Siyaset 'Başkanlık' çıkışı
Paylaş
'Başkanlık' çıkışı

Başbakan Erdoğan 'Başkanlık sistemiyle' ilgili soruya cevapladı

ÇARPICI SÖZLER

Haberin Devamı

Başbakan Tayyip Erdoğan’ın belli dönemlerde dile getirdiği başkanlık sistemi önerisi muhalefetin tepkisini çekmişti. Muhalefet “Amaç parlamenter demokrasiyi yok etmek. Erdoğan padişah olmak istiyor” diyerek sert çıkmıştı. Erdoğan dün gazeteci-yazar Taha Akyol’un CNNTürk’teki ‘Eğrisi Doğrusu’ programına konuk oldu. Erdoğan, Taha Akyol’un bir benzeri Amerika’da olan başkanlık sistemiyle ilgili sorusuna çarpıcı yanıt verdi.

‘HİLAFETLE İLGİSİ YOK’

Erdoğan başkanlık sisteminde de şu an Türkiye’de uygulanan parlamenter demokrasinin işlediğini belirterek “Şu an bu olmazsa olmazımız değil ama üzerinde çalışılabilir” dedi. Başbakan Erdoğan “Başkanlık sisteminde parlamenter sistemi yok etmiyorsunuz ki. Muhalefet ‘Hilafet getirecekler’ diyor. Ne alakası var. Amerikan Kongresi’nin gücünü biliyorsunuz. Amerika başkanı Kongre’den izinsiz silah alımı yapamaz” diye konuştu.

Haberin Devamı

‘REFERANDUMA GİDİLİR’

Fransa’da yarı başkanlık, Almanya’da başkanlığın olduğu farklı sistemin, Güney Amerika ülkelerinde de farklı uygulamaların yürütüldüğünü anlatan Erdoğan “Bu konuda şu anda Anayasa Komisyonu Başkanımız Burhan Kuzu’nun geniş çalışması var. Başkanlık sistemi konusunda geniş çalışma yapabiliriz. En ideali neyse üzerinde tartışılabilir. Gerekirse halk oylamasına gidilebilir. Önemli olan ülkemiz hangi sistemle kazanım elde edecek” diye ekledi.

YİNE YARGIYA ÇATTI

Taha Akyol’un, “Yargı meseleleri hariç sizin konumunuz Amerika Başkanı Barack Obama’dan güçlü. Obama, sizin TBMM’de sahip olduğunuz grup desteğine sahip değil sizin meseleniz yargıyla alakalı” sözleri üzerine Erdoğan, “Evet, sahip değil. Orada güçler dengesi noktasında bir uyum söz konusu. Bunu yok farz ediyorlar. ’Vur abalıya’ diyerek, olay farklı bir noktaya çekilerek, kara propaganda yapılıyor. Ancak başkanlık sistemi şu anda olmazsa olmazımız değil” diye konuştu.

MADALYAYA REFERANDUM MAZARETİ

Başbakan Erdoğan, CNNTürk’teki programda eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ’a “Devlet Şeref Madalyası” verilmemesine ilişkin soruya, “Bu süreç halk oylaması kampanyasına denk geldi. Olumsuz tavrımız veya bir kararımız söz konusu değil. Bunun bilinmesini özellikle istiyorum” karşılığını verdi. Erdoğan, Taha Akyol’un “Ben buradan olabiliri çıkarıyorum” sözlerine “İnşallah” karşılığını verdi.

Haberin Devamı

‘GENELKURMAY PROFESYONEL ASKERLİĞE OLUMLU BAKMIYOR’

Başbakan Erdoğan, profesyonel askerliğe ilişkin soruya, Genelkurmay Başkanlığı’yla bunun değerlendirmesini yaptıklarını belirterek, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin “Profesyonel askerliğe yaklaşımının olumlu olmadığını” belirtti. Tek tip askerlikle ilişkin çalışmaların devam ettiğini ifade eden Erdoğan, özel sınır birlikleri kurulması noktasında ise “Eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ’un olduğu gibi Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner’in de yaklaşımlarının olumlu” olduğuna işaret etti.