Prof. Dr. Derin Kösebay Basit kistleri tedavi ediyor
HABERİ PAYLAŞ

Basit kistleri tedavi ediyor

Genç kız ve kadınlarda yumurtalıklarda görülen bazı basit kistlerin tedavisinde doktorun gözetiminde doğum kontrol ilaçları 2 ya da 3 ay süreyle kullanılabilir. Bu ilaçların herhangi bir yan etkisi yok, boş yere endişelenmeyin

Yan etkileri olur mu?

22 yaşındayım. Sağ overımda kist tespit edildi. Doktor, doğum kontrol hapı verdi. Sizce yeterli mi? Yan etkisi olur mu? Kistin tekrar oluşması söz konusu mu?

CEVAP

[[HAFTAYA]]

Sevgili okuyucumuz, yumurtalıklarda gençlerde kistler oluşabilir ve birkaç ay sonra kendiliğinden geriler. Bu tip basit kistlerin tedavi edilmesi için doğum kontrol hapları veriliyor. Düşündüğümüz gibi yumurtlama ile ilgili basit kistlerse ilaç alsanız da almasanız da bir süre sonra geçer. Önemli olan kistin cinsinin iyi değerlendirilmesi. Gençlerde yumurtalıklarda görülen bazı kistlerin tedavisi (Ameliyat) gerekiyor. Böyle bir kisti küçültmek için doğum kontrol hapı verilirse boşuna zaman geçirilir. Doktorunuz bunları değerlendirmiş, ultrasonla kisti incelemiş ve kistin basit bir kist olduğuna karar vererek size doğum kontrol hapı vermiş. Bu hapların kullanılmasında sakınca yok. 2-3 ay kullanmanıza rağmen kist küçülmüyorsa veya büyüyorsa o zaman doktorunuz durumu değerlendirir.

Haberin Devamı

Beze oluşuyor

21 yaşında kızım. 2 aydır adet dönemimde cinsel organımda bir beze oluşuyor. İlk kez geçen ay oluşan beze adetim bittikten sonra kendiliğinden geçti. Bu ay adetimin 4’üncü günü, farklı bir yerde çıktı. Çok hassas kuru bir cildim var. Bir hekime başvurmalı mıyım?

CEVAP

Sevgili okuyucumuz, bahsettiğiniz şikayetleri sizi muayene etmeden anlamak mümkün değil. Dış genital organlarda meydana gelen değişiklikleri tanımada bugün bile zorlanıyoruz ve kesin teşhis için çoğu kere biyopsi almak zorunda kalıyoruz. Sizin anlatımınızdan çok komplike bir şey çıkacağını düşünmüyorum ama mutlaka bir kadın doğum uzmanına gitmenizi öneriyorum.

Dış gebelik kısırlığa yol açar mı?

32 yaşındayım, 3 yıl öncesini kadar korunuyordum. Bebek sahibi olmaya karar verip korunmayı bıraktıktan sonra iki kez dış gebelik geçirdim. 8 aydır korunmuyorum ve hamile kalamıyorum. Dış gebeliğin kısırlığa yol açması mümkün müdür?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucumuz, eğer dış gebelik iki ayrı tüpte yani sağ ve sol tüplerde oluşmuşsa o zaman her iki tüpte de tıkanıklık oluşmuş ve buna bağlı da kısırlık oluşmuş olabilir. Bu konuda operasyonlarınıza dair bilgi sahibi olmak lazım. Bununla beraber 8 ay bazen gebelik oluşması açısından yeterli süre sayılmayabilir. Dış gebeliğe dair yaşanan kaygılar, beklentiler vs, yumurtlama sürelerinde kaymalara dolayısıyla da gebe kalma oranında düşmelere sebep olabilir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder