Tamer Heper Başka çare görünmüyor
HABERİ PAYLAŞ

Başka çare görünmüyor

Haberin Devamı

2007 yılında SSK’dan emekli oldum ama kıdem tazminatımı halen alamadım. Patronum işyerini kardeşine devretmiş. Almak için ne yapabilirim? Dava açmak zorunda mıyım? M.K.

Bu soru bugüne kadar çok soruldu ve yanıtlandı. Ben biliyorum ki daha çok sorulacak, Çünkü çok ama çok yaygın bir problem. Vatandaşın alın terinden para kazanmak isteyenler olduğu sürece de bu problem olacak ve bana daha çok ama çok sorulacak. Bunlara yanıt vermiştim. Tekrar olacak ama mademki bu kadar yaygın elbette bir kere daha tekrarlayayım.
Hakedilen kıdem tazminatının ödenmemesi hallerinde yapılacak tek şey mahkemeye başvurmaktır. Bunun bir başka yolu bugün için yok.
[[HAFTAYA]]
Mahkemeye başvurulduğunda en son alınan brüt ücretin ve çalışma süresinin ispatı gerekir. Bunun için de bir süre geçer. Bu nedenle üç sene beklemeden bu davanın açılmasında yarar vardı.
Ancak üç yıl içinde bu hak kaybolmaz. Dava süresi on yıldır. Dolayısı ile davayı hemen açmakta yarar var. Peki işyeri kardeşine devredildi ise ne olacak. Elbette bundan amaç borçtan kaçmaktır. Ancak bu devrin muvaza olduğu kabul edilmeli ve buna göre karar verilip para tahsil edilmelidir. Bazı devirlerde, örneğin şirket ünvanı aynı kalıp hisse devri yapılması halinde ise borçlu şirket görüneceği için devir mahzur teşkil etmemektedir.

Son işyerinin borcu bitmiş
Uzun bir süre memur olarak çalıştım, sonuçta Eylül 1992’de SSK’lı olarak çalışmaya başladım ve Ekim 2009’da emekli oldum. Bu süre için kıdem tazminatı aldım. Önceki dönem için ne yapabilirim? G.E.

Memuriyette emeklilik hesabı ayrı, sigortalılıkta ayrı. Memuriyette şartları varsa emekli ikramiyesi alınır, sigortalılıkta kıdem tazminatı. Sizin son çalıştığınız dönem sigortalılıktır ve işten ayrıldığınızda kıdem tazminatının şartları varsa bunu alırsınız.
Dolayısı ile size kıdem tazminatı ödeyen son işyerinin işverenini önceki dönem memuriyetten dolayı sorumlu tutmak mümkün değil. Ancak önceki çalışmalarınızda emekli ikramiyesi veya toplu ödeme gibi adlar altına alacağınız olup olmadığının kendi mevzuatı içinde incelenmesi gerekir. Ancak bilinen o ki, son işyerinden kıdem tazminatınızı almışsınız, onunla işiniz bitmiş.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder