Siyaset Bayburt'ta "tek" olma yarışı
Paylaş
Bayburt'ta "tek" olma yarışı

Bayburt'ta "tek" olma yarışı

Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK), 2010 yılı "adrese dayalı nüfus kayıt sistemi" sonuçlarını esas alarak miletvekili sayısını 2’den 1’e düşürdüğü tek il olan Bayburt’ta, milletvekili olma yarışı bir başka heyecanla sürüyor.

Haberin Devamı

Kentin tek milletvekili olabilmek için aday adaylığı başvurusunda bulunan 18 aday adayının 12’si AK Parti’yi tercih etti.

CHP, Saadet Partisi ve HAS Parti’den 1, MHP’den ise 4 milletvekili aday adayı başvurusunda bulundu.
Bayburt Milletvekili olarak görev yapan Fetani Battal’ın yanı sıra Salim Arslanhan, Yusuf Türkoğlu, Yusuf Alemdar, Şahap Kavcıoğlu, Merami Karaoğlu, Bünyamin Özbek, Selvet Duman, Yavuz Şahin, Mehmet Arslan, Mustafa Akbaş ve Ahmet Yolcu, AK Parti’den milletvekili adayı olabilmek için aday adaylığı başvurusu dilekçelerini partinin il başkanlığına verdiler.

CHP’den Hacı Dursun Yaşaroğlu’nun, Saadet Partisi’nden Murat Kumbasar’ın, HAS Parti’den de Erkan Şengün’ün milletvekilliği için aday adayı olduğu Bayburt’ta, MHP’den ise Şeref Oruç, Tamer Kayaalp ve Karabey Kadri Karaoğlu partilerine aday adaylığı başvurusunda bulundu.
Bayburt, TBMM’ye tek milletvekili göndermenin bir nebze burukluğunu yaşarken, aday adayları da kentin tek milletvekili olabilmenin heyecanını taşıyor.

Haberin Devamı

-MİLLETVEKİLİ SAYILARININ OLUŞMA SÜRECİ-

YSK’nın, 2010 yılı sonunda Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan "adrese dayalı nüfus kayıt sistemi" sonuçlarına göre milletvekili sayısının illerin nüfusuna göre dağılımının belirlenmesine ilişkin kararı, Resmi Gazete’nin 2 Mart 2011 tarihindeki sayısında yayımlandı.

Yeni dağılıma göre, Ankara’nın milletvekili sayısı 3, İstanbul’un 15, İzmir, Bursa, Gaziantep ve Kocaeli’nin ise milletvekili sayıları 2’şer, Sakarya, Antalya, Tekirdağ, Diyarbakır, Şanlıurfa, Van, Şırnak ve Kayseri illerinde ise milletvekili sayıları birer artırıldı.

Afyonkarahisar, Konya, Tokat, Trabzon ve Yozgat’ın milletvekili sayıları 2’şer azalırken, Ağrı, Aydın, Bitlis, Çankırı, Çorum, Edirne, Erzincan, Erzurum, Giresun, Isparta, Mersin, Kastamonu, Kırşehir, Kütahya, Malatya, Ordu, Sinop, Sivas, Aksaray, Bayburt, Karaman, Kırıkkale ve Karabük’ün milletvekili sayıları ise birer azaldı.

Nüfusu iki milletvekili çıkarmak için yeterli olmayan illere iki milletvekili çıkarma hakkı tanıyan 5922 sayılı Milletvekili Seçimi Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun ilgili hükmünün Anayasa Mahkemesince iptal edilmesi nedeniyle Bayburt’un milletvekili sayısı 1’de kaldı.

Haberin Devamı

Fatih Mehmet Özcan / AA