Gündem Başsavcı tutuklandı, itiraz reddedildi

Başsavcı tutuklandı, itiraz reddedildi

Paylaş
Başsavcı tutuklandı, itiraz reddedildi

Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner tutuklanarak cezaevine gönderildi. Mahkeme yapılan itirazı reddetti

Erzincan'da dün makamında ve evinde yapılan aramadan sonra gözaltına alınarak Erzurum'a getirilen Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner, sabaha kadar devam eden ifadesinin alınmasının ardından, sevkedildiği Erzurum Özel Yetkili 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nce tutuklanarak Erzurum H Tipi Cezaevi'ne kondu. Cihaner, Ergenekon terör örgütüne üye olmak, resmi evrakta sahtecilik, iftira ve tehdit suçlarından tutuklandı. Avukat Hamit Sekman, "Yargı ayaklar altına alındı. Tüm savcı ve yargıçlar şu anda tehdit altında" dedi.

İTİRAZ REDDEDİLDİ

Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner'in tutuklunun halinin ortadan kaldırılması için Özel Yetkili Erzurum İkinci Ağır Ceza Mahkemesine akşam saatlerinde itiraz dilekçesi verildi. Dilekçeyi hemen değerlendirmeye alan 2. Ağır Ceza Mahkemesi itirazı reddederek, Cihaner'in tutukluluk halinin devamına karar verdi.

MAKAMINDA ARANDI

Erzincan'da İsmail Ağa cemaatine yönelik 2007 yılının sonlarında başlattığı soruşturmayı Erzurum Özel Yetkili Cumhuriyet Savcılığı'nın devralmasının ardından hakkında Tunceli Ağır Ceza Mahkemesi'nde 'Görevi kötüye kullanma', 'Resmi belgede sahtecilik', 'Suça azmettirme', 'İmar kirliliğine neden olmak' suçlamasıyla 26 yıl hapis istemiyle yargılanmasına karar verilen Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner, dün makamında bir ilkle karşılaştı. Erzurum'dan üç savcı ile birlikte Erzincan'a giden Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Osman Şanal, Başsavcı İlhan Cihaner'e saat 10.30'da Özel Yetkili 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nin aldığı kararı göstererek makamında ve lojmanında arama başlattı.

Yaklaşık 7 saat süren her iki yerdeki aramada bir çok evrak, CD ve notlara el koyan Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Osman Şanal, aramanın ardından Başsavcı Cihaner'i gözaltına aldı. Başsavcı Cihaner, adliyede yapılan sağlık kontrolünün ardından Erzincan Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü. Saat 21.00'e kadar Erzincan Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele (TEM) Şubesi'nde tutulan Cihaner, iki saat kadar süren Erzurum yolculuğundan sonra yine Erzurum Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi'ne götürüldü.

GECE BOYU SORGULANDI

Basın mensuplarının Erzurum Adliyesi önünde bekleyişi sürerken; Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner'in içinde bulunduğu otomobil, dün saat 23.23'te göründü. Adliye Sarayının garajı önüne gelen otomobil, patlayan flaşlar ve kamera ışıklarıyla aydınlandı.

Adliye Sarayı'na kapalı garajdan giren Cihaner, burada Ergenekon terör örgütüne üye olmak, resmi evrakta sahtecilik, iftira ve tehdit suçlamalarından Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Osman Şanal'a ifade verdi. Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Osman Şanal tarafından gece yarısına doğru başlayan sorgu saat 06.30'a kadar sürdü. Savcı Osman Şanal, Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner'i tutuklanma istemiyle Özel Yetkili 2'nci Ağır Ceza Mahkemesine sevk etti. Savcı Şanal, işlemin ardından adliyeden ayrılarak evine gitti.



ERGENEKON'DAN TUTUKLANDI

Başsavcı Cihaner, bugün saat 07.00'de Özel Yetkili 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'ne çıkarıldı. Mahkeme heyetine yaklaşık 3 saat ifade veren Cihaner'in saat 09.56'da tutuklandığı açıklandı. Mahkeme, Başsavcı İlhan Cihaner'i, Ergenekon terör örgütüne üye olmak, resmi evrakta sahtecilik, iftira ve tehdit suçlarından tutukladı.

Kısa sürede işlemler tamamlandı ve Cihaner saat 10.40'da Erzurum H Tipi Cezaevine götürülerek teslim edildi.

AVUKATI: İTİRAZ EDECEĞİZ

Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner'in makamında yapılan aramalar, gözaltına alınma ve tutuklanma sürecinde hep yanında olan avukatı Hamit Sekman, yarın geniş bir açıklama yapacaklarını söyledi. Tutuklamanın ardından DHA'ya bir değerlendirme yapan Avukat Sekman, "Böyle bir sonuç bekliyor muydunuz?" sorusuna, "Sürpriz değildi. Sorguya alınan birisinin her zaman tutuklanma ihtimali vardır" dedi. Avukat Hamit Sekman, Başsavcı Cihaner'le yaşadıkları 24 saatlik süreci değerlendirirken şunları söyledi:

"Bir yanda Özel Yetkili Savcı Osman Şanal diğer yanda bir ilin Başsavcısı İlhan Cihaner. Dana önce aralarında husumet, şikayet olmuş. Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nda İlhan Bey ile Osman Şanal hakkında bir soruşturma var. Bu durumda dolayı fazla bir iyimserlik ve beklentiler içerisinde olamazdık. İlhan beye yöneltilen suçlamalar gerçekten dayanağı olmayan şeyler. Gayri ciddi suçlamalar. Böyle bir şeyle sonuçlanmamalıydı. Yargı ayaklar altına alındı. Yargı bağımsızlığı tehlikeye düştü. Tüm savcı ve yargıçlar şu an tehdit altında. İyi bir süreç olmadığı kanaatindeyiz. Ergenekon terör örgütüne üye olmak, resmi evrakta sahtecilik, iftira ve tehdit gibi suçlardan dolayı tutuklandı. Başka bir neden yok. 24 saattir sorgudayız, ayaktayız. Sorgu saat 23.00 sularında başladı bugün saat 09.40'da bitti. İlhan beyin morali iyiydi. Herşeyin bilincinde. Bir gün her şeyin aydınlanacağı gerçeklerin ortaya çıkacağının bilincinde olduğu için çok fazla etkilenmedi."

GAZETECİLERİN 5'İNCİ KATA ÇIKMALARI YASAKLANDI

Tutuklama kararının ardından gazetecilerin, özel yetkili cumhuriyet savcılarının bulunduğu Adliye Sarayı'nın 5'inci katına çıkmaları yasaklandı.

Asansör ve merdivende önlem alan güvenlik güçleri, işi nedeniyle 5'inci kata çıkanların kimliklerini kontrol ediyor.

Başsavcı Cihaner kimdir?
Kars 1968 doğumlu olan İlhan Cihaner, Reyhanlı, İdil, Çaldırere'de Cumhuriyet Savcısı olarak görev yaptı. Vezirköprü ve Alaşehir'de başsavcılık görevlerinin ardından Cihaner, 2007 Temmuz ayından itibaren Erzincan Cumhuriyet başsavcısı olarak görev yapıyor. Başsavcı Cihaner evli ve bir kız çocuğu babasıdır.

Turgay İPEK- Tevfik AKAN- Kürşat TERCANLI- Kerim BURUCU- Nursima ÖZONUR- Hümeyra PARDELİ/ERZURUM, (DHA)

2