Mehmet Ali Birand Başbakanın uçağından
HABERİ PAYLAŞ

Başbakanın uçağından

Başbakan ABD yolunda, BaşkanObama’ya verceği 3 mesajı şöyle sıraladı:

1- Afganistan’da savaşmayız. Buna karşılık ek bir tabur asker daha eğitir, eğitim merkezi kurar, polis eğitimini genişletir ve eğitime katkımızı arttırırız. Afgan halkıyla ilişkimiz çok iyidir. Buna gölge düşürmemeliyiz. Biz zaten asker sayımızı 750’den 1750’ye çıkarttık. Şimdilik herhangi bir ek düşünmüyoruz.

2- ‘Ortak düşman’ ilan ettiğimiz PKK’ya karşı mücadelede Amerika’dan daha aktif bir tutum bekliyoruz. Mücadeleyi güncelleştirmeliyiz.

Haberin Devamı

3- İran’ın mesajını Beyaz Saray’a ileteceğiz. İran açıklaması çok acele oldu. Tahran’ı anlamamız lazım.

‘Dış politikamızı biz yaparız’

Başbakan, Washington yolunda gazetecilerle uzun uzun konuştu ve görüşmesinin temel noktalarını anlattı. Türkiye’nin İran’a yaklaşımı ve İran ile ticaretini artırmasının Washington’da rahatsızlık yaratıp yaratmadığı yolundaki bir soruyu “Dış politikamızı biz saptarız. Buna kimse karışamaz. Üstelik, Amerika ve Avrupa, İran ile farklı yollardan dünyanın ticaretini yaparken, bizim 2 milyar dolarlık alışverişimizi fazla görmelerini anlayabilmek çok güçtür. Şunu bilmenizde yarar var. ABD ile aramızda bir İran sorunu yok. Obama yönetiminden de bu yolda bir şikayet almadık” diye yanıtladı.

PKK ve Kuzey Irak’ta güncelleme gerekiyor

Bundan önceki uygulamaların aksine, Başbakan bu defa davetli gazetecilerin yanına gelerek sohbet etti. Yanıtlara bakılacak olursa, Washington görüşmelerinin öncelikli maddesi Afganistan ise hemen ardından da Kuzey Irak ve ‘PKK’ya karşı mücadele’ geliyor. Başbakan, Türkiye ile Amerika’nın 2007’de ‘ortak düşman’ ilan ettikleri PKK’ya karşı mücadelenin güncelleştirilmesi gerektiğinin altını çizdi. Başbakan Kuzey Irak’taki Mahmur kampının tasfiyesi için ABD’den destek beklendiğini tekrarladı. Kuzey Irak yönetimi ile bu yönde belirli adımlar atıldığına dikkat çeken Erdoğan, sorulara verdiği yanıtlarda DTP’yi açılımı zora sokmakla suçladı. “PKK’yı ve Öcalan’ı legalize etmeye çalıyorlar. Bu yaklaşım demokrasiye aykırıdır” dedi. Başbakan, talep geldiği taktirde Türkiye’nin Filistin-İsrail anlaşmazlığında tekrar arabulucu rolü oynayabileceğini, ancak bunun için İsrail’deki koalisyondan çıkan farklı seslerin istikrara kavuşması gerektiğini sözlerine ekledi. Türk heyetinin uçağı Dublin’de yakıt ikmali yapıp Washington’a devam etti.

Haberin Devamı

Afganistan operasyonu

*BAŞLANGIÇ: EKİM 2001 (8 yıl 1 ay), hâlâ sürüyor. *ASKER SAYISI: 105 bin (68 bin Amerikan askeri ve 37 bin NATO askeri). *KAYIPLAR: 928’i Amerikalı, 235’i İngiliz, 1530 koalisyon askeri öldü. TALİBAN’IN SİLAHI: Hafif silahlar, roket, havan. En büyük etkiyi intihar saldırıları ve uzaktan kumandalı patlayıcılarla sağlıyor. *TALİBAN’A DESTEK VERENLER: Pakistan’daki bazı unsurlar, bazı Suudiler. Ancak Suudi ve Pakistan hükümetleri desteklemiyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder