Cumartesi Postası Bayan değil kadın!

Bayan değil kadın!

Paylaş
Bayan değil kadın!

8 Mart Dünya Kadınlar Günü yaklaşıyor. Son bayan hayatını kaybedene kadar gerekirse her Kadınlar Günü’nde bağırmaya devam edeceğim: Bayan değil kadın!

IŞIL CİNMEN YAZDI...

10 MADDEDE NEDEN 'BAYAN' DEMEMELİYİZ


1 - Kadın, dişi cinsiyetinde olan yetişkin insandır. Erkek, eril bireyi tanımlamakta kullanılır.

2 - Kadın ve erkeğin küçük boylarına, kız ve oğlan denir.

3 - Bir erkeğe ‘erkek’ denildiği her durumda, kadına da ‘kadın’ denir.

4 - Bayan yalnızca bir hitap şeklidir. Cinsiyet yerine kullanılamaz. “Bayanlar kırılgandır ama erkekler dayanıklıdır,” “Erkekler tuvaleti sağda, bayanlar solda” denemez.

5 - Bilgi formlarında cinsiyetinizi belirtmeniz gereken yerde genelde iki hane vardır. Bunlardan biri ‘bayan’ diğeri ‘erkek’ şeklinde hazırlanmışsa, o formu doldurmayın.

6 - Yolda bir kadınla konuşmanız gerektiğinde elbette “kadın/karı/kız/ hatun bakar mısınız?” demeyeceksiniz. “Erkek/adam/herif bakar mısınız?” diyor musunuz? Hayır. O halde altını çiziyoruz: Konu, hitap yerine geçen ‘bayan’ değil; cinsiyet yerine kullanılan ‘bayan.’

7 - Yalnızca hitapla kısıtlı durumlarda, ‘hanımefendi’ ya da ‘bayan’ denilebilir. Bir kadın olarak şahsi önerim ‘hanımefendi’ diye hitap edilmesidir.

8 - Bayanlar reyonu, bayan milletvekilleri, bayanlar voleybol takımı, bayanlar tuvaleti gibi birliktelikler yanlış, onları lütfen ayırın.

9 - Kadın demek ayıp değil. Ayıp olan, ‘kadın’ kelimesinin çağrışımlarını ‘ayıp’ bulup, bir cinsiyeti nazikleştirmeye ya da ‘bayanlaştırmaya’ çalışmak. Bayan, kadın olmanın ayıp sayıldığı gerici anlayışın kelimesidir.

10 - Yine karıştırırsanız, şuradan aklınıza gelsin: Günün adı, ‘8 Mart Dünya Bayanlar Günü’ değil, ‘8 Mart Dünya Kadınlar Günü.’

Kutlu olsun!


TDK'YA GÖRE;


KADIN


1. İsim. Erişkin dişi insan, hatun, hatun kişi, zen.

2. Sıfat. Analık veya ev yönetimi bakımından gereken erdemleri, becerileri olan.

3. Hizmetçi bayan

4. Bayan


BAYAN


1. İsim. Kadınların ad veya soyadlarının önüne getirilen saygı sözü.

2. Kadın. “Bir bayan geldi.”

3. Eş, karı.

4. Ünlem. Kadınlara bir seslenme sözü. “Bayan! Kimi aradınız?”

Haberin Devamı