Gündem Batman'da olaylar çıktı

Batman'da olaylar çıktı

Paylaş
Batman'da olaylar çıktı

Batman'da BDP'nin başlattığı 'İtaatsizlik eylemi' sırasında olaylar çıktı. Göstericiler havai fişekle polisi saldırırken, polis tazyikli su kullandı

Batman’da ’sivil itatsizlik’ eylemi yapan BDP’liler yürümelerine izin verilmeyince, oturma eylemi yaptı. Aralarında BDP Genel Başkan Yardımcısı Gültan Kışanak ile Grup Başkan Vekili ve Batman Milletvekili Bengi Yıldız’ın da bulunduğu grubun yapılan görüşmeler sonunda yürümelerine izin verildi.

Yaklaşık 5 kilometre yürüyüp Demokratik Çözüm Çadırı’na giden BDP’liler adına Kışanak açıklama yaparak, "Buradan Ankara’ya, Başbakan ve Hükümete sesleniyorum; bundan böyle de meydanlarda olacağız. Dört talebimiz var. Bu taleplerin önünde ne panzer, ne kurşun, ne de gaz bombaları duramaz" dedi.

"SİVİL İTAATSİZLİĞİ BAŞLATTIK"

BDP Grup Başkan Vekilleri Bengi Yıldız, Ayla Akat Ata, İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel, Siirt bağımsız Belediye Başkanı Selim Sadak, Batman Belediye Başkan Vekili Serhat Temel ile birlikte halka konuşan Kışanak, Diyarbakır’dan önce Batman’da sivil itaatsizlik eylemine start verdiklerini söyledi.

Kürt halkının barışı sağlama adına hiçbir fedekarlıktan kaçınmadığını belirten Kışanak, Demokratik Toplum Kongresi ve STK’larla birlikte her zaman barış talebimizi dillendirdik. Biz, barış istedikçe operasyonlar yapıldı. Batman Belediye Başkanı’nın da aralarında bulunduğu politikacılarımız cezaevine konuldu. Yine meydanları dolduracağız. Bir daha çatışma, kan ve gözyaşına izin vermeyeceğiz. Bu direnişimizle tasfiye politikalarını boşa çıkaracağız" diye konuştu.

Barış çadırı önünde yaptığı konuşmada Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ı eleştiren Kışanak konuşmasını şöyle sürdürdü:

"TALEPLERİMİZE BAŞBAKAN YANIT VERSİN"

"Ankara, Başbakan ve hükümete sesleniyoruz; Yine meydanlardayız. Nevruzda taleplerimizi dillendirdik. Ana dilde eğitim istiyoruz. Askeri operasyonların durmasını, siyasi tutukluların salıverilmesini ve yüzde 10’luk barajın da düşürülmesini istiyoruz. İşte bu asgari taleplerimize Başbakan’ın yanıt vermesi lazım. Başbakan bu taleplerimize; önümüze gaz bombaları ve panzerlerle çıkma. Bu taleplerimizin önünde ne panzer, ne kurşun, ne de gaz bombası duramaz. Diyarbakır-Amed’de halkımızın bulunduğu tüm alanlarda demokratik direnişe davet ettik. Demokratik çözüm çadırları bir haftadır açık. Oturma eylemi de başlatacağız. Olumlu bir adım atılana kadar direnişe devam edeceğiz."

YILDIZ: KAÇAK TÜTÜN İÇİN

Kışanak’ın konuşmasının ardından konuşan BDP Grup Başkanvekili Bengi Yıldız, sivil itaatsizlik eyleminin her gün devam edeceğini belirterek, "Gandi sistemin elbiselerini giymedi. Nasnameyi (kimlik) yaktı. Umarım Türkiye’yi yönetenler, bizi kimliklerimizi yakma noktasına getirmez. Bundan böyle de herkese sesleniyorum; Marlboro sigara içmeyin, kaçak tütün için. Çünkü bu devlet, halkımızın ektiği tütünü almıyor.

Sigarayı ABD’den getiriyor. Devlet, bizi kaçak gördüğü için, biz de kaçağa yöneleceğiz. Bugün buradayız. Kimseye zararımız yok. Biz var olan haklarımızı istiyoruz. Ölmeden, öldürmeden, sivil itaatsizlik eylemlerimizi sürdüreceğiz. Amedde (Diyarbakır’da) sivil itaatsizlik eylemi başlayacaktı. Bize de öncülük düştü. Batman’da kıvılcımı yaktık. Amedde de sonsuza dek yanacak. An azadi, an azadi (Ya özgürlük ya özürlük) eylemlerimizi devam ettireceğiz."

OLAYLAR ÇIKTI

Miting sonrası partililer arasında Demokratik Çözüm Çadır’ının kaldırılacağı yönünde konuşmaların yapılmasından sonra BDP’li yöneticiler, polis yetkilileriyle görüşmeye başladı. Ancak bu görüşmelerin sonuçsuz kalması üzerine, taraflar arasında gerginlik başladı.

BDP milletvekillerinin ayrılmasının ardından Turgut Özal Bulvarı’ndaki ait iki panzere havai fişek atıldı. Polislerin grubu dağıtmak için müdahalede bulunması üzerine bölge savaş alanına döndü.

BDP Grup Başkan Vekili Ayla Akat Ata, mikrofonla partilileri çadıra davet ederek sakinleştirmeye çalıştı. Çevik kuvvet ekipleri göstericileri tazyikli su ile dağıttı. Olayların ardından BDP’lile çadır önünde oturma eylemi başlattı.

Arif ARSLAN/ BATMAN, (DHA)

4