Siyaset 'Başkanlar işçilerden talimat aldı' iddiası
Paylaş
'Başkanlar işçilerden talimat aldı' iddiası

Şehirdeki PKK'ya yönelik Kürdistan Halklar Topluluğu (KCK) operasyonunda gözaltına alınan kapatılan DTP'li belediye başkanlarının kendi emirlerinde asgari ücretle çalışan KCK üyelerinden emir aldığı öne sürüldü

9 KENTTE OPERASYON

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nca bir yıl önce terör örgütü PKK’nın kentlerdeki yapılanmasına yönelik soruşturma başlatılmıştı. PKK’nın Kürdistan Halklar Topluluğu (KCK) adlı oluşumuna yönelik soruşturmada önceki gün 9 ayrı kentte 10’u kapatılan DTP’den belediye başkanı seçilen 35 kişi gözaltına alınmıştı. Aralarında eski DEP’li Hatip Dicle ve Siirt Belediye Başkanı Selim Sadak’ın da yer aldığı şüphelilerin, Mayıs 2009’dan önce ele geçirilen deliller doğrultusunda gözaltına alındığı öğrenildi.

2 SAAT KAPIYI AÇMADI

Gözaltına alınanlar, bölgedeki eylem ve sokak hareketlerini yönetmek ya da öncülük etmekle suçlanıyor. Bu bilgilerin, son aramalarda ele geçirilen KCK yapılanmasına ait binlerce dokümanda yer aldığı kaydedildi. Güvenlik güçlerine 2 saat boyunca kapıyı açmayarak direndiği ifade edilen Hatip Dicle’nin evinde yapılan aramalarda, raflardaki dosyalar içinde saklanmış örgüt içi yazışmalarının ele geçirildiği öne sürüldü.

ÖZEL YÖNTEMLE SİLİNMİŞ

Bu arada bir belediye başkanının bilgisayarında, KCK Türkiye Meclisi sorumlusu Sabri Ok’la yaptığı görüşme notları da ortaya çıkarıldı. Özel yöntemlerle silinen bu görüşme trafiğinin, uzmanlarca geri getirilerek dosyaların elde edildiği ifade edildi. Belgelerde, KCK’nın belediyelerdeki faaliyetleri, belediye başkanlarının çalışmaları ve örgütle yapılan görüşmeleri de yer aldı. Milletvekili, belediye başkanı ve meclis üyelerinin, KCK tarafından belirlenen isimler arasından seçildiği iddia edildi.

TELEFONA TAKILDILAR

Ayrıca belediye başkanlarının, tüm işlemleri KCK’dan aldıkları talimatlar doğrultusunda yerine getirdikleri telefon görüşmelerine yansıdı. Dosyaya giren ve büyük bir ilin belediyesinde gerçekleştiği öne sürülen telefon görüşmesinde yaşanan karşılıklı diyalog önemli deliller arasında yer aldı.

Buna göre, belediyeye daha önce hizmet veren iki mühendisin görevlerine dönüp dönmemesi belediye meclisinde tartışılırken salonu terk eden belediye başkanı, KCK sorumlusunu arayarak “İki mühendisi işe alalım mı?” diye sordu.

Olumlu yanıt alınca da mühendislerin işe başladıkları ifade edildi.

ONAYI İŞÇİSİ VERMİŞ

Kayıtlarda, başkanın onay istediği KCK yetkilisinin, aynı belediyede çalışan asgari ücretli bir işçi olduğu da yer aldı. Savcılık kaynakları, “Gözaltına alınanların tamamı KCK’dan emir alıyor. KCK adına belediyede işçi olarak çalışanlar, gelen talimatları başkanlara aktarıyor” bilgisini verdi.

2

Haberin Devamı