Sağlık Başka hastalıklarla karıştırılabiliyor

Başka hastalıklarla karıştırılabiliyor

Paylaş
Başka hastalıklarla karıştırılabiliyor

Liften fakir beslenme ve kabızlık hemoroidin en önemli nedenleri. Ancak bu iki faktör bazen fissür denen bir soruna da yol açabiliyor. Hemoroidle karıştırılan bu hastalık tedavi edilmediğinde kişinin yaşam kalitesini olumsuz etkiliyor

Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Ayhan Erdemir, anlattı:

Haberin Devamı

Fissür nedir?

Dr. Ayhan Erdemir: Anal kanalın ‘yırtığı’, ‘çatlağı’ olarak tanımlanır. Anal kanal, mide bağırsak sisteminin son 3-4 santimlik kısmıdır. Bu bölge güçlü kaslarla sarılıdır. Anal kanal dişli çizgi diye tanımlanan bir yapıyla ortadan ikiye ayrılır. Çatlaklar genellikle bu dişli çizginin altında olur. Anal kanal son derece önemli bir yapıdır, çünkü bu yapı olmazsa dışkıyı tutabilme yeteneğimiz de olmaz.

Sebepleri neler?

Dr. Ayhan Erdemir: Fissür, anal kanalın travmayla yırtılması sonucu oluşuyor. Genellikle kabızlık dönemini takiben oluşur. Sert dışkı anal kanaldan geçerken bu bölgede yırtık oluşur. Ender olarak ishal atağını takiben ortaya çıkar. Bazen doğum sonrası olabilir. Ayrıca makat ağzının iltihabi hastalığı, klamidya, bel soğukluğu, herpes, AIDS gibi cinsel yolla bulaşan hastalıklar, anal kanal kanseri, lösemi (kan kanseri) gibi kan hastalıkları nadir görülen çatlak sebepleridir. Çatlak, yüzeyel olarak başlar ve hızla derinleşir. Şikayetlerin başlamasından 1-2 ay içerisinde kronikleşmeye başlar.

Haberin Devamı

Fissür kimlerde görülür?

Dr. Ayhan Erdemir: Genellikle 20-40 yaş grubunda görülür ama her yaşta rastlanabilir. Kadın erkek oranı eşittir. Posadan fakir beslenme, ayakta geçiştirilerek düzensiz yeme alışkanlığı, az sıvı tüketme, uzun süre oturarak çalışma alışkanlığı, uzun süre tuvalette kalma, anal ilişki, sık lavman yapılması, kötü hijyen nedenler arasında sayılabilir.

Nasıl teşhis edilir?

Dr. Ayhan Erdemir: Tecrübeli bir hekim daha muayene sırasında çatlaktan şüphelenir. Bu nedenle muayene çok önemli. Ağrının oluş şekli (yanma, sızlama, batma, zonklama), karın ağrısı, kilo kaybı, ağrıyla birlikte kanamanın olması, kanamanın taze kırmızı renkli ve koyu pıhtılı olup olmaması, dışkıya çizgisel şekilde bulaşık olması gibi faktörler muayenede özenle sorgulanmalı. Dışkılama sırasında ve sonrasında saatlerce sürebilen yırtılma şeklinde şiddetli ağrı en sık belirtidir. Ağrıyla birlikte kanama sık görülür. Kaşıntı, akıntı diğer belirtilerdir. Muayene sonucunda makatla ilgili bir hastalık düşünülüyorsa ve özellikle çatlaktan şüpheleniliyorsa çok nazik olunmalı. Anal gözlem için kalçaların yana doğru ayrılma işlemi bile çok ağrıya neden olabilir. Bazı hastalar muayene sırasında çok ağrı duyacaklarını bildikleri için muayene olmayı istemeyebilir. Muayene için uyutulmayı talep edebilir. Anal fissür bulunanlarda yapılacak en büyük kötülük rektal tuşe dediğimiz parmakla muayene yapılmasıdır. Bu hastanın hekime olan güveninin kaybolmasına neden olur. Parmakla muhtemel fissürün yerine hafifçe basılarak ağrının ve fissürün yeri belirlenmeye çalışılır. Şikayetlerin alevlendiği dönemde parmak muayenesi yapılmamalı. Fissürün birden fazla olması, ağrısız olması hallerinde diğer nedenlerin araştırılması için radyolojik, endoskopik ve laboratuvar incelemeler istenir.

Haberin Devamı