Dünya Başkan böyle yalvardı: Beni öldürmeyin

Başkan böyle yalvardı: Beni öldürmeyin

Paylaş
Başkan böyle yalvardı: Beni öldürmeyin

Fildişi Sahili'nde koltuğunu bırakmamakta direnen yenik Devlet Başkanı Laurent Gbagbo'nun saklandığı sığınakta yakalandı

Fildişi Sahili'nde koltuğunu bırakmamakta direnen yenik Devlet Başkanı Laurent Gbagbo'nun saklandığı sığınağı basan muhalif güçlerin komutanına "Beni öldürmeyin" diye yalvardığı iddia edildi.

Haberin Devamı

Gbagbo'nun dün başkent Abidjan’daki malikânesinin sığınağında kıskıvrak yakalandığı baskının detayları gün ışığına çıkmaya başladı.

Sandıkta galip gelmesi nedeniyle uluslararası alanda tanınan Alassane Ouattara’nın askerlerinden biri operasyonu AFP'ye anlattı:

"İçeri girdiğimizde hiçbir direniş göstermedi. Kendini bir anda muhalif güçlerin komutanlarından birinin karşısında buldu ve ilk söylediği şey, 'Beni öldürmeyin' oldu."

FRANSA'DAN YALANLAMA

Operasyonun Fransız askerleri tarafından gerçekleştirildiği haberlerine ise Fransa'dan yalanlama geldi. Söz konusu baskının tamamının kaydedildiğini belirten Fransa Savunma Bakanı Gerard Longuet, bu görüntülerin yayınlanmasıyla birlikte, Fransız askerlerinin operasyona katılmadığının ortaya çıkacağını söyledi.

Haberin Devamı

Longuet, "Görüntüler sayesinde hiçbir Fransız, BM Fildişi Misyonu askeri ile BM gücünün, Gbagbo'nun ikametgahına girmediğinden emin olunacak" dedi.

Fransız özel birliklerinin dün Gbagbo'yu gözaltına alarak, muhalefet liderlerine teslim ettiği bildirilmişti. Fransız yetkililer ise Gbagbo'nun, uluslararası toplumun devlet başkanı olarak kabul ettiği Ouattara'nın birlikleri tarafından gözaltına alındığını ve Abidjan'daki Golf Oteli'ne götürüldüğünü belirtmişti.


Gbagbo'nun ve eşinin Golf Oteli'ndeki görüntüleri basınla da paylaşılmıştı. Yabancı haber ajanslarının bugün geçtiği fotoğraflarda ise Gbagbo'nun akrabalarının Golf Oteli'ndeki bir odada toplandığı, eski devlet başkanının emrindeki askerlerin de donlarına kadar soyularak otelin tenis kortunda göz hapsinde tutulduğu görüldü.

OUATTARA: YENİ BİR ÇIĞIR AÇILDI

Gbagbo'nun gözaltına alınmasından sonra televizyondan halka hitap eden yeni Devlet Başkanı Ouattara, Fildişi Kıyısı'nın tarihinde yeni bir çığırın açıldığını belirtti.

Ouattara konuşmasında, "Ülkemiz acı bir sayfayı çevirmiş bulunuyor, dört ay boyunca bunca can kaybı ve gereksiz çatışmalar sonucunda eski devlet başkanı gözaltına alınmıştır ve ülkemiz için yeni bir çığır, bir umut dönemi açılmıştır" dedi.

Gbagbo, eşi ve yardımcıları hakkında yasal işlemler başlatılacağını belirten Ouattara, yasal sürecin adil olacağını ve bu kişilerin haklarının korunacağını söyledi.

YENİ BAŞKAN GERİLLA LİDERİYDİ

Haberin Devamı

Afrika’nın batısındaki Fildişi Sahili, Avrupa’nın köle temin yerlerinden biri olarak biliniyordu. Eski Fransız sömürgesi ülke, dünya kakao ihtiyacının önemli bir bölümünü üretiyor. Gbagbo ile gerilla lideri Ouattara uzun yıllar kanlı bir iç savaşa girdi. BM araya girerek iç savaşa son verdi ve Kasım ayında seçim düzenledi. Seçimleri gerilla lideri Quattara kazandı ancak Gbagbo kabul etmedi. Dört ay süren çatışmaların dünkü operasyonla sona ermesi bekleniyor.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği'nin (BMMYK) sözcüsü Ravina Şamdasani, Fildişi Kıyısı'nın batısındaki şiddet olaylarında geçen ay sonundan bu yana çoğu Duekoue kentinde olmak üzere 536 kişinin öldüğünü belirtti.

BM dün, Aralık'tan bu yana ülke genelinde, yarısı Abidjan kentinde olmak üzere en az 800 kişinin öldüğünü açıklamıştı.

HÜRRİYET