Gündem 'Başbakan madenciyle dalga geçti'

'Başbakan madenciyle dalga geçti'

Paylaş
'Başbakan madenciyle dalga geçti'

Başbakan Tayyip Erdoğan'ın Zonguldak'ta yaptığı konuşmada, 'Zonguldak'ın bu tür kazalara alışkın olduğu, işçilerin de bunu bilerek işe girdiği' sözlerine sendikacılar ve muhalefet tepki gösterdi

DİSK Başkanı Süleyman Çelebi: Başbakan’ın bu açıklaması çok talihsiz. Bu sözler ‘Siz ölüme alışkınsınız’ demek, işi tevekküle terk etmek, hatta orada çalışanlarda dalga geçmektir. Yıllarca söyledik; iş güvenliği sözleşmesini sağlamazsanız, taşeron uygulamasından vazgeçmezseniz bu kazalar devam eder.

Haberin Devamı

Maden İş Sendikası Genel Başkanı İsmail Aslan: Madencilik tarihinde 5 bine yakın kişi öldü. Ama ‘Maden çıkarıyor’ diye insanlar ölmemeli. Buna birilerinin ‘Dur’ demesi lazım. Özel sektör bunu beceremiyor. Niye? Masraftan kaçınıyor. Madenler devlet eliyle işletilmeli. Maden çok ağır ve masraflı bir iş kolu. Denetimde de hata var. Bile bile insan ölüme gider mi? Ben öleceğim diye o ocağa niye girsin? İş güvenliği yetersiz. Aksini iddia eden gelsin anlatsın. Avrupa ülkelerinde niye böyle olmuyor?

CHP Zonguldak Milletvekili Ali Koçal: Böyle bir şey söylenebilir mi? Anayasa’da insanların sağlığını koruma kollama vardır, bu anayasa hakkını temin edecek olan iktidardır. Başbakan’ı kınıyorum. Demek ki insanlar göz göre göre ölüme gidiyor, ölüme gitmelerine de iktidar müsaade ediyor. Bu sözler bunun itirafıdır. Bu şekilde ölüm kader olamaz. Bu bir ihmaldir. Siz eğer kendi yapacağınız bir işi ucuza mal etmek için taşerona verirseniz, bu işi bilmeyenlere yaptırırsanız sonuç bu olur.

Haberin Devamı