Siyaset Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli'den 15 Temmuz mesajı
Paylaş
Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli'den 15 Temmuz mesajı

Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli: 15 Temmuz’da milletimiz hem sokakta hem de ekonomide bir destan yazmıştır

15 Temmuz darbe girişiminin ekonomiye etkilerinin olabildiğince asgariye indirilmesi için 16 Temmuz sabahından itibaren yoğun bir çalışma içine girdik. Arkadaşlarımızla ayrıntılı istişarelerde bulunduk ve sonuçta BIST dahil piyasanın hiçbir şey olmamış gibi faaliyetlerine devam etmesi kararını verdik. Darbe teşebbüsünün savuşturulduğunu piyasalardaki normalleşmeyle de göstermemiz gerekiyordu.

Ekonomik aktivitelerin kesintisiz devam edilmesi kararını verdik. Cumartesi sabahı ATM makinelerinin para verme işlemine devam etmesi talimatı verildi. Bütün bankalara duyurduk. Telefon trafiğiyle konuları istişare ediyoruz bir yandan. Bütün ATM cihazlarını takip ettik. Türkiye’nin her yerindeki cihazlar çalıştı. Bu tür durumlarda bankalara hücum olur. Tahmin ettiğimiz gibi ATM’lere yoğun bir talep oldu. Bu psikolojinin çok iyi yönetilmesi gerekiyordu. Biz bunu cumartesi sabah saatlerinden itibaren planlamaya başladık. Bütün bankalara talimat verdik, bütün ATM’lerin parayla doldurulmasını söyledik.

FETÖ’nün istediklerinden biri de ekonomide kaotik ortamı sağlamaktı. Buna meydan vermemek için başta kamu bankaları olmak üzere bankalara talimat verdik. Vatandaşlarımızda sıkıntı olmadan para çekilebildiğini görünce rahatladı. Yoğun olarak buna karşılık verilmeseydi normalde para çekmeyi düşünmeyen vatandaşı da tahrik edecekti, bankaya gideceklerdi. Bu da büyük bir problem olacaktı. Cumartesi, Pazar hiçbir problem olmadı. Pazartesi borsa açıldı ilk anda bir satış baskısı oluştu. Sonra normalleşti. Piyasaların hiçbir şey olmamış gibi faaliyetlerini sürdürmesi gerekiyordu.

Bütün kurumlarla iletişim kuruldu


Merkez Bankası, BDDK, SPK hepsiyle görüşüldü. Cumartesi öğleden sonra aşırı bir baskı olmadığı ortaya çıktı. İsteyen parasını çekince vatandaşlara güven geldi. Böyle bir hadise başka ülkede yaşansa bankacılık sektörü temel fonksiyonlarını yapamaz hale gelir, sistem çöker. Hamdolsun bunların hiçbiri Türkiye’de yaşanmadı. 15 Temmuz sonrasındaki pazartesi günü piyasalar açılır açılmaz dövize talep oldu. Rezervler sınırlıydı ve döviz talebinin kaç gün devam edeceğini bilemiyorduk.

Bunun Türk Lirası’nda ciddi bir değer kaybına neden olmasını bekliyorduk ama tam o arada kimsenin beklemediği bir şey oldu. Sabah saatlerinden itibaren piyasaya yoğun bir döviz arzı gerçekleştiğini gördük. Döviz tevdiat hesaplarındaki dövizlerin bozdurulup, piyasaya verildiğini gördük ve yüksek düzeyli satışlar oldu. Bu inanılmaz bir olaydı. Vatandaşlarımız kendi kararlarıyla, zarar edeceklerini bile bile dövizlerini piyasaya sürdüler ve döviz piyasasında kaos oluşmasını engellediler.

Yüzde 5’lik büyümeye şapka çıkartılır


Bütün olanlara rağmen bu yılın ilk çeyreğindeki yüzde 5’lik büyüme oranı, şapka çıkartılacak bir orandır, Türkiye açısından son derece gurur vericidir. Şu an için ekonomiye dair hiçbir kaygımız yok. 15 Temmuz sonrasında borsa 83 bin seviyesinden 71 bin seviyesine geriledi. Fakat aldığımız önlemlerle toparlanma çabuk oldu ve şu anda borsa 100 bin seviyesinin üzerine de çıkarak tarihi rekorunu kırmıştır. Bu millet kendi oylarıyla seçtiği Cumhurbaşkanına, meclisine, hükümetine dışarıdan bir müdahaleyi asla kabul etmeyeceğini gösterdi.

Bu millet egemenliği için özgürlüğünün korunması için ne gerekiyorsa yapar. Hangi bedel ödenmesi gerekiyorsa o bedeli öder, bu toprakları çiğnetmez, bu bayrakları indirtmez, bu ezanları dindirmez. Bunun en canlı örneğini, en yakın örneğini görmek isteyenler 15 Temmuz’daki görüntüleri, fotoğrafları izlesinler, ona göre adım atsınlar. Bu milletin ne kadar büyük bir millet olduğunu orada göreceklerdir.

Haberin Devamı