Gündem Başbakan Yıldırım, CNN TÜRK canlı yayınında soruları yanıtladı

Başbakan Yıldırım, CNN TÜRK canlı yayınında soruları yanıtladı

Paylaş
Başbakan Yıldırım, CNN TÜRK canlı yayınında soruları yanıtladı

24 Haziran seçimlerine sayılı kala Başbakan Binali Yıldırım gündeme dair tüm soruları CNN TÜRK'te yanıtladı

Hande Fırat moderatörlüğünde Demirören Medya Grup Başkanı, CNN Türk İcra Kurulu Başkanı, Milliyet gazetesi yazarı Mehmet Soysal ile Milliyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Mete Belovacıklı soruyor, Başbakan Binali Yıldırım Seçime Doğru Özel'de yanıtladı.

Haberin Devamı

Başbakan Binali Yıldırım'ın konuşmalarından satırbaşları:

Seçimin pazar günü biteceğine inanıyorum.

Muharrem İnce Kandil'de terörist olmadığını nereden biliyor? Orayla irtibatı mı var?

KANDİL OPERASYONU

Kandil terörle mücadele açısından bizim için stratejik bir noktadır. Kırmızı çembere alınmış yer Kandil bölgesi. İran ile Irak arasında yer alıyor. Bir kısmı Irak tarafında. Burası karargah olarak kullanılıyor. Ancak fazla sıkıştırdığımızda Irak tarafına da kaçıyorlar. Oldukça coğrafi olarak zor bir bölge. Dışarıdan hava saldırılarıyla kolay kolay derinliklere gitme imkanı yok. Fırat Kalkanı, Zeytindalı operasyonunda yaptığımız gibi, bölgemize ülkemize sızmaya çalışan, ağır silahlarla donatılmış teröristleri etkisiz hale getirmek için uzun süredir bir operasyon planı vardı. Bu plan Mart ayı itibariyle yürürlüğe girdi. Bazıları bunu seçimle ilişkilendiriyor. Çok gayrı ciddi bir yaklaşım. Operasyon adım adım ilerliyor. Uluslararası hakkımızı kullanıyoruz. Hedef bölgede terörist kalmaması. Liderlerinin vurulduğu yönde haberler var. Önemli ölçüde kayıpları olduğunu biliyoruz.

Haberin Devamı

MÜNBİÇ'TEKİ FAALİYETLER

Nihayet yol haritası belirlendi. Sahadaki uygulamaları göreceğiz. Şu anda anlaşmanın uygulama safhasındayız. Sonraki aşama ilçeden terörün temizlenmesi. Burası yüzde yüz güvenli hale getirilmeli. Teröristlerin silahları ellerinden alınmalı.

ABD'NİN TÜRKİYE TAVRI

İki ülke arasında gerginlik sır değil. Darbeyi yapan adamı verin diyoruz, ses yok.FETÖ'ye ABD niye sahip çıkıyor? İki ülke arasında gerginlik sır değil. Darbeyi yapan adamı verin diyoruz, ses yok. Devletler arasında güce göre hukuk olmaz. Türkiye alternatifsiz değil.

Topyekün bir tavır olduğunu düşünmüyorum.

ABD İLE F-35 GERİLİMİ

Bu süreç devam ediyor. Çok takılmıyoruz.

TÜRKİYE-RUSYA İLİŞKİLERİ

Rusya bizim asırlardan beri komşumuz. ABD komşumuz değil. Komşumuzla biz tabi ki iyi geçineceğiz. Bunu getirip NATO ile ilişkilendirmeyi anlamlı bulmuyorum. NATO ayrı Rusya ayrı.

TÜRKİYE'NİN AB ÜYELİĞİ

AB'nin vizyonu yok, geleceğini inşa etmeli. Hiçbir yerden uzaklaşmıyoruz. Tam üyeliği de konuşacağız.

AK PARTİ'NİN BEYANNAMESİ

16 yıldan beri iktidar olan bir partiden bahsediyoruz. 12 yıl seçim boyunca iktidara talip olup iktidar yüzü görmeyen partiyle AK Parti'nin beyannamesi aynı olamaz. AK Parti iktidara geldiğinde doğan bebekler bugün oy verme çağına geldi neredeyse. Onun için ne olmuş ne bitmiş ellerinde bilgi yok. Ekmek ekmek kuyruklarını, hastane kuyruklarını bilmezler. Bunları yaşamadılar, biz yaşadık. Yani bizim olumsuzluğumuz ya da şanssızlığımız bu. Gençlere kıyaslayacakları bir tablo veremedik. Beyannamemizde de geçmişi anlattık, geleceği nasıl yapacağımızı anlattık.

Haberin Devamı

MUHALEFETİN TEPKİLERİ

Yani bir kere ortada bir acayip durum var. İşte bunlar ne diyor. Biz eski sisteme geri döneceğiz diyor. Kampanyanın başında bunu söylediler. 6 ay içinde döneceğiz dedi, sonra bir sona sonra bakarız dedi. Şimdi Muharrem İnce eğer cumhurbaşkanı adayı olarak bu vaatleri veriyorsa bir yandan da parlamenter sisteme geri döneceğiz diyor. İktidara talip olan Muharrem İnce, iktidarla alakası olmayan parti seçim beyannamesi açıkladı. Orada cumhurbaşkanı temsili makam olan nasıl bu işleri yapacak? İkisinden biri yanlış. Ya parlamenter sisteme dönme iddiası yanlış. Ya da söylenen bu vaatlerin gerçekleşme şansı yok. Parlamenter sistemde esas olan başbakandır, hükümettir. Kanal İstanbul eğlence projesi değil. İstanbul'u can ve mal güvenliği teminat altına alma güvencesidir.

Haberin Devamı

Bütün muhalefet adaylarının ittifak ettiği tek şey var. Recep Tayyip Erdoğan iktidardan gitsin ne olursa olsun. İkincisi AK Parti'nin yaptığı işleri kurcalamak. AK Parti Osmangazi'yi yaptı bende Orhangazi'yi yapacağım. Üstüne bir şey koyun. Yapılanları durdurmak marifet değil. 12 yıldır Ulaştırma Bakanlığı yaptım. Türkiye alt yapı bakımında 39. sıradaydı. Şimdi 9.sıraya yükseldi. İnternette, yolda, havaalanlarında zaten 9'a yükseldik. Türkiye'nin geldiği nokta bu. Vatandaş bunları görüyor. Bu yüzdendir biz dünyanın en büyük havalimanı inşaatına başladık. Eğlence olsun diye değil. Biz geleceği gördük. Hava trafiğinin batıdan doğuya doğru kaymakta olduğunu gördük. Ona bile bir sürü laf ettiler.

YERLİ OTOMOBİL PROJESİ

AK Parti söyledi diye karşı çıkıyorlar. Yapılanları durdurmak, yıkmak marifet değil.

Haberin Devamı

24 HAZİRAN VE CUMHUR İTTİFAKI

Cumhur İttifakı gayet iyi gidiyor. Doğrusu bu konuda Sayın Bahçeli de biz de çok titiz davranıyoruz. İttifakın ruhuna zarar verecek hiçbir davranışa müsaade etmiyoruz. Sahada bazı muzdarip olaylar olabilir. Ama bunlar hiçbir zaman ne MHP'nin ne de bizim kurumsal görüşlerimizi temsil etmez. Ve aramızdaki ittifak ruhunu zedeleyecek hareketlerden kaçınılması yönünde çok ciddi tedbirler alıyoruz. Sayın Bahçeli ve Sayın Cumhurbaşkanı arasında herhangi bir sıkıntı yok. Ama şunu da söyleyelim, ittifak yaptık ama tek parti olmadık. Kendi kurumsal kimliklerimizi muhafaza ederek güç birliği yaptık. Farklı fikirlerde olmamız yadırganacak bir iş değil. Her birimiz aynı olsa aynı parti oluruz.

OHAL KALKACAK MI?

Sayın Cumhurbaşaknım çok net bir şekilde açıkladı. Kalkacağını zaten söyledi. Normal şartlarda zaten 17 Temmuz itibariyle süre doluyor. Yeni hükümet uzatma teklifi vermedikçe otomatikman kalkmış olacak. Zaten bir Meclis'te yetki kanunu da çıkardık. FETÖ'cülerin çoğu ya tutuklu ya hükümlü geri kalan mücadelede de elimizde hukuki bir zemin var. Bir sıkıntı yaşayacağımızı düşünmüyorum. Hiç terörle mücadelede sıkıntı söz konusu olmaz. Zaten Sayın Bahçeli'nin hassasiyeti terörle ilgili.

25 HAZİRAN SABAHI NE YAPACAKSINIZ?

Sonuçlar belli olduktan sonra tabii bir hafiflemiş olacağım. Üzerimden büyük bir sorumluluk kalkmış oluyor. Ancak kendimi huzurlu ve mutlu hissediyorum. Hedeflerimi gerçekleştirmiş bir başbakan olarak görevimi teslim etmenin mutluluğunu yaşayacağım.

Ben şu anda 24 Haziran'dan başka bir şey düşünmüyorum. Önce seçimleri başlarıyla yapalım cumhurbaşkanımızı seçelim. Ben bugüne kadar hiçbir göreve talip olmadım. Partim ne gerekiyorsa nasıl bir görev veriyorsa ben o görevi büyük bir aşkla yapacağım. Milletimizin vereceği her türlü sorumluluğu yapalım. İzmir benim seçim bölgem. İzmirliler beni tekrar seçtikleri takdirde birinci derecede işim İzmir'in sorunlarına daha fazla zaman ayırmak. Çünkü İzmir'de bizim başlattığımız birçok proje var. İzmir'in gençlerine yönelik düşüncelerimiz var. Genel olarak Türkiye'nin gençlerine yönelik projelerimiz var.

SANAYİDE MİLLİ ATILIM

İstihdam ve ihracat rakamlarını yükseltecek. Şöyle ekonomi bakımından Türkiye ekonomisinin temelleri sağlam. Ancak bu katma değerin kalitesinde sorun var. Yani ihracat ettiğimiz ürünlerin kilosu bir buçuk doların altında. Dolayısıyla teknolojik kalitesi istediğimiz düzeyde değil. Yani pahada ağır bütçede hafif ürünlere alın terinin yerine akıl teri de katacağız. Son bir senedir petrol yüzde 70 arttı. Bizim petrolümüz yok, doğalgazımız yok.

ANKETLER

Bir kere bu soruların cevabı 24 Haziran'da verilecek. Gerçek anketi vatandaş yapacak. Sandıklar açılacak ak mı kara mı herkes boyunun ölçüsünü alacak. Aldığımız sinyaller iyi yönde. İlk turda da inşallah sorunsuz halledeceğini düşünüyorum. Bir an önce işi bitirip herkesin işine gücüne bakması lazım. Milletimiz en güzel kararı verecektir diye düşünüyorum. Millet gidecek o gün kararını verecek. Ben bugüne kadar milletimizin verdiği kararda hiçbir yanlış, eksik görmedim.

GENÇLERLE BULUŞMASI

Bugün Kordon'da gençlerle bir araya geldim. Çok keyifli bir sohbet oldu. Gençler aykırı görüşleri çok seviyor. Ben de onların her şeyi sormalarına fırsat verdim. Karşınızda bir başbakan olduğunu düşünmeyin. Hiçbir engel olmadan, aklınızdan ne geçiyorsa benimle paylaşınız. Çok güzel sorular sordular, çok aykırı soru da sordular. Doğrusu hiç gündeme gelmedi. Öyle sanıldığı gibi İzmir'de yaşam tarzı falan birinci derecede konuşulan konu değil. Bunu biraz CHP siyaset aracı olarak kullanmaya çalışıyor. Onları aştı Türkiye. CHP propagandalarında da başörtülü hanımlar da var.

FETÖ İLE MÜCADELE

FETÖ kapalı örgüt. Örgüt kayıtdışı çalışıyor. Yani örgütün saydam ilişkileri yok. Her türlü kayıt dışı faaliyetleri var. İnsanların adeta beyinlerini formatlamışlar. Ama bu zamanda da hak etmediği, mağdur olanlara da fazla izin vermemiz gerekiyor. Bunu yapan da FETÖ'cü. Biz yandık başkaları yansın diye böyle ifade veriyorlar. Ne yapsın mahkeme. Çağırıyorlar. Bu durumda bir sürü mağduriyetler yaşanıyor. Burada da böyle birtakım manipülasyonlar yaparak hiç suçu günahı olmayan insanları işin içine çekiyorlar. Biz bunları fark ediyoruz.

Mutlaka işin sonunda suçlu ve suçsuzun ortaya çıkması lazım. Mutlaka hızlanması lazım. Bu ne zaman daha çok hızlanır. Mahkemelerin kesinleşmesiyle çok daha hızlacak. Çünkü kararlar kesinleşmeden önce takdir edersiniz bu görevi yapan insanlar da sorumluluk almak istemiyor. Daha çekingen davranıyor. Yıl sonuna kadar hükme bağlanmamış dava kalmayacak.

MUHALEFETİN KÜRT SORUNU İDDİASI

Sorun Kürt sorunu değil PKK sorunudur. Zaten bunu ortadan kaldırdığınızda ortada sorun morun kalmayacaktır. Hakkari'ye gidiyoruz, Şırnak'a gidiyoruz, Iğdır'a, Ağrı'ya millet rahatlamış vaziyette. Adam ticaretini yapamıyor, alışverişini yapamıyor. Birisiyle görüşürken korkuyor. Devlet yetkilileriyle yan yana gelemiyor. Terör örgütüne karşı ne yapıyorsun sen diyemiyor. Bölgeye bakıyoruz millet rahatlamış vaziyette, kendine gelmiş vaziyette. Şimdi artık el ele verip oraların kalkınması için daha çok iş yapmamız lazım. PKK'nın bugüne kadar verdikleri ne var 'kan ve göz' yaşı. Başka verdikleri bir şey var mı?

Vekil adayları orada yapılıyor, gönderiliyor. Bu partinin iradesi yok. İrade terör örgütünün elinde. Yoksa bizim herkes siyaset yapsın, herkes siyaset anlatsın. Ama kimsenin terörün propagandasını yapmaya lojistik desteğini yapmaya hakkı yok. Bu işin özgürlükle alakası yok. Türkiye'nin üniter yapısına karşı duracak. Öz yönetim diyerek halkı isyana çağıracaksın, bir sürü sivilin ölümüne neden olacaksın. Efendim öldürülen PKK'lının cenazesine gitmeyenin canına okurum diyeceksin sonra cumhurbaşkanı adayı olacaksın.

Bu sorunu yok edeceğiz. Biz bin yıldır burada beraber yaşıyor. Et ve tırnak gibiyiz. Türkü, Kürdü bizi birbirimizden nasıl ayırabilirler. Bayrağımızdaki renk şehit kanlarıyla oluştu. Türk kanı da var Kürt kanı da var. Bölgedeki vatandaşlarımız ayrı bir devlet kurma gibi düşüncesi yok. Bu proje örgütün düşüncesidir. Bu emperyal emelleri olanların düşüncesidir. Bunu da Kürtlerin kanı canı üzerinden yapmaya çalışıyorlar. Bunlar akıllarını başlarına toplasınlar. Gelsinler bizim terörle alakamız yok, terör örgütünü lanetliyor, PKK alçak bir terör örgütüdür desinler başımızın üstünde yeri var.