Ekonomi Başkentgaz'a sürpriz talip

Başkentgaz'a sürpriz talip

Paylaş
Başkentgaz'a sürpriz talip

TPAO, Başkent Gaz'ı almak için ÖİB'ye başvurdu

Çılgın Mehmetler'in 107 milyon dolarlık teminatını yakmasının ardından ikinci kez ihalesi iptal edilen ve satışı yılan hikâyesine dönen Başkent Doğalgaz A.Ş.'ye sürpriz talip çıktı. Milli Petrol Şirketi Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO), Başkent Gaz'ı ihalede ortaya çıkan 1.2 milyar dolarlık fiyat üzerinden almak istediğini Özelleştirme İdaresi'ne bildirerek, "İhalede oluşan fiyatı vereyim, şirketi bana devredin" dedi.

Ağustos 2010'da ikinci kez ihale edilen Başkent Doğalgaz A.Ş. için Mehmet Emin Karamehmet ve Mehmet Kazancı'nın şirketi MMEKA 1.2 milyar dolar teklif vermişti. Ancak 3 kez süre uzatımına rağmen ortaklık sorunlarını çözemeyen ikili şirketi devralamadı. Kazancı- Karamehmet ikilisi hem 107 milyon dolarlık teminatlarını yaktı hem de Başkent Gaz'ın satış ihalesi ikinci kez iptal edilmiş oldu.

ÖİB'YE BAŞVURDU

Haberin Devamı

Özelleştirme İdaresi yeni ihaleye hazırlanırken sürpriz teklif TPAO'dan geldi. TPAO yetkilileri, Özelleştirme İdaresi'ne başvurarak "Şirketi ihalede oluşan bedel üzerinden biz devralalım" teklifi yaptı. Teklif, Enerji Bakanı Taner Yıldız ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'e de iletildi. Değerlendirmeye alınan teklif ile ilgili hükümet nezdinde nihai karara varılamadı. Ancak yetkililer 3'üncü kez ihaleye çıkacak şirket için TPAO'nun teklifinin cazip olduğunu belirtiyor.

Yabancı talipler var Tekrar ihaleye çıkmaya hazırlan Başkent Gaz'a ise yoğun ilgi var. TPAO'nun yanı sıra Dubaili, Amerikalı ve küresel krizden büyük ölçüde etkilenen İspanya'nın uluslararası yatırımcıların da şirketi yakın takibe aldığı öğrenildi. Geçen hafta Madrid'e giden Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB) yetkilileri, İspanyol firmalarından yatırım için Türkiye'yi düşündükleri sinyalini aldı.

TPAO'nun hedefi dev olmak Petrol fiyatlarının artması ile en kârlı kuruluşlar arasına giren TPAO, bir dönem dünyanın en büyük 63'üncü şirketiydi. Ancak 1980'li yıllarda yaşanan bölünme rüzgarı ile TPAO bugün ilk 500'e giremiyor. Tekrar eski günlerine dönmek isteyen TPAO geçtiğimiz yıl TP markası ile akaryakıt sektörüne girmişti. Kaynaklar, Gazprom, SOCAR gibi birçok devlet kurumunun ihalelerde boy gösterdiğini belirterek, "TPAO'nın teklifi stratejik bir kararın sonucu" değerlendirmesini yaptı.

SABAH

Haberin Devamı