Gündem Başbuğ: Bazen rüyamda uçuyorum

Başbuğ: Bazen rüyamda uçuyorum

Paylaş
Başbuğ: Bazen rüyamda uçuyorum

Başbuğ: Bazen rüyamda uçuyorum

Balıkesir'in Bandırma İlçesi'nde Türk savaş uçaklarının gösterilerini izleyen Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, pilot olmanın içinde uhde olarak kaldığını belirterek, "Üsteğmenlik döneminde kurstan ayrılmak zorunda kaldım; bazen rüyamda uçuyorum göklerde" diye konuştu. Orgeneral Başbuğ, "Her zaman söylüyorum halkımızın Türk Silahlı Kuvvetleri'ne güveni tamdır" dedi.

Dün askeri uçak ile Bandırma 6. Ana Jet Üs Komutanlığı'na gelerek burada incelemelerde bulunduktan sonra geceyi Erdek İlçesi'nde bulunan Düzler Mevkii'ndeki TSK'ya ait misafirhanede geçiren Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ ve kuvvet komutanları bu sabap karayolu ile Bandırma Bandırma 6. Ana Jet Üs Komutanlığı'nda giderek, Türk savaş uçaklarının olası bir savaşta sahip olduğu imkÔn ve kabiliyetleri izledi.

Orgeneral Başbuğ, Türk savaş uçaklarının kalkışları ve yaptıkları sortilerinin ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı. "Burada gücü görüyorsunuz. Bize güç ve güven veriyor" diyen genel Kurmay Başkanı Başbuğ, Türk F-16'ların gösterdiği performanstan duyduğu memnuniyeti dile getirip, Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nın özellikle son dönemde gerçekleştirdiği harekatlar ve muharebe tecrübesi ile dünyanın önde gelen hava kuvvetlerinin başında yer aldığını vurguladı.

ABD Hava Kuvvetleri Komutanlığının da Türk Hava Kuvvetlerinin Kuzey Irak'ta gerçekleştirdiği başarılı harekÔtları ve tecrübeleri gelip kendilerinden öğrendiği belirten Başbuğ, "ABD ile Anadolu Şahini Tatbikatında bu tecrübe paylaşıldı" diye konuştu.

TSK'nın tüm unsurları ile bir bütün olduğunu vurgulayan Orgeneral Başbuğ, "Bugün gördüklerimizle gurur duyuyoruz, iftihar ediyoruz. Aynı zamanda Türk Milleti sizin vasıtanızla bunları görecek. Onlarda gurur duyacaklar ve güvenecekler. Her zaman söylüyorum; halkımızın TSK'ya güveni tamdır." dedi.

Uçmaya karşı olan ilgisini, "Şimdi işin doğrusunu söylemem gerekirse, en ilginci Hava Kuvvetleri" diyerek dile getiren Genelkurmay Başkanı Orgeneral Başbuğ, havada uçmanın ayrı bir duygu olduğunu belirterek, başından geçen pilotluk macerasını, "Biz teğmenken pilot olmak üzere kursa katıldık. Ama kısmet değilmiş. Kurstan ayrılma durumum oldu. Gerçekten uçuş farklı bir olaydır. Hele bir uçmaya başladığınız zaman bir aşktır yani. Gerçekten bunu ayrı bir yere koyalım." diyerek anlattı.

Bir gazetecinin 'Pilot olmak içinizde bir uhde olarak kaldı mı?' sorusuna Orgeneral Başbuğ, " Kaldı. Yani dediğim gibi üsteğmenlik dönemimde olmuştu. Tabi ayrılmak durumunda kaldık kurstan. Daha sonraki dönemde bazen rüyamda bir uyandığımda uçuyorum gökte. Uçuş güzel hakikaten, zevk yani. Uçuşu ayrı bir yere koymak gerekiyor" dedi.

Orgeneral Başbuğ, 'Dünyaya tekrar gelip asker olsanız, pilot olmak ister misiniz?' sorusuna ise, "Zor bir soru. Bunu daha sonra konuşalım" karşılığını verdi.

Orgeneral Başbuğ'un yanında bulunan Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Aktay bir gazetecinin 'Sizde rüyanızda kendinizi bir topçu bataryasında gördünüz mü?' sorusuna, "Çok güzel bir soru. Ama hepsi birbirini tamamlıyor" cevabını verdi.

Başbuğ ve diğer komutanlar daha sonra F-16 uçaklarının kullandığı uçaklara mühimmat yüklenmesi izledi. Burada gazetecilere konuşan Orgeneral Başbuğ, ikmal personelinin önemine işaret ederek, bir uçağın ortalama 10 ikmal personeline ihtiyaç duyduğunu işaret etti. Uçakların çok gelişmiş ve üstün teknik özelliklere sahip olduğunu vurgulayan Orgeneral Başbuğ, bu yüzden uçak bakımı ve ikmalin ihtisas gerektiren bir konu olduğunu kaydetti. Pilotların yanında teknik personelin de önemli olduğu kaydeden Orgeneral Başbuğ, 6 bin civarında teknik personelin görev yapması gerektiğini belirtti.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Başbuğ, Bandırma hava üssündeki tatbikatta, ilk sorti görevlerinden dönen uçakların ikinci sorti görevleri için yeniden hazırlanması, mühimmat yüklemelerini ilgiyle izledi. Daha sonra Hava Savunma nöbetçileri ve hakiki mühimmat yüklü uçakların bulunduğu Alarm Reaksiyon bölgesine geçen Genelkurmay Başkanı Orgeneral Başbuğ, sığınak içinde F-16 uçağının kullandığı hava hava ve hava yer mühimmatlarının sergisi de gezdi.

Daha sonra temsili olarak üsse taarruza gelen uçaklara karşı uçaksavar ünitelerinin vereceği reaksiyonları izlemek üzere çevre yolunda meydanın güney bölgesinde bulunan uçaksavar mevzisine geçen Genelkurmay Başkanı Başbuğ ve beraberindekiler ayrıca bölgede düzenlenen arama kurtarma tatbikatını da izledi.

İncelemelere Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Işık Koşaner, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Eşref Uğur Yiğit, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Aksay, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Atila Işık da katıldı. Sergiden Sonra Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Eşref Uğur Yiğit üsten ayrıldı.
Genelkurmay Başkanı Orgeneral Başbuğ, daha sonra üste verilen yemeğe katıldı.

Bandırma Üssündeki program öncesi brifing veren Albay Ahmet Belleyici üssün tarihi ve bugün gerçekleştirilecek tatbikat hakkında bilgi verdi.

Orgeneral Başbuğ ve kuvvet komutanları 6. Ana Jet Üs Komutanlığı'ndaki tatbikatı izlerken, eşleri de kendilerine tahsis edilen sivil plakalı askeri araçla geldikleri Bandırma Orduevinde eşlerini beklediler.