Siyaset Baydemir: Boykot yüzde 60 olur
Paylaş
Baydemir: Boykot yüzde 60 olur

'Sandık başına gitmeme yüzde 51'in altında olursa BDP ve benim meşruiyetim tartışılır'

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı BDP'li Osman Baydemir, 12 Eylül’de yapılacak olan referandum seçimlerinde boykota katılımın yüzde 60 oranında olduğunu gözlemlediğini söyledi. Baydemir, “Biz sandık başına gitmiyoruz. Ama sandık başına gitme oranı yüzde 55 olursa o zaman ben kendimi sorgularım. Ben bu halkı doğru temsil etmiyorum derim. Ve gereğini de yaparım. Açık ve net söylüyorum” dedi.

Haberin Devamı

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, referandum çalışmaları kapsamında BDP İl Başkanı Nijad Yaruk ve merkez Bağlar ilçesi Belediye Başkanı Yüksel Baran ile birlikte Bağlar İlçesinde bulunan esnafa ziyarette bulundu. Bir apartman sitesinin salonunda esnafla bir araya gelen Baydemir, Anayasa referandumuna boykot çağrısını yinelerken, referandumda ortaya çıkacak sonucun herkese hayırlı olmasını istedi. Başkan Baydemir, “Türkiye’nin Batı yakasında ‘evet’ diyenler var, ‘hayır’ diyenler var. Diyarbakır’a, bölgemize baktığımızda ‘evet’ diyenler var, bir de ‘protesto edeceğim’ diyenler var. Ben de açık söylemek gerekirse sandığa gitmeyeceğim. Boykot edeceğim. Yurttaşları da hemşerilerimi de sandık başına gitmemeye davet ediyoruz” dedi.

Haberin Devamı

BU YASALAR DEVAM EDERSE BDP’DE KAPANACAKTIR

Referandumda son noktayı Diyarbakır halkının özgür iradesinin koyacağını ifade eden Baydemir, BDP olarak sandık başına gitmeme nedenlerini şöyle açıkladı:

“Şu anda Türkiye’nin gündemine sunulmuş 26 maddenin 26’sının da içeriğine benim hiçbir itirazım yoktur. Şu madde gelecek kabul görecek, biz Diyarbakır olarak ya da Kürtler olarak bu maddeden zarar göreceğiz, diyeceğim tek bir madde yoktur. HSYK değişecekmiş, ya da Anayasa Mahkemesi’nin yapısı değişecekmiş. Bizim meramımız şu: Anayasa Mahkemesinin üye sayısı 11’den 17’ye çıktı. DTP’nin kapatılma kararı 11 üyenin 11’inin oybirliği ile alındı. Bu mevzuat, bu yasalar, bu düzenlemeler, bu algı devam ettiği müddetçe benim üyesi olduğum BDP de 17 üyenin 17’sinin oybirliği ile kapanacaktır.”

Anayasa paketinin Kürtlere hiçbir fırsat sunmadığını belirten Başkan Osman Baydemir, “Hükümet bizi elinin tersi ile itti. Miskal-i zerre kadar bir önerimiz dikkate alınmadı. Bir tek madde Kürtlerin, bu coğrafyanın özlemine ve talebine yanıt olsaydı bu tablo olmayacaktı. Dolayısıyla bu tablodan sorumlu olan hükümetin kendisidir. Neden boykotun yüksek olmasını önemsiyoruz? Bir kere referandum kim yüzde kaç almış ona bakılmaz. Türkiye genelinde evet ne kadar çıkmış, hayır ne kadar çıkmış ve Türkiye genelinde boykot ne kadar çıkmış ona bakılır. Diyarbakır’ımız açısından da ne kadar sandık başına gidilmiş, ne kadar gidilmemiş ona bakılır” dedi.

Haberin Devamı

SANDIK BAŞINA GİTME ORANI YÜZDE 55 OLURSA KENDİMİ SORGULARIM

Başkan Baydemir sandık başına gidilmesi halinde BDP’nin ve bir belediye başkanı olarak kendisinin meşruiyetinin tartışma konusu olacağını ifade etti. Baydemir konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Eğer sandık başına gitmeme oranı yüzde 51’in altında olursa boykot kampanyasını sürdüren BDP’nin, aynı zamanda bir belediye başkanı olarak benim meşruiyetim tartışma konusudur. Protesto kampanyasını yürütüyorum ve halkıma diyorum ki, ‘bu doğru değil, biz sandık başına gitmiyoruz.’ Ama sandık başına gitme oranı yüzde 55 olursa o zaman ben kendimi sorgularım. Ben bu halkı doğru temsil etmiyorum derim. Ve gereğini de yaparım. Açık ve net söylüyorum.”

Referandumun Kürtlere önemli bir fırsat da sunduğunu kaydeden Baydemir, Diyarbakır, Hakkari, Batman ve Siirt gibi illerde yüzde 60-70 oranında bir boykotun çıkması halinde hükümetin, Kürt sorununun çözümünde, bölgenin ekonomik ve sosyal kalkınmasının sağlanması konusunda müzakere etme, diyaloğa geçme ve ortak paydalarda buluşma yoluna gideceğini vurguladı. Baydemir boykot çalışması esnasında yapmış olduğu gözlemler sonucunda boykot oranının yüzde 60’lar düzeyinde olduğunu söyleyerek, demokratik çabalarını sündüreceklerini söyledi.

Haberin Devamı

Canan ALTINTAŞ/DİYARBAKIR, (DHA)