Siyaset Başbakan'dan İsrail'le anlaşma açıklaması
Paylaş
Başbakan'dan İsrail'le anlaşma açıklaması

Mavi Marmara baskınının üzerinden geçen 6 yılında ardından İsrail ve Türkiye arasında ilişkilerin normalleşmesi için anlaşmaya varıldı. Buna göre Türkiye'den Gazze'ye İsrail'in Aşdot Limanı üzerinden yardım malzemeleri ulaştırılacak. İsrail Mavi Marmara'da ölen 9 Türk için 20 milyon dolar tazminat ödeyecek!

Varılan anlaşmanın ardından Başbakan Binali Yıldırım ve İsrailli mevkidaşı Benyamun Netanyahu aynı dakikalarda kameraların karşısına geçti. Anlaşmanın detaylarını aktaran Yıldırım'a İsrailli bir gazetecinin 'Filistin'de öldürülen İsrailli askerlerin cenazeleri de İsrail'e teslim edilecek mi' sorusuna Yıldırım, İngilizce ''What soldier?' diye cevap verdi.

Haberin Devamı

İsrail Başbakanı Netanyahu ise Roma'da aynı dakikalarda kameraların karşısına geçti ve "Türkiye ile anlaşmamız sonrasında da Gazze’nin denizden ablukası devam edecek" dedi.

Başbakan Binali Yıldırım İsrail'le ilgili şunları söyledi:

Görüşmeler, müzakereler dün itibariyle bir mutabakat metni iki tarafça uzlaşıldı. Kararlaştırıldı ve parafe edildi. Böylece ilişkilerin normale döndürülmesiyle ilgili süreç başlamış oldu. Bu mutabakat metni yarın Dışişleri Müsteşarımız Türkiye tarafından ve İsrail tarafından muhatabı ile imzalanacak. Mavi Marmara'da hayatını kaybedenlerin ailelerine tazminat ödenecektir, tutarı da 20 milyon dolardır.

İlk gemimiz İsrail'in Aşdot limanına Cuma günü 10 bin ton insani yardım götürecek. Bu gemi Mersin'den kalkacak.

Haberin Devamı

Bu mutabakatla İsrail ile ilişkiler normalleşmiş oluyor. Gazze'ye uygulanan ambargo Türkiye öncülüğünde büyük ölçüde kalkmış oluyor. Tazminat şartı da yerine geliyor. En önemlisi de İsrail'in Türkiye'den özür dilemesi sağlanmış oluyor.

Bu anlaşmanın bugüne gelmesinde en büyük iradeyi ortaya koyan sayın Cumhurbaşkanımıza da bu vesile ile teşekkürlerimizi sunuyoruz.

SORULAR VE CEVAPLAR

10 BİN TON YARDIMI KİM GÖTÜRECEK?

Yardım, AFAD koordinatörlüğünde olacak. Özel ve kamu dahil bir çok kurum var. Meclis süreci anlaşma yarın imzalanacak, ondan sonra Meclis süreci ondan son gelişecek.

BÜYÜKELÇİ NE ZAMAN ATANACAK?

Bu en kısa sürede gerçekleşecek. Bu da haftalar anlamına gelir. İsim çok! Dışişleri Bakanlığı en uygun ismi atar.

İSRAİLLİ GAZETECİ: İLİŞKİLER GERÇEKTEN İYİYE GİDECEK Mİ? YOKSA SADECE KAĞIT ÜZERİNDE Mİ KALACAK?

Anladığım kadarıyla sen bu mutabakattan emin değilsin. Yıllar aldı bu mutabakatı sağlamak. Bu önemli bir adım, bundan sonrası gelişmelere göre değerlendirilecek. Burada İsrail Hükümeti'ne de Türk

Hükümeti'ne de büyük görevler düşüyor. Gerekli gayretin gösterileceğine inanıyorum.

WHAT SOLDIER?

What soldier? Şimdi burada detaylara girersek Filistin tarafının da taleplerinin detayları olacak. O yüzden şimdi bu ayrıntıları burada konuşmanın çok sağlıklı bir tarafı yok!

Haberin Devamı

İSRAİL BAŞBAKANI: GAZZE'NİN DENİZDEN ABLUKASI DEVAM EDECEK

Başbakan Binali Yıldırım'la aynı dakikalarda Roma'da kamerların karşısına geçen İsrail Başbakanı Netanyahu: Türkiye ile anlaşmamız sonrasında da Gazze’nin denizden ablukası devam edecek

startFlvPlayer_PostaV2("divFlvPlayer46244","46244","201606","46244-477997.jpg","1", "0",""İlişkiler gerçekten düzelecek mi? Yoksa..."");