Gündem Başbakan Yıldırım'dan açıklama

Başbakan Yıldırım'dan açıklama

Paylaş
Başbakan Yıldırım'dan açıklama

Başbakan Binali Yıldırım gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Yıldırım, Bodrum'da meydana gelen depremle ilgili, "Ufak tefek hasar dışında can kaybı yok" dedi. Almanya-Türkiye krizi için de  yatırımcıları tedirginliğe itecek açıklamalardan uzak durulması çağrısı yaptı. Yıldırım, Kudüs'te yaşanan gerginlik için de, "Terör tehdidi üzerinden böylesine radikal bir tedbir Mescid-i Aksa'yı Müslümanların erişimine kapatmak hiç bir şeye katkı sağlamaz" ifadelerini kullandı.

Başbakan Yıldırım şunları söyledi:

Şu ana kadar raporlanan bir can kaybı söz konusu değil. 354 yaralı var, tedavileri görüldü. Şu anda hastanede 24 vatandaşımız var. Bir caminin minaresi yıkıldı bir devlet hastanesinin duvarlarında çatlak var. Ufak tefek hasar dışında can kaybı yok.

Kos'ta vatandaşlarımız var. Kos adasında hayatını kaybeden var. Tahliyeler için gerekli tedbirler alınıyor.


ALMANYA KRİZİ


Almanya-Türkiye ile ezeli bir stratejik ortaktır. 1. Dünya Savaşı'nda beraberdik. Zaman zaman mülahazalarla ilişkilerde gerginleşme olabiliyor, benim buradan çağrım, teenni ile hareket etmektir. İlişkilerin zarar görmesinin Almanya'ya da Türkiye'ye de yararı yok. Aramızdaki en büyük anlaşmazlık terör örgütü mesuplarının çok geniş alan bulması. Bu konuda gerekli tedbirlerin alınmasını istiyoruz. Bu uluslararası hukukun gereği.

Almanya'da 3,5 milyon vatandaşımız var onlar köprüdür. Dünkü açıklamalarda diyorlar ki Türkiye'deki 68 Alman şirkete soruşturma başlatılmış, külliyen yalandır o şirketler Türk şirketidir. Yatırımcıları tedirginliğe itecek bu açıklamalardan uzak durulması lazım. Kimse kendine güvenmesin terör herkesin kapısını çalabilir. Bunun çaresi terörün üzerine gitmek, terörle korkutmak değil. Daha sakin hareket edelim aramızdaki meseleleri konuşarak çözelim.


KUDÜS'TE GERGİNLİK


Cumhurbaşkanımız İsrail Cumhurbaşkanı ile görüşmeler yaptı. İsrail tarafının ısrarla söylediği 'Biz bir yasak uygulamaktan yana değiliz, emniyet tedbirlerini artırdık.' Camiye gelen bütün cemaati ararsanız ibadet de zorlaşır. Başka türlü tedbirler geliştirmek lazım. Bu uygulama yanlıştır. Terör tehdidi üzerinden böylesine radikal bir tedbir Mescid-i Aksa'yı Müslümanların erişimine kapatmak hiç bir şeye katkı sağlamaz. Umut ediyoruz her şey normale döner. Müslüman vatandaşlarımıza da sükunetle hareket etme çağrısında bulunuyoruz.


OHAL BAŞVURULARI


Askeri okullarda özellikle Harp Okulları'nda okuyanların tamamını başka üniversitelere yerleştirdik. Buralara 15 Temmuz öncesi kayıtlı olan kimseyi almadık. Bu bir prensip karardır. Bu öğrencilerin hak kaybı söz konusu değildir. OHAL inceleme komisyonuna gelecek bir konu da değildir.