Tamer Heper Baştan müdahale etmek gerekir
HABERİ PAYLAŞ

Baştan müdahale etmek gerekir

Haberin Devamı

Binamızdaki meskenler işyerine dönüşüyor. Kat malikleri kurulu bunlardan daha farklı aidat alma kararı almış, bu yasal mı? N.U.

Kat Mülkiyeti Kanunu'na göre tapuda mesken olarak görülen bağımsız bölümler işyeri olarak kullanılamaz. Kullanılabilmesi, tüm bağımsız bölüm maliklerinin oybirliği ile vereceği kararla mümkün olur. Sizde kat malikleri kurulu farklı aidat alma kararı vermiş ama bu karar tek başına işyerine izin verildiği anlamına gelmez. Öncelikle bu kararın açıkça, işyeri açma izni şeklinde olması, sonra da bu kararı kat malikleri kurulunun oybirliği ile alması lazım.

[[HAFTAYA]]

Bunlar yok ise tek başına farklı aidat alınması kararı ‘izin verildi’ anlamını taşımaz. Şayet yukarıda anlattığım şartlar yok ise bu durumda bir de yönetim planınıza bakmak gerekir. Bazı yönetim planlarında meskenlerin başka amaçla kullanılmayacağına dair hüküm bulunmaktadır. Bu halde yönetim planı değişikliği de gerekir. Ancak bazı yönetim planlarında böyle bir hüküm yoktur, bu halde mevzuata uymak gerekir. Böyle bir durumda meskenler büro olarak kullanılabilir ama bunun dışında işyeri olarak kullanılamaz. Peki kullanılırsa ne olur? İşyeri olarak kullanılmaya başlanıldığında, anayapıdaki bağımsız bölüm malikleri suskun kalır sesini çıkarmazsa hiçbir şey olmaz. Bu işler sürer gider, hatta binanız mevki olarak elverişli ise diğer meskenler de dairelerini işyerlerine kiraya verir ve neticede son kalan mesken sakinleri de binayı terk etmek zorunda kalır. Zira bir binada meskenlerle, işyerine dönüşmüş meskenler arasında önemli problemler yaşanır. Giren çıkanın çoğalması, binanın temizliğinin imkansız hale gelmesi, asansörün meşgul edilmesi halleri bir yana, kısa bir süre sonra çoğalan işyerleri sahipleri birlik olup örneğin “Biiz gündüz çalışıyoruz gece kapalıyız, meskenler gece gündüz burada, biz yakıt parasını eksik ödeyelim” demeye başlar ve talepler artarak ihtilafa dönüşür. Yukarıda anlattığım kat maliklerinin suskun kalması hali. Ancak benim önerim daha ilk işyerleri açılmaya başlanıldığında bağımsız bölüm maliklerinin buna müdahale etmesidir. Bu konuda dava açılmalı, dairenin eski haline getirilmesi yani meskene dönüştürülmesi talep olunmalıdır. Aksi durumda yukarıda anlattığım durum kaçınılmazdır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder