Hakan Çelenk Batı Yenikapı'yı tersten okuyor
HABERİ PAYLAŞ

Batı Yenikapı'yı tersten okuyor

France 24: ‘Yüzbinlerce Türk, Erdoğan’a destek için İstanbul’da.

La Stampa (İtalya): ‘Binlerce insan Erdoğan için meydanda.

Taz (Alman): ‘İstanbul’da AKP-Erdoğan yanlısı büyük miting.’

Avrupa basınının büyük bölümü Yenikapı mitingini yukarıdaki üç başlıkta billurlaşan şekilde, Erdoğan üzerinden gördü. Bu gazete grubunda muhalefetin mitingdeki varlığı satır arası bilgisi oldu. Ülkenin değil liderin adını manşette görmek bazı tavizsiz Erdoğan taraftarlarını mutlu etmiş olabilir.

Yalnız o başlıklar pek hayra alamet değil.

Haberin Devamı

Hükümet, Yenikapı’yı Türkiye’nin iktidarıyla muhalefetiyle demokratik uzlaşmayı dünyaya göstermek için organize etmişti. Beklenenin aksine Batı mitingi “Tek adamlık kapısı açıldı” diye gördü. Din istismarcısı bir cemaatin kanlı darbe kalkışmasını bile önemsemeyip ayıp ettiler.

Bizim içinse en naif ifadeyle hükümetimizin dış algı yönetimi çöktü. Ne yazık ki daha kötü alametler de var.

Erdoğan’ın adı koca Türkiye’nin adının önüne çıkmaya devam ederse geleceğimiz parlak görünmüyor. Çünkü Batı’da artık Erdoğan’ı geçmişin Saddam’ı, Esad’ı, Kaddafi’si en iyi ihtimalle Mübarek’i gibi görme eğilimi var.

O liderlerin de adı ülkelerinin önündeydi. Hepsi ülkede ‘tartışılmaz’ liderlerdi. O liderlerin ülkesine dış müdahale meşru gibi gösterildi. Kimse ‘Neden Libya’yı vurdunuz’ diye sormadı. Ne de olsa liderini demir yumruklu bir despot sayıyorlardı. Devletler bir çırpıda darmadağın edildi.

Meraklanmayın. Tüm yanlış politikalara rağmen yukarıdaki ketagoride değiliz. Kısmi demokratik kültürümüz ve sağlam kurulmuş devletimiz sayesinde ayakta kaldık. Yalnız bunlara benzetilecek malzemeyi dünyaya vermiş durumdayız. Şimdi mesele şu ki iç barışı sağlamazsak dönüşü olmayan yola gireriz. *

21. Yüzyıl dünyasında bir lider içeride ne kadar ‘tartışılmaz’sa, ülkesi dışarıda o ölçüde zayıflar. Darbecilere direnmiş miyonlar bir kenara bırakılıp, 78 milyonluk ülke tek bir kişi üzerinden tanımlandıkça küresel operasyonlara açık kalacağız. Kimin Türkiye’yle sorunu varsa ‘tek adam ülkesi’ algısını kullanıyor.

Haberin Devamı

FETÖ bile yurtdışında bu propagandaya yaslanıyor. Peki AKP’deki tüm demokratik inisiyatifi Erdoğan’a teslim etme hevesi kime yarıyor?

Sıradaki haber yükleniyor...
holder