Siyaset Başkanlık sistemi artık zor
Paylaş
Başkanlık sistemi artık zor

Hürriyet yazarı Taha Akyol hemen her yazar gibi cumhurbaşkankanlığı seçimlerini değerlendirdiği yazısını köşesine taşıdı. Akyol, AK Parti'nin 2015 seçimlerinde 20 milyon civarı oy alması durumunda başkanlık sisteminse geçmenin zor olacağını savundu

İşte Taha Akyol'un 'yeni dönem' üzeirne yazdığı o yazı:

Haberin Devamı

"Seçimleri Tayyip Erdoğan ’ın kazanması sürpriz değil. Kendisini kutluyorum, onun cumhurbaşkanı döneminin Türkiye için kutuplaşmanın azaldığı, siyasi tansiyonun düştüğü uzlaşmacı ve rasyonel davranışların geliştiği bir dönem olmasını diliyorum. Aldığı yüzde 52 oyun da bunu gerektirdiğini düşünüyorum. Çünkü partisinin gücünü, yürütülen kampanyanın yoğunluğunu, teşkilat dinamizmini düşünürsek, neden daha yüksek oy alamadığını kendisinin ve partisinin daha çok düşünmesi gerekir. Çatı adayla daha yüksek oy bekleyen muhalefetin de neden 30 Mart’taki toplam oylarına bile ulaşamadığını herkesin çok düşünmesi gerektiği ortadadır.

YÜZDE 52’NİN GÜCÜ

Seçimleri kazanarak Türkiye’nin 12. cumhurbaşkanı seçilen Sayın Erdoğan’ın aldığı oylara biraz yakından baktığımızda dikkat çekici noktalar görünmektedir. Bunca yoğun ve gürültülü kampanyaya rağmen Erdoğan’ın aldığı oy, 30 Mart seçimleri civarında kalmıştır. 30 Mart’ta yüzde 43, belediye başkanlıklarını kattığımızda yüzde 45 olan AKP oylarının bu seçimlerde yüzde 52 olmasının temel sebebi, katılımın düşmüş olmasıdır. 30 Mart’ta yüzde 89 olan katılım, bu seçimlerde yüzde 72’ye inmiştir. Katılım yüksek olsaydı Erdoğan bu oylarla birinci turda bu seçimi kazanamayacaktı. Önümüzdeki 2015 seçimlerinde gerek siyasi motivasyon, gerek mevsim bakımından muhalefet daha aktif davranır, AKP de yine 20 milyon civarında oy alırsa, hiçbir şekilde Anayasa’yı değiştirme, hele de başkanlık sistemine geçme imkânı olmayacaktır. Demek ki Erdoğan Çankaya için düşündüğü siyasi projeleri parlamenter sistem içinde tutmalı, sistemi zorlamamalıdır. AKP içinde Ali Babacan gibi kamuoyuna güven veren değerli isimlerin “üç dönemlik” diye tasfiye edilmesi, bu partiyi 2015 seçimlerinde ciddi sıkıntılarla karşı karşıya bırakabilir..."

Haberin Devamı

YAZININ TAMAMI İÇİN TIKLAYIN