Siyaset Başbakanlık: Libya'da derhal ateşkes sağlanmalı
Paylaş
Başbakanlık: Libya'da derhal ateşkes sağlanmalı

Başbakanlık: Libya'da derhal ateşkes sağlanmalı

Başbakanlık’tan yapılan açıklamada, BM Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) Libya’ya yönelik kararına ilişkin, Türkiye’nin, en başından beri Ortadoğu ve Kuzey Afrika’daki gelişmelere ilişkin her adımın uluslararası meşruiyet zemininde atılması gerektiğini söylediği vurgulanarak, "Bu çerçevede, akan kanın ve sivillere yönelik şiddetin bir an önce durdurulmasını ve derhal ateşkes sağlanmasını istiyoruz. Bu yöndeki adımların hiç zaman kaybedilmeden hemen şimdi atılmasını ve halkın değişim ve dönüşüm taleplerinin karşılanmasını önemle bekliyoruz" denildi.

Haberin Devamı

Başbakanlık Basın Merkezi aracılığıyla yapılan açıklamada, BM Güvenlik Konseyi’nin dün Libya’daki durum hakkında 1973 sayılı kararı kabul ettiği anımsatılarak, BM Şartının 7. Bölümü altında benimsenen kararın, bağlayıcı bir nitelikte olup tüm ülkeler bakımından uygulanması zorunlu hükümler içerdiği belirtildi.

Kararda, Libya’daki taraflara derhal ateşkes çağrısı yapılarak şiddetin ve sivillere yönelik saldırıların tamamen sonlandırılmasının talep edildiği ifade edilen açıklamada, Libya’da sivil halkın korunması için gerekli tüm önlemlerin alınması, bu meyanda, Libya hava sahasının insancıl amaçlı olanlar hariç tüm uçuşlara kapatılması hükümlerine yer verilen kararda, yabancı işgal güçlerinin herhangi bir şekilde Libya topraklarının herhangi bir bölümünde bulunamayacaklarının vurgulandığına değinildi.

Haberin Devamı

İnsani yardımların süratle ve engelsiz olarak geçişinin temin edilmesi için gerekli önlemlerin alınması gereğinin altı çizilen kararda, Libya halkının meşru beklentilerini karşılayacak bir çözümün bulunması için çabaların artırılması ihtiyacına işaret edildiğine yer verilen açıklamada, bu bağlamda, BM Genel Sekreteri tarafından atanan Özel Temsilcinin ve Afrika Birliği’nin atadığı Yüksek Düzeyli Komite’nin çabalarına destek beyan edildiğine işaret edildi.

çıklamada, şunlar kaydedildi:
"Kararda ayrıca, 1970 sayılı BMGK kararında tesis edilen silah ambargosunun uygulanması ve Libya’ya ait varlıkların dondurulmasını hükmünün kapsam alanının genişletilmesi hakkında hükümlere de yer verilmektedir.

Türkiye, en başından beri, Ortadoğu ve Kuzey Afrika’daki gelişmelere ilişkin her adımın uluslararası meşruiyet zemininde atılması gerektiğini söylemiştir. Yine en başından itibaren, halkın değişim ve dönüşüm taleplerinden yana olmayı ahlaki ve vicdani bir sorumluluk olarak görmüştür. Bu çerçevede, halkların meşru beklentilerinin karşılanmasını mümkün kılacak demokratik dönüşümlerin barışçıl yöntemlerle gerçekleşmesi ve bu tür taleplere karşı şiddet kullanılmaması en temel beklentimizdir.

Haberin Devamı

Libya bağlamında, Arap Ligi’nin 12 Mart tarihinde BMGK’ne yaptığı uçuşa yasak bölge ihdası yönündeki çağrıyı yürekten desteklediğimizi en üst düzeyde yaptığımız beyanla açıklamıştık. Aynı zamanda, dost ve kardeş Libya’da yabancı müdahaleye karşı olduğumuzu kayda geçirmiştik.

Bu çerçevede, akan kanın ve sivillere yönelik şiddetin bir an önce durdurulmasını ve derhal ateşkes sağlanmasını istiyoruz. Bu yöndeki adımların hiç zaman kaybedilmeden hemen şimdi atılmasını ve halkın değişim ve dönüşüm taleplerinin karşılanmasını önemle bekliyoruz."