Ekonomi Başekonomist Lin: Çin ekonomisi, ABD'yi geçecek

Başekonomist Lin: Çin ekonomisi, ABD'yi geçecek

Paylaş
Başekonomist Lin: Çin ekonomisi, ABD'yi geçecek

Dünya Bankası Başekonomisti Justin Lin, Çin'in 2030'a kadar ABD'yi geçerek dünyanın en büyük ekonomisi olabileceğini bildirdi.

Lin, düzenlediği basın toplantısında, Çin’in önümüzdeki 20 yılda gayri safi yurt içi hasılasını (GSYH) yıllık ortalama yüzde 8 oranında büyütmesi halinde dünyanın en büyük ekonomisi unvanını ABD’nin elinden alacağını söyledi.

Haberin Devamı

Yüzde 10,3’lük büyüme oranı ile geçen yıl Japonya’yı geçerek dünyanın ikinci büyük ekonomisi olan Çin’in GSYH’sinin bu yıl da yüzde 8 oranında büyüyeceği tahmin ediliyor.

Lin, geçen 20 yılda Çin ekonomisinin dünyanın en hızlı büyüyen ekonomisi olduğunu hatırlatarak, ülke ekonomisinin 1990-2010 döneminde yüzde 10,4’lük büyüme oranı ile "mucizevi" bir gelişme gösterdiğini belirtti.

Ekonomistler ise Çin ekonomisinde görülen büyümenin zayıf küresel ekonomik toparlanmadan zarar göreceğini ifade ediyor.
Justin Lin, uzun vadede yaşanabilirlik için iklim değişikliğinin çok büyük bir tehdit oluşturduğuna dikkati çekerek, dünyanın çevreyi en fazla kirleten ülkesi Çin’in yeşil teknolojide de liderliği ele geçirmesi için bu fırsatı değerlendirmesi gerektiğini vurguladı.

Haberin Devamı

Çin, geçtiğimiz günlerde temiz enerji ve kirlilik oranı en yüksek fabrikaların kapatılması gibi gelişmeler içeren çok iddialı bir program ortaya koydu.