek. Eğer 27 Nisan'da biz dik durmasaydık belki bu pazar seçim yapılamayacaktı.

ORTADOĞU'DA SON DURUM

Ukrayna malum ve Avrupa üyeliği tartışmaları yapılırken Ukrayna'da bir ayaklanma ve böyle bir noktaya gelindi. Kırım malum rusya'ya ilhak oldu. Doğu Ukrayna ile ilgili de kim sahip belli değil. Irak'a geliyoruz. Buradaki gelişmeler hiç bir zaman sağlıklı hale gelmedi. en sağlık yapı Kuzey Irak Kürdistan bölgesel Yönetimi'nde oluştu. Güney'de kendine gelme gerçekleşmedi. Şimdi bir de son dönemde IŞİD ortaya çıktı. Orada iş iyice karışmaya başladı. Geliyoruz Suriye'ye, 200 bin insan hayatını kaybetti. 220 bin insan çadırlarda ve konteyner kentlerde kalıyor. BM'nin herhangi bir desteği var mı, maalefes. 150 milyon doları aşmaz BM yardımı. Öür tarafta geliyoruz İsrail Filistin'de katliam yapıyor. Gene Gazze'yi vuruyor. 1500'ü aşkın çocuk kadın öldürüldü.

İSRAİL'İN GAZZE SALDIRISI

Mısır'da darbe ile iktidara gelmiş bir yapı var. Demokratik şekilde iktidara gelen Mursi'yi apoletlerinizle indirdiniz. Bir müslüman bir müslümana kapısını kapatır mı ya? Bizim iç işlerimize karışma diyor. Senin halkın senin gibi düşünmüyor. Şimdi biz TIKA ile orada zor da olsa elimizi uzatmaya çalışıyoruz. Bir taraftan kızılay'la TİKA'yla İsrail tarafından yardımlar ulaştırmaya çalışıyoruz. BM ilk kez çok sert bir açıklama yaptı. Şimdi bu herhangi bir ahlak ölçüsüne sığmaz. Teröristin ahlakı olur mu? BM Güvenlik Konseyi'ni toplantıya çağırman lazım.

Maalesef bir açıklama yaptı. Diyor ki Kürecik'i kaldırsın. Ne kadar zavallısın. oranın İsrail'le bir ilgisi yok. NATO'nun emriyle kurulan bir radar üssüdür. İsrail'in böyle bir üsse ihtiyacı yok. Dünyadan bir haber siyasetten bir haber.

Türkmenlere en çok biz yardım ettik. Biz Kızılay'ımız, TİKA'mızla hem Irak'tayız hem de Suriye'deyiz.

KÖŞK SEÇİMİ SONRASI AK PARTİ'DE NE OLACAK?

Benim buradaki en büyük düşüncem partimin asla zarar görmesini istemem. Ne yapılması gerektiğini söyledim. Bir anne yavrusunu nasıl ki boğulmasına müsaade etmezse, ben de partimin boğulmasına asla tahammül edemem. Güçlü parti başkanı güçlü başbakan olmalı. Yani hem başbakan hem de parti başkanı olmalı. Normal kongre 2015 seçiminin öncesinde de sonrasında da olabilir. En sağlıklı olan hangisi ise gereken yapılır. Ben 3 dönem şartının millet tarafından tuttuğunu gördüm. Büyük kongre delegesi bunu kabul etti. Her şey parlamento değil. Ben diyorum ki 30 yaştı seçilme yaşı, şimdi diyorum ki 18 olsun. Ben inanıyorum ki AK Parti 18 yaşında seçilme hakkını getirecektir.

SİZİN BAŞBAKAN KRİZTERİNİZ

Ara dönemde bu arkadaşımız başbakanlık görevini götürebiliyorsa büyük kongrede de seçilir. Ama eğer başka bir rüzgar varsa onu da kongrede göreceğiz. Benim Abdullah Bey'le yaptığım bir çalışma var bir de Sezer Bey'le yapılan var. Abdullah Bey'le büyük bir uyum vardı. Düşünün ki atama yapıyrosunuz Cumhurbaşkanı bu uygun değildir deyip veto ederse bu olmaz. Bırak da yürütme üzerine düşeni yapsın. Buralarda sıkıntılar çektik. Abdullah Bey'le bu sıkıntıları yaşamadık. Bir şeyin düzeltilmesi gerektiğinde istişare ettik.

Veda ziyaretinde sayın Gül'le mahrem şeyleri konuştuk. Ortadoğu'daki son gelişmeleri görüştük. YAŞ kararlarını konuştuk. Onay makamı Cumhurbaşkanlığı.

Turgut Bey'in Cumhurbaşkanlığı'nda onu rahat bırakmayan bir partisi vardı. Bunun yanında diğer Süleyman Bey'in ona salladığı tehditler vardı. Huzurlu bir Cumhurbaşkanlığı yaşayamadı. Bizim aramızda böyle şeyler olmuyor. Biz ne kadar güç verdiysek o da bize güç kattı. Birbiriyle takışan sürtüşen değil. Zaman zaman ufak tefek şeyler olmuştur ama genelde uyum içerisinde çalıştık.

YAŞ SONRASI KOMUTA KADEMESİ

YAŞ'ta toplantıyı yaparız imzaları atmadan YAŞ ile ilgili konuşmayız. Atamalar ve terfilerle ilgili özellikle generaller kısmını hallettik. Aşbaylar kısmını da yarın halledip daha sonra Genelkurmay Başkanı ve Milli Savunma Bakanı Cumhurbaşkanlığı'na iletecek onaylarsa yürürlüğe girecek.

Diğer adayların sırtında küfe yok. Başladıklarımız var başlayacaklarımız var. Durum böyle olunca CHP'ye, MHP'ye gönül veren kardeşlerimiz bizi iyi tanıyor. hizmet olarak ne gibi eserlerimiz oldu ki bunu gayet iyi biliyorlar. Bunlar bugüne kadar yaptıklarımız şimdi de bundan sonra yapacaklarımız. 2023'te Türkiye'yi ilk 10'a sokmayı başarmalıyız. Çözüm sürecini kararlılıkla sürdüreceğiz. Barış ve özgürlükler noktasında hiç bir ayrımcılığa prim vermeden, biz bir olacağız beraber olacağız. Tek millet kavramını aday arkadaşımız anlamıyor. Tek millet bütün unsurları içinde barındırıyor.