Siyaset Başkanlık tartışmaları başladı...
Paylaş
Başkanlık tartışmaları başladı...

Başkanlık tartışmaları başladı...

AK Parti Grup Başkanvekili Suat Kılıç, "başkanlık sistemi" üzerinde yapılacak tartışmaların, bugünden yarına bir model ya da sistem değişikliği olabileceği anlamında değerlendirilmemesi gerektiğini söyledi.

Haberin Devamı

Kılıç, gazetecilerin, "başkanlık sistemi" ile ilgili soruları üzerine, Türkiye’nin modeller üzerinde tartışıp, faydalarını, artılarını eksilerini masaya yatırabilmesi gerektiğini belirtti.

Bunlar üzerinde yapılacak tartışmaların, bugünden yarına bir model ya da sistem değişikliği olabileceği anlamında değerlendirilmemesi gerektiğini dile getiren Kılıç, Türkiye’nin bugünkü rejimi içerisinde bütün tartışmaları demokratik olgunluk ve sabır içerisinde yapabilmesinin önemine işaret etti.

En geniş tabanlı mutabakatın yakalanacağı yerin "referandum zemini" olduğunu ifade eden Kılıç, referanduma götürme düşüncesinin son derece sağlıklı bir düşünce olduğunu belirterek, "Halkın ne yönde karar vereceğini herkesin görebilmesi gerekir. Ancak bugünden yarına sistem değişikliği varmış gibi algılamak kesinlikle doğru olmayacaktır" diye konuştu.

Haberin Devamı

Bir soru üzerine, korkularla, kaygılarla Türk insanının iradesine ipotek koymaya kimsenin hakkı olmadığını söyleyen Kılıç, başkanlık modelinde kampanyaların nasıl yürütüleceği tartışmasını doğru bulmadığını belirtti. Kılıç, "Olmayan bir sistem değişimi üzerinden bir başkanlık seçimi tartışmasına girmenin makul bir tarafı yok" dedi.

Kılıç, "Bu kadar köklü bir değişiklikte elbette siyasal partilerle, toplumun değişik kesimleriyle ve halkla mutabakat arayışına girmek kaçınılmaz zarurettir. AK Parti’nin bunun dışında bir yol benimsemesi kesinlik olamaz" diye konuştu.

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, aynı konudaki sorular üzerine, "Toplumu bunlarla meşgul etmek; Recep Tayyip Erdoğan’ın vatandaşın gündemini, Türkiye’nin gündeminden kaçırma operasyonudur" dedi.

"Değerli basın mensupları, siz halkın bilgi edinme gücüsünüz, Recep Tayyip Erdoğan’ın istek ve arzularını halka pazarlama yeri değilsiniz" diyen Vural, "Bu tartışmayla toplumu meşgul ediyorsunuz. Baskıyı, şiddeti, talanı, vurgunu tartışalım. Birisi bir taş atıyor, 40 tane medya çıkarmaya çalışıyor" diye konuştu ve soruları yanıtlamadı.

CHP İstanbul Milletvekili Mustafa Özyürek, başkanlık sistemine karşı olduklarını ifade ederek, "Bu husus Mecliste de, referandumla da gündeme gelirse karşı çıkarız. Bu, yanlış bir yoldur. Parlamenter sistemin devam etmesinde yarar var" dedi.

Haberin Devamı

-BAHÇELİ’NİN GÜLEN İLE İLGİLİ AÇIKLAMALARI-

AK Parti Grup Başkanvekili Kılıç, gazetecilerin, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin Fethullah Gülen ile ilgili açıklamalarına ilişkin sorularını da yanıtladı. Açıklamalara, "inanamadığını" belirten Kılıç, "Beyanlar tuhaf. Türkiye’nin toplumsal dinamikleriyle örtüşmeyen beyanlar. Bir siyaset adamının kara propagandaların etkisi altında kalmaması gerektiği gerçeğiyle örtüşmeyen beyanlar" diye konuştu. Kılıç, şunları söyledi:

"İnanıyorum ki, sayın Bahçeli’nin parti örgütü de bu açıklamaların arkasında durmayacak, bu beyanlarına kendi partilileri bile katılmayacaktır. Ülkücü camia tarafından kesinlikle hiçbir zeminde benimsenmeyecektir. Sayın Bahçeli’nin suç örgütlerinden esirgemediği şefkati Türkiye’nin sivil toplum gönüllülerinden esirgemiş olması son derece kaygı verici bir durumdur. Bu beyanların hukukiliği, meşruiyeti yoktur. Unutulmaya mahkum bir taleptir. ’MHP, CHP çizgisinde siyaset yapıyor’ diye eleştirilerimiz vardı ama dün yapılan açıklamalarla görüldü ki, MHP’nin kendisini konumlandırdığı yer CHP çizgisinin de daha solunda, yeni bir zemindir."

Haberin Devamı

AK Parti İzmir Milletvekili İbrahim Hasgür de aynı soru üzerine, "Neyi kastettiğini anlamak gerçekten çok zor. Hoca efendinin faaliyetleri aslında MHP’nin ana çizgisini oluşturan ülkücü hareketlerle özdeşleşen bir harekettir. Sayın Bahçeli’ye tavsiyem; Fethullah Hoca’nın faaliyetlerini değil, kendi yaptıklarını gözden geçirmesi lazım. Bugün artık Ergenekoncularla kol kola girmiş bir MHP’yi görüyoruz" dedi.